İzmir'in Bayındır ilçesi çiçekçilik ile geçimini sağlayan bir ilçe. Bu ilçede üretilen çiçekler Türkiye'nin dört bir yanını renklendiriyor. Her yıl ilçede bir de çiçek festivali düzenleniyor.

Peki Bayındır'da çiçekçilik nasıl gelişti hiç düşündünüz mü? Açıkçası ben düşünmemiştim. Ancak geçtiğimiz günlerde Bayındır ile ilgili yaptığım bir içeriğe gelen mail beni bu araştırmayı yapmaya itti. Maili atan Cemil Öztürk, Bayındır'ın çiçek ilçesi olmasını sağlayan kişinin anneannesi Zeynep Çakır olduğunu ve ondan da bahsetmemi istedi. Bunun üzerine araştırmaya başladım. Araştırdıkça da bu hikayeye hayran oldum.

Bayındır'da çiçekçiliğin gelişmesine bir kadın öncü olmuş adı Zeynep Çakır.

1923 yılında doğan Zeynep Çakır, 1941 yılında ailesi ile birlikte Selanik'ten Bayındır'a göç ediyor. Çakır, Selanik'te gönül verdiği çiçek yetiştirme işine Bayındır'da da devam ediyor. Oradan getirdiği çiçekleri Bayındır'da çoğaltmaya başlıyor ve bahçesi çiçeklerle dolup taşıyor. Çakır'ın annesi ve babası da Bayındır'da bakkal dükkanı açıyor ve cuma günleri de bakkal ürünlerini satmak için pazara çıkıyor. Aile tezgahlarını güzelleştirmek için de kızlarının ürettiği çiçekleri tezgahlarının kenarına koyuyor. O dönemde İzmir'den gelenler çiçekleri görüp beğeniyor ve satın almak istiyor. Aile ise ilk olarak bunların güzellik için olduğunu ve satılık olmadığını söylüyor. Sonrasında çiçekleri beğenenlerin ısrarı üzerine Zeynep Çakır'dan bu çiçekleri çoğaltıp satması isteniyor. Çakır da bunu kabul ediyor. Çiçeklere talep arttıkça Çakır buna yetişemiyor ve bu işi komşularına da öğretmeye başlıyor. Hatta birçok kişi işini bırakıp çiçekçilik yapmaya başlıyor. Zeynep Çakır bu sayede bir kenti çiçekçiliğin başkenti haline getiriyor. Hatta artık bölgede Çakır'a çiçek anne deniliyor.

Çakır'ın bu girişimi sayesinde çiçekçilik o kadar büyüyor ki artık Bayındır'da çiçek festivalleri yapılmaya da başlanıyor. Kentte çiçekçilik bu kadar gelişince İzmir Büyükşehir Belediyesi öncü oluyor ve 2000 yılında çiçek üreticileri BAYÇİKOOP'u kuruyor. Kooperatife kayıtlı 400 üretici bulunuyor ve bu sayede 4 bin kişiye de istihdam sağlanıyor. İlçede menekşe, çuha, bellis papatyası, çinkaranfili, kadife, ateş, ipek, dahlia, zinnia, aslanağzı, gazanya, mezem, cerastiyum, katırtırnağı... gibi birçok çiçek türü üretiliyor.

Heykeli de dikildi

Zeynep Çakır 2013 yılında hayatını kaybediyor. Ancak Çakır bu ilçede o kadar çok kişinin geçinmesine ön ayak oluyor ki, onun heykelini dikmeye karar veriyorlar.

2017 yılında heykeltraş Mustafa Toygar tarafından yapılan Zeynep Çakır'ın bir heykeli Kani Bey Parkı'na dikiliyor.

Ve bir kadın bir ilçenin kaderini böyle değiştiriyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz