İzmir'e gelenlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden biri de Tarihi Asansör'dür. Tarihi Asansör İzmir'in Karataş bölgesinde yer alır. 58 metre yüksekliğindeki asansör kulesi, Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi'ni birbirine bağlar. Peki İzmir'deki tarihi asansöre nasıl gidilir? İzmir tarihi asansör nerede? İzmir tarihi asansörün tarihçesi ne? İzmir'deki asansör ücretli mi? Sizin için yanıtladık.


İzmir'deki Asansör'ün tarihçesi

İzmir’in Karataş bölgesi tarih boyunca taş ocağı olarak kullanıldığından, sahil şeridi (bugünkü Mithatpaşa Caddesi) ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa semti uçurumlarla birbirinden ayrılmıştı. İki semt arasına Türklerin “Karataş Merdivenleri”, yukarıdaki semte yerleşen Yahudilerin “Devidasların Merdiveni” adını verdikleri merdivenler yapıldı. Merdivenlerin üst kısmındaki Devidas ailesinin evi, aşağıdaki en büyük evde ise Nesim Levi (Bayraklıoğlu) adlı tüccarın evi bulunuyordu. Baba Devidas’ın bir gün merdivenlerde düşüp ayağını kırmasından sonra dostu Nesim Levi’nin Avrupa şehirlerinde gördüklerine benzer bir asansör yapma fikrini geliştirdiği anlatılır. Asansör kulesi Marsilya’dan getirtilen tuğlalar ile yapıldı. İnşaatı 1907’de tamamlandı. 1942 yılında satılıncaya kadar geliri Karataş Musevi Hastanesi'nin giderlerini karşılamakta kullanılıyordu.

Asansörün varış noktasında, demir konsollar ile taşınan ve dökme demir korkulukları çeşitli motiflerle süslenmiş ahşap bir balkon bulunur.

Uzun yıllar Jozef Palambo tarafından işletildi. 1942 yılında el değiştiren asansör, işleticilerin iş bırakması, ölmesi gibi nedenlerle bir süre kapalı kaldıktan sonra 1983’te İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne aynı amaçla kullanılmak şartıyla bağışlandı. 1985 senesinde Burhan Özfatura'nın belediye başkanlığı döneminde restore edildi. 1985’teki restorasyondan önce kuledeki asansörlerden biri buharla, diğeri elektrikle çalışırdı. 1985’te, asansörlerin her ikisi de elektrikle çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Yüksel Çakmur döneminde Dario Moreno Sokağı'ndaki sokakla sınırlı restorasyon birlikte bir tadilat daha geçirmiş ve 20 Haziran 1993'te hizmete açılmıştır.

Günümüzde asansör çalışır durumda olup üst katı ise kafeterya ve küçük bir seyir balkonu ile hizmet vermektedir. Asansöre, halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak bilinen, resmi adı “Dario Moreno” olan sokaktan ulaşılmaktadır. Kule, taş olan iki bölümden sonra tuğla olarak yükselir. Yapının Şehit Nihatbey Caddesi’ne ulaştığı yerde demir konsollar üzerinde taşınan ahşap bir balkon bulunur. Bu balkondan İzmir şehri kuşbakışı izlenebilmektedir.

İzmir Tarihi Asansör ücretli mi?

Tarihi Asansör ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Vatandaşlar asansör yardımı ile kuleye çıkıp, harika manzaranın tadını çıkarabilir.


İzmir Tarihi Asansör'e nasıl gidilir?

İzmir'de bulunan Tarihi Asansör Konak Meydanı'na çok yakındır. Konak Meydanı'ndan taksiye binerek kısa sürede bölgeye ulaşabileceğiniz gibi, yürüyerek de gidebilirsiniz.

İzmir Tarihi Asansör'de ne var?

Tarihi Asansör'ün üst katına çıktığınızda sizi kafe-restoran ve seyir terası karşılar. Burada bir şeyler içebilir veya hiçbir şey almadan da manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Özlem ÇİMEN DURMAZ

Editör/İzmir haberleri/izgazete.net

Editör: Özlem Çimen Durmaz