Birlik Sağlık Sen, İzmir Şehir Hastanesi'nde görev yapan hemşirelerin iş yükü yoğunluna tepki gösterdi. Gözlem odalarında 5 doktorun yanına verilen 3 hemşirenin anlık olarak hasta ve hasta yakınlarından oluşan yaklaşık 60 kişiden sorumlu olduğunu belirten Birlik Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Mahmut Oğuz, iş yükü altında ezilen hemşirelere enerji içeceği dağıttıklarını söyledi. Oğuz, hemşirelerin insani boyutların ötesinde bir iş yüküyle çalıştığını dile getirerek, bu yoğunluğun doğuracağı sorunlara dikkat çekti.
"Bu durum hatalara yol açabilir"
Hasta yoğunluğunu rakamlarla ifade eden Oğuz, "Temmuz ayında yaklaşık 750 olan yetişkin acil servis hasta ortalaması bugünlerde 1400 hasta ortalamasına ulaşmış ve büyük bir yoğunluk oluşturmuştur. Buralarda çalışan arkadaşlarımız her hastamızla özenle ilgilenirken sayılarının yetersiz olması nedeniyle uzun sıra kuyrukları oluşmaktadır. Özellikle sarı alan gözlem odalarında görev yapan hemşire arkadaşlarımız hasta ve hasta yakını olmak üzere aynı anda anlık olarak 55-60 vatandaşımızdan sorumludur. Gözlem odasında beş doktorun yanında üç hemşire arkadaşımız temel ihtiyaçların dahi gidermekte zorlanarak dinlenmeksizin koşarak çalışmaktadır. Özellikle gece saatlerinde arkadaşlarımızda yorgunluk had safhaya çıkmaktadır. Bu durumun malpraktist hatalarına yol açması en
büyük korkumuzdur " diye konuştu.
"Sıra bekleme kaynaklı problemler yaşanıyor"
Yaşanan yoğunluğun sağlıkta şiddete yol açabileceğini belirten Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aşırı iş yükünün olduğu noktalarda vatandaşlarımız ile sıra bekleme kaynaklı problemler yaşanmaktadır. Bu durum tedbir alınmadığı taktirde olumsuz olaylara da gebe olduğu açıktır. Bir alanda beş doktorun çalıştığı yerde ve üç hemşirenin çalışması doğru değildir uygun değildir. İlaç almaya hemşirenin gitmesi ve şirket personeli yetersizliğinden dolayı birim içi hasta transferinde beklemeler iş yükünü daha da arttırmaktadır. İlimiz genelinde personel eksikliği had safadadır, bu süreçte günlük nöbetçi sayısının fazla mesai ile veya diğer görevlendirmeler ile arttırılması bakanlık ataması yapılıncaya kadar geçici çözüm olarak gözükmektedir."
"Enerji içeceğine ihtiyaç duyuyorlar"
Oğuz, "Gözlem odalarında oksijenli tedavi gören hastalarımızı tahlil birimlerine alandaki görevli hemşire arkadaşlarımız götürmekte ve narkotik ilaç teminlerini de kendileri eczaneye gidip gelerek sağlamaktadır.Aşırı iş yükü altında ezilen arkadaşlarımızın dinlenmeksizlik aralıksız daha fazla çalışabilmeleri için enerji içeceğine ihtiyaçları olduğunu düşünüyor çalışma koşullarını enerji içecekleri ile protesto ediyoruz!" dedi.