Bakanlar Kurulu kararı ile 2012 yılında riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık kentsel dönüşümle ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Riskli alan içerisinde yer alan 74,34 hektarlık (2. Etap) ve 316 hektarlık (3. 4. 5. Etap) kısmına ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli  Nazım İmar Planı geçtiğimiz yıl askıya çıkarılmıştı.

Egedesonsöz'den Metehan Ud'un haberine göre askıya çıkarılan imar planları TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir şubeleri tarafından yargıya taşındı. Odaların itirazlarını ve bilirkişi raporlarını değerlendiren İzmir 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.  Mahkemenin nihai kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Karabağlar Mahalleler Birliği'ni oluşturan dernekler ve halkın açtığı plan iptal davasında ise bir gelişme yok.

İki kez yargıdan dönmüştü

Ayrıca askıya çıkan ve Salih Omurtak ve Bahriye Üçok mahallelerini kapsayan 74,34 hektarlık 2’nci etap planları ise iki kez yargıdan dönmüştü. 316 hektarlık 3,4 ve 5’inci etabın ise ilk kez planları yayımlanmıştı.

Yürütmeyi durdurma kararı, Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Valiliği’ne, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ve Karabağlar Belediyesi’ne bildirildi.


100 binin üzerinde vatandaş ikamet ediyor

Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. Bu bölgede 100 binin üzerinde vatandaş ikamet ediyor.

Editör: Özlem Çimen Durmaz