İzmir'in efsane belediye başkanı Ahmet Piriştina'nın yakın çalışma arkadaşı, Konak Belediye eski başkanı Erdal İzgi önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından belediye iştiraki İzbelkom şirketi yönetim kurulu başkanlığına getirilmişti. İzgi'nin önerisiyle şirketin adı İzdoğa olarak değiştirildi ve belediye iştirakleri arasında etkin bir duruma geldi. İzgi ardından 81 İzmirli işadamının kurduğu, Aziz Kocaoğlu'nun görevden ayrılmadan önce çoğunluk hisselerini İZBB bünyesine aldığı Çeşme'deki Tetusa şirketinin Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı. Yüzde 55 İzenerji (belediye) yüzde 45 işadamlarının olan şirketin adı İzyaşam olarak değişti. Şirket Alaçatı'daki Oasis Su parkını işleterek ilçe turizmine katkı sağladı. Hazine'den yıllar önce işadamları tarafından 'yap işlet devret' modeliyle kiralanan arazi üzerine geçen dönem termal suyun da kullanılacağı 'yaşlı sağlık ve bakımevi' projesi geliştirildi. Tunç Soyer tarafından temeli atılan tesisin kaba inşaatı bitti ancak belediyede yönetim değişiminin ardından hiçbir çalışma yapılmadı.
Arazi üzerinde kamp karavan turizmi gibi gelir getirici projeler de yeni dönemde askıya alındı. 11 personeli olan şirkette sermaye artırımı yapılmayınca maaşlar 6 ay boyunca ödenemedi. Personelin çoğu istifa edip ayrıldı. Öğrenildiğine göre işadamlarının belediye kaynak aktarmayacaksa sermaye artırımını kendilerinin yapması ve yeniden çoğunluğu alması teklifi de yeni belediye yönetimince kabul görmedi.
Bu belirsizlikler içinde tesisin açılması için gerekli bakım çalışması da maddi olanaksızlık nedeniyle yapılamadı ve sezon kaçtı.
Yönetim Kurulu Başkanı Erdal İzgi'nin projelerin hayata geçmemesi, maaşların ödenmemesi, şirketin işlevsiz kalması gerekçeleriyle daha önce iki kez istifa dilekçesi verdiği ancak işleme konmadığı öğrenildi. İzgi'nin üçüncü dilekçesi son yönetim kurulunda kabul edildi.
Bu arada mali sıkıntı nedeniyle İzgi'nin geçen yıl yönetim kurulu başkanı ve üyelerin hakkı huzur almaması yönünde yönetim kurulu kararı aldırdığı da öğrenildi.
İzgi'nin istifasının ardında bu belirsizliğin giderilmesi, projelerin durumu konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'dan defalarca istediği randevu talebinin yanıtsız kalmasının etkili olduğu belirtiliyor.
Oasis neden açılmadı?
Bu arada ilginç bir gelişme yaşandı. Neredeyse personeli kalmayan ve kaderine terk edilen Alaçatı'nın gözde su parkı Oasis'in için bir duyuru yapıldı. Tatilciler ve turizmcilerin tesisin neden açılmadığı yolundaki ısrarlı soruları üzerine İzyaşam tarafından yapılan duyuruda Oasis'in 'su tasarrufu' gerekçesiyle açılmadığı öne sürüldü. Bu şekilde günde 3 ton su tasarruf edildiği açıklanırken turizmciler bu miktarın ortama bir restoranın tüketiminden bile az olduğuna dikkat çekti.
Erdal İzgi'nin de istifasının ardından belediye iştiraklerindeki önceki dönemden kalan son yönetim kurulu başkanı da gitmiş oldu.
Erdal İzgi önceki dönemde yönetim kurulu başkanlığının yanı sıra Tunç Soyer tarafından Kemeraltı Koordinatörü olarak görevlendirilmiş, Kemeraltı'nın altyapı çalışmalarının yürütülmesi, Kemeraltı Yönetmeliği'nin hazırlanması konusunda da aktif görev almıştı.
İzyaşam'ın 81 ortağı arasında Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Belediyesi, Çeştur, Çeşme Esnaf Odası gibi kurum ve kuruşların yanı sıra Timur Gönülşen, Doç.Dr. Levent Köstem, Aydın Alam, Veysi Öncel, Avram Sevinti, Sabri Sevenoglu, Mehmet Tiryaki, Lucien Arkas, Emre Atalay, Yıldız Sima, İbrahim Erkoç Gamze Karadede, Talat Sivri gibi tanınmış iş insanları bulunuyor.