İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘‘Kadın dostu kent’’ vizyonu ve eşit yurttaşlık temelindeki politikaları doğrultusunda  8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri ‘‘Kadının Adı Var! Sözü De!’’ sloganıyla Kültürpark’ta Kadın Emeği Sergi ve Satış Pazarı’ nın açılışıyla başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi ve S.S. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer’in yer aldığı açılışa İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar, sivil toplum örgütlerinin, kooperatiflerin temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Kadın Emeği Sergi ve Satış Pazarı’ndaki stantları gezen, yurttaşlarla sohbet eden Neptün Soyer’e üretici kadınlar çiçek vererek kendilerine verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Bando eşliğinde şarkılar ve danslar açılış törenine renk kattı.

Dopdolu Program

8-9-10 Mart tarihlerinde gün boyu Kültürpark'ta Kadın Emeği Sergi ve Satış Pazarı'nın yakınındaki Ahşap Sahne'de DJ performansından Flamenko'ya, Roman müzik topluluklarından pop orkestrasına, tiyatrodan modern dans gösterilerine farklı etkinlikler ile yurttaşlar keyifli vakit geçirdi.


Atölyeler, söyleşiler ve konser

Programın ilk gününde karikatürist Aslı Alpar ile çok renkli bir atölye çalışması gerçekleşti.
“Gençlikten Eşitliğe”  isimli forum ise Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda gençlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği Proje Koordinatörü ve Sanat Yönetmeni Ümit Bulut yönetiminde “Kadın Nefestir Hayat Verir” projesi kapsamında Cumhuriyetimizin 100. Yılında İzmir’in Kadınları Söylüyor Dünya Dinliyor” konseri dinleyicilerle buluştu.

Medeni Yasa Medeni Hayatın Anayasasıdır paneli

9 Mart Cumartesi günü ilk programı, İzmir Sanat’ta  moderatör  Akademisyen Itır Bağdadi'nin  konuşmasıyla başladı.
Konuşmacılardan Avukatlar Vakfı Başkanı ve Akademisyen Nazan Moroğlu,"Laik Medeni Kanun neden kırmızı çizgimiz? Kazanımlarımız, kaybettiklerimiz, kaybedeceklerimiz." temalı bir konuşma yaptı. EŞİK Platformu Gönüllüsü ve Gazete Duvar Yazarı Berrin Sönmez ise, ülkemizde şeriat tartışmaları siyasi pazarlık konusu yapılırken; İran, Afganistan, Endonezya ve Malezya örneklerinden yola çıkarak Türkiye'deki durumunu değerlendirdi. Diğer konuşmacımız Eşit Yaşam Derneği Başkanı Nazik Işık, Medeni Yasa üzerinde 22 yılda oluşan tahribatın onarılması konusunda yerel yönetimlerin kritik rolüne vurgu yaptı 'Mor-Yeşil Kamucu Belediyecilik" kavramı üzerine konuştu.

Akademisyen Aysun Gezen ise, medeni haklara yönelik saldırıların politik hedeflerini değerlendirdi.
Günün ikinci programı olan Suna filmi İzmir Sanat’ta izleyicileriyle buluştu. Gösterimin ardından  filmin yönetmeni Çiğdem Zengin ile söyleşi gerçekleşti. Fide Köksal’ın “İzmir’in Kadınları” konseri Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da büyük beğeni topladı.

“Yaralarım Aşktandır” tiyatro oyunu

10 Mart Pazar günü Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezi bünyesinde yürütülen “İzmir’ de Kadınlar Sinema Yapıyor” projesi kapsamında çok sayıda kadın yurttaşın katılımıyla  Anahtar Film Çekim Atölyesi gerçekleşti.

İzmir Sanat’ta ise usta oyuncu Nazan Kesal’ın oynadığı “Yaralarım Aşktandır” adlı tek kişilik tiyatro oyunu büyük alkış topladı.

Editör: Özlem Çimen Durmaz