İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova ilçesinde yürüttüğü zemin araştırmalarını tamamladı. 7 bin hektarlık alanda gerçekleştirilen mikrobölgeleme projesi kapsamında açılan 1375 sondaj kuyusundan alınan numuneler Egeşehir Laboratuvarı’nda incelendi. Yapılan yaklaşık 32 bin deney, bölgenin jeolojik yapısını ve riskli zeminleri ortaya koyacak.
Bornova 3 boyutlu modellenecek
Çalışmalara dair bilgi veren Egeşehir Laboratuvarı’nda görevli Teknik Şef Gökçe Nazlı Kalbaz, Bornova mikrobölgeleme çalışmasını bir bütün olarak ele aldıklarını belirterek, “Bu kapsamda jeolojik ve jeofizik çalışmalar, tıbbı jeoloji, hidrojeoloji, tektonik alanda yapılan çalışmalar, paleosismolojik çalışmalar, dinamik analizler mevcut. Bornova bölgesinde yapılan çalışmalardan elde edilen veriler sonucunda ilçeye ait deprem tehlikesi, zemin davranışı ve yerleşime uygunluk durumunun değerlendirilmesi amaçlandı. Nihai hedef ise kentsel planlama, afet yönetimi ve inşaat mühendisliği uygulamaları için destek sistemi oluşturmak” dedi.
İlçede 1375 sondaj kuyusu açıldı
Mikrobölgeleme için ilçede toplam 1375 sondaj kuyusu açıldığını vurgulayan Gökçe Nazlı Kalbaz, “Laboratuvarda zemin mekaniği kapsamında yaklaşık 20 bin, kaya mekaniği kapsamında ise 12 bin adet deney yaptık. Toplamda 32 bin deneyi tamamlamış olduk. Bu çalışmayı 20 kişilik ekiple 3 yıl boyunca sürdürdük. Deneyler tamamlanarak, raporlandı” dedi.
Sahada alınan jeofizik ölçümlerin, yapılan paleosismik çalışmaların Bornova’nın zemin yapısının 3 boyutlu olarak tasarlanmasında çok önemli role sahip olduğuna dikkat çeken Kalbaz, şunları söyledi: “Elde edilen verilerle kent planlamasına doğrudan veri sağlayacak haritalar da oluşturuldu. Bölgenin sıvılaşma potansiyelini anlatan haritalar, zemin büyütmesine ait haritalar, yer ivmesi kayıtları ve yerleşime uygunluk ile ilgili oluşturulan haritalar… Bunlar afet ve risk yönetiminin yanı sıra kent planlamasına doğrudan veri olarak aktarılacak ve kullanılacak veriler. Bornova mikrobölgeleme projesinin ardından Karşıyaka’dan elde edilecek numuneler üzerinde deney yapmaya başlayacağız.