Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan gece müzeciliği uygulaması, 1 Haziran 2025 itibarıyla Türkiye genelinde hayata geçiriliyor. Uygulama kapsamında 27 farklı müze ve ören yeri, 1 Ekim 2025’e kadar belirli günlerde gece saatlerinde de ziyarete açık olacak.
Efes Örenyeri 23.00’e kadar açık olacak
Gece müzeciliği uygulamasının İzmir’deki dikkat çeken noktalarından biri olan Efes Örenyeri, 4 Haziran 2025 tarihinden itibaren Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 19.00 - 23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. T.C. vatandaşları için MüzeKart geçerli olacak. Gündüz ziyaretleri ise üst kapıdan 08.00-18.00, alt kapıdan 08.00-18.30 saatleri arasında yapılabiliyor. Gece saatlerinde ışıklandırmalarla farklı bir atmosfere bürünen Efes Örenyeri, sanatseverleri ve tarih meraklılarını tarihin izlerini gece esintisi eşliğinde keşfetmeye davet ediyor.

Efes’in kökleri M.Ö. 6000’e dayanıyor
Efes’in tarihi, M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanıyor. Ayasuluk Tepesi’nde yapılan kazılar sonucu bölgede Tunç Çağı ve Hititler dönemine ait yerleşimler ortaya çıkarılmış durumda. Hitit döneminde “Apasas” adıyla anılan kent, M.Ö. 560 yılında Artemis Tapınağı çevresine taşındı. Günümüzde görülen Efes ise M.Ö. 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından kuruldu.

Hadrianus Tapınağı
Efes’te yer alan önemli yapılardan biri de Hadrianus Tapınağı. İmparator Hadrianus adına M.S. 118-138 yıllarında inşa edilen anıt tapınak, Kuretler Caddesi’ne dönük şekilde, Korinth düzeninde tasarlandı. Tapınağın frizleri Efes’in kuruluş efsanesini anlatıyor. Bu frizlerin orijinalleri bugün Efes Müzesi’nde sergileniyor.

Efes Antik Kenti'ne nasıl gidilir?
Toplu taşıma kullanmak isteyenler için İZBAN en pratik yol. Önce İzmir’den Tepeköy İZBAN İstasyonu’na gidebilir, oradan da Selçuk’a ulaşabilirsiniz. İzmir ile Selçuk arasında 80 km’lik bir mesafe bulunuyor. Bu mesafe minibüsle 1 saat, İZBAN ile 1 saat 30 dakika civarında sürüyor.
Özel aracınızla ziyaret etmek isterseniz, İzmir-Aydın Otoyolu’nu takip ederek, Selçuk kavşağından çıkmanız gerekiyor. Otoyolu kullanmak istemeyenler ise İzmir-Aydın arasındaki eski yolda, Torbalı’yı geçtikten sonra Selçuk tabelasını takip etmeli. Aşağıda yer alan haritadan faydalanabilirsiniz;