İzmir'in Bayraklı ve Karşıyaka ilçelerini etkileyen Yamanlar Dağı'nda Ağustos 2024'te çıkan yangında 1.600 hektarlık ormanlık alan yok oldu.

Yangın sonucunda 375 hektarlık bir bölüm, Cumhurbaşkanlığı kararıyla orman sınırları dışına çıkarıldığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na devredilerek imara açıldığı iddia edildi.

Söz konusu iddialar ile ilgili İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

İzmir’de 6 Şubat depremleri anıldı: Bu ülkede deprem, kader ve fıtrat diyerek geçiştirildi
İzmir’de 6 Şubat depremleri anıldı: Bu ülkede deprem, kader ve fıtrat diyerek geçiştirildi
İçeriği Görüntüle

Müdürlük’ten yapılan açıklamada; Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 2024 yılının ağustos ayında Karşıyaka ve Bayraklı ilçelerinde çıkan yangından önce depremzedelere konut inşası için 375 hektarlık bir alanın orman sınırları dışına çıkarıldığı belirtildi.

İDDİALAR YALANLANDI

Yamanlar’da meydana gelen yangının ardından yanan alanların yapılaşmaya ve ranta açıldığı iddialar yalanlandı.

Açıklamada, alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmalarının tamamlandığı ifade edildi.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında, İzmir Karşıyaka-Yamanlar’da meydana gelen orman yangınlarının ardından yanan alanların ağaçlandırılmadığı, orman vasfından çıkarılarak yapılaşmaya ve ranta açıldığı yönünde paylaşımlar yapılmaktadır. Bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Yangından etkilenen alanlarda ağaçlandırma, gençleştirme ve rehabilitasyon çalışmaları planlandığı şekilde tamamlanmıştır. Sahada bakım ve koruma faaliyetleri, alan yeniden tam yeşil örtüsüne kavuşuncaya kadar kesintisiz sürdürülmektedir.

Kamuoyunda gündeme getirilen “orman sınırları dışına çıkarma” süreci, yangından sonra başlatılmış bir süreç değildir. Söz konusu işlem, deprem sonrasında ortaya çıkan konut ihtiyacına bağlı olarak ilgili mevzuat çerçevesinde başlatılmış; yargı sürecinde belirtilen usule ilişkin hususlar giderilerek yeniden yayımlanmıştır.

Bu nedenle, “yangından sonra yanan orman alanlarının orman sınırları dışına çıkarıldığı” iddiası doğru değildir. Olayların kronolojisi ve hukuki süreç bu iddiayı açıkça yalanlamaktadır.

Ormanlarımız Anayasa’nın ilgili hükmü ile güvence altındadır. Mevzuat gereği, orman sınırları dışına çıkarılan alanların karşılığında yeni orman tesisi amacıyla Orman Genel Müdürlüğümüze en az iki katı alan tahsis edilmekte ve bu alanlarda ormanlaştırma çalışmaları titizlikle yürütülmektedir.

Aynı iddia daha önce de gündeme getirilmiş, bu iddialar 02.09.2024 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesaplarımızdan yanıtlanmıştır. Buna rağmen aynı iddiaların tekrar dolaşıma sokulması kamuoyunu yanıltmaktadır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi maksadıyla bilgilerinize sunulur.”

Muhabir: SELDA KARTAL