İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Konak, Varyant'ın tarihi ile ilgili sosyal medyada bir paylaşım yaptı.

Yapılan paylaşımda şu bilgiler verildi: 20. Yüzyılın başlarında Konak Meydanı, İzmir'in kalbi olarak atıyordu. Kemeraltı Çarşısı, Pasaport, Hükümet Konağı, Sarı Kışla ve Devlet Hastanesi gibi önemli noktalara ev sahipliği yapan bölgeye ulaşım ise bazı semtlerden oldukça zordu.

Cumhuriyet Dönemi'nde Kadifekale, Eşrefpaşa, Hatay, Yeşilyurt ve Karabağlar gibi semtlerin nüfusları hızla artarken, Konak'a bağlantıyı sağlayacak modern bir yol ihtiyacı da gün geçtikçe artıyordu.

İşte bu ihtiyacı karşılamak için 1 Aralık 1950 tarihinde Varyant yolunun inşası başladı. İki etap halinde tamamlanan Varyant, 1953 yılında İzmirlilerin hizmetine sunuldu.

Varyant'ın açılmasıyla birlikte Konak'a ulaşım kolaylaştı ve şehrin ulaşım aksında büyük bir devrim gerçekleşti. Bu sayede İzmir'in gelişmesi ve modernleşmesi ivme kazandı.

Varyant, sadece bir yol olmanın ötesinde, İzmir'in tarihi ve kimliğinin önemli bir parçası haline geldi. Bugün de şehrin en işlek yollarından biri olan Varyant, İzmir'in ulaşım tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz