İz Gazete’nin yayın hayatına başladığı gün olan 21 Ocak’ta verdiği ‘İz Bırakanlar Ödülleri’, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen muhteşem bir törenle sahiplerini buldu. İzmir’in toplumsal değerlerine güncel bir hafıza olmak ve bu değerlerin altının çizilmesi amacıyla başlatılan İz Bırakanlar Ödülleri’ne bu yıl, ‘Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar’ kategorisi ile İzmir merkezli olan Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin (BAMAD) Özel Ödülü de eklendi.

özlem gürses iz

Gazeteci Özlem Gürses’in sunduğu ödül töreninin ardından sanatçı Metin Uca da ‘Bunu Mu Demek İstedim?’ isimli tek kişilik komedi oyunuyla İz Gazete okurlarının karşısına çıktı.

Törene siyaset, ekonomi, sivil toplum, medya, spor, kültür sanat camialarından ve İz Gazete okurlarından oluşan yaklaşık bin kişilik bir katılım oldu.

Törende, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve Edirne Cezaevi’nde bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın İz Gazete’ye gönderdiği kutlama mesajları da okundu.

GAZETECİLER DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN BAŞROLÜNDE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İz Gazete’ye gönderdiği kutlama mesajı şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 100. yaşına hazırlanırken, demokrasi tarihimizin de en zorlu dönemlerinden birini yaşıyoruz. Baskı ikliminin hâkim olduğu böylesine günlerde, özgür medyaya olan ihtiyaç, her gün daha da iyi anlaşılıyor. Şundan eminim ki tarih, kalemini satmayan, güce boyun eğmeyen gazetecileri, verilen demokrasi mücadelesinin başat aktörleri olarak yazacaktır. İz Gazete, İzmir’in kalbinde doğan, ancak bugün güçlü kadrosuyla ulusal medyamızın içinde de kendine yer açan bir kurum olarak, bu aktörler içinde yer alacaktır. “Halkın haber alma hürriyetini” savunan, gerçekleri korkusuzca kaleme alan İz Gazete’nin tüm çalışanlarını selamlıyor, bu vesileyle değerli okuyucularınıza da saygılarımı sunuyorum. 7. yaşınız kutlu olsun!

ümit kartal

İZMİR’E LAYIK OLACAĞIZ, SÖZ VERİYORUZ

Törenin açılış konuşmasında, gazeteciliği tarafsız bir meslek olarak görmediklerini vurgulayan İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal şunları söyledi: “Bu sene de bizi yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyorum. Kuruluşumuzun ve ödül törenimizin Ocak ayında olması da bu ayda kaybettiğimiz meslektaşlarımızı anmamıza vesile oluyor. 8 Ocak’ta kaybettiğimiz Metin Göktepe’yi, 19 Ocak’ta kaybettiğimiz Hrant Dink’i, 24 Ocak’ta kaybettiğimiz Uğur Mumcu’yu, Abdi İpekçi’yi, Sabahattin Ali’yi, Ape Musa’yı sevgi ve saygıyla anıyorum. Anıları sayfalarımızda yaşıyor. Ama hâlâ Ankara zemheri ayazında, hâlâ ayakkabılarımızın altı delik. Hâlâ direnen gazeteciler güvercin tedirginliği yaşıyor. Ama yine de ne olursa olsun bu yürek hiç susmuyor ve o yürek hiç susmayacak. Bizler gazeteciliği tarafsız bir meslek olarak görmüyoruz. Toplumun bir parçasıyız ve aynı sorunları, kaygıları yaşıyoruz. Bu yüzden adaletten, barıştan, demokrasiden, özgürlükten yana taraf oluyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yılbaşında gazetemize verdiği demeçte söyledi; ‘Bir şey değişecek, her şey değişecek’ sloganının basın sektörü için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Bizim sorunlarımız toplumun sorunlarından azade değil. Medyanın içine girdiği açmazdan da ancak cumhuriyetimizin 100. yılında yeniden demokratikleşme yönelime girersek kurtulacağız. Yani kurtulursak beraber kurtulacağız. İz Gazete’nin çizgisini size 7 maddede özetlemek isterim; halka yalan söylemek suçtur ve halkın haber alma özgürlüğü için mücadele edeceğiz, siz ne kadar cesur olursanız biz de o kadar cesur olacağız ve çizgimizden asla savrulmayacağız, yayın çizgisi parayla satın alınabilen bir gazete olmayacağız ve en çok emeğimize güveneceğiz, yerel gazeteciliğin kalitesini arttırmak için rekabet edeceğiz ama en çok da dayanışma içinde olacağız, gelişmeye gayret ederken değiştirmenin hayalini diri tutarak ilerleyeceğiz, hem geleneksel gazeteciliğe hem de dijitale sağlam ayaklarla basacağız, İzmir’e ve sizlere layık olacağız ben ve ekibim adına söz veriyorum.”

86ae6a4d-4fc1-44f9-9542-783e495463a6

BARIŞIN İZİ KALSIN

İz Bırakanlar Ödülleri’nin ilki; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, 6’lı Masa’nın kurulmasına öncü olması ve derinleşen siyasi kutuplaşmaya karşı toplumsal barışı sağlamak için ‘helalleşme’ çağrısı yapması sebebiyle verildi.

mahir polat

Kılıçdaroğlu’nun ödülünü başdanışmanı ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat aldı. Polat, konuşmasında, “Adalet Yürüyüşü ile başlayan yürüyüşümüzün son 100 günlük aşamasındayız. Bu ödülü 13’üncü Cumhurbaşkanımıza inşallah hep beraber vereceğiz” diye konuştu.

ASBESTLİ GEMİ MÜCADELESİ

İz Bırakanlar Ödülleri’nin ikincisi; içinde tonlarca asbest barındıran Nae Sao Paulo isimli uçak gemisinin İzmir’e girişini engellemek için mücadele eden İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu’na verildi. Bu ödül, 26 Ağustos 2022’de vefat eden, bilim ve siyaset dünyasına önemli hizmetleriyle anılan İzmir Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı anısını verildi. Ödülü ise İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç verdi.

İz Gazete’ye teşekkür eden Nilay Kökkılıç , “Meslek odalarını ve sendikaları temsil eden arkadaşlarımızın bu güçlü direnişine destek verdik ve gurur duyduk. Gerçekten de bu gemiyi İzmir’e sokmadılar. Aynı zamanda bugün Buca Cezaevi’nin yeşil alan olması konusunda da bir direniş göstererek kampanya sürdürüyorlar. Gaziemir, ‘Çernobil’ olmasın diyorlar, şehir hastanelerine karşı çıkıyorlar. Her birine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ödülle ilgili konuşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Aykut Akdemir, “Asbestli geminin İzmir’e girişini engelleme mücadelesi tüm İzmirlilere aittir. Bu süreci 120 örgüt ile birlikte gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Önceki dönem Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay ise, “Gemi söküm tüm İzmir’in, hepimizin mücadelesiydi. Biz burada sadece gemi söküm için değil, Aliağa, Çeşme Yarımadası, İnciraltı için mücadele ettik ve mücadelemiz devam ediyor. İzmir’in her alanında yaşamımıza, eşitliğe, özgürlüğe karşı çıkanlara karşı her noktada bu mücadelemizi büyüterek devam edeceğiz” diye konuştu.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “Tüm antidemokratik yasalara karşı, barış ve kardeşlik için yan yana, omuz omuza mücadele etmek için varız. İnanıyoruz ki karanlıktan aydınlığa giden yolda bu mücadeleyi İzmir’den hep birlikte yükselteceğiz” ifadelerini kullandı. 

gezi-1

‘GEZİ KAZANMIŞTIR’

İz Bırakanlar Ödülleri’nin üçüncüsü; Gezi Davası’da yapılan hukuksuzluklara karşı 2022 yılında başlatılan Adalet Nöbeti’ni sürdüren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’na verildi. TMMOB İzmir Genel Sekreteri Aykut Akdemir, “271 gündür nöbetimizi tutuyoruz. Gezi kazanmıştır. Gezi Parkı şuan kamusal alan olarak kullanılmaktadır. Biz dostlarımızın acısını veya yasını tutmuyoruz. Böyle bir düzende onların tutsak olması onurdur. O yüzden Silivri’ye, Edirne’ye selamımızı gönderiyoruz. Güzel günler ufuktadır. Faşizm kırılacak ve insanlık kazanacak” ifadelerini kullandı. Ödülü alanlar, ‘Gezi Tutukluları Serbest Bırakılsın, Gezi Onurumuzdur’ pankartı açarken salonda hep bir ağızdan ‘Hak, hukuk, adalet’ ve ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sesleri yükseldi. Başta Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay olmak üzere tüm Gezi tutsaklarına selam gönderildi.

İGC’YE ÖDÜL

İz Bırakanlar Ödülleri’nin dördüncüsü; İzmir’e, Uluslararası Basın Merkezi’ni kazandıran ve bağımsız gazetecilik adına çalışmalar yürüten İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kuruluna verildi. Yönetim adına ödülü alan Başkan Dilek Gappi, “Aslında biz bu ödülü genç meslektaşlarımızdan aldık. İnanırsan, taviz vermezsen, etik ve ahlaklı olursan, gerçeklerden ayrılmazsan başarırsın. Önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk başardı, sonra Hasan Tahsin başardı. Şimdi ise genç meslektaşlarım başarıyor. Hepsiyle gurur duyuyorum. Emek, çaba veren, doğrudan, bağımsız gazetecilikten ayrılmayan tüm meslektaşlarım ve tüm insanlar için göğe selam olsun” diye konuştu.

‘SİZİN HİKÂYELERİNİZ’

İz Bırakanlar Ödülleri’nin beşincisi; İzmir Karşıyaka’da doğup büyüyen, yaptığı gazeteciliğin yanı sıra yazarlığıyla da Türkiye’ye ismini duyuran Yazar Barış İnce’ye verildi. Pek çok gazetecilik ve edebiyat başarı ödülü bulunan, edebiyat dergilerinin kuruluşunda yer alan, romanlarında İzmir’i motif olarak kullanan, 2022 yılında çıkardığı ‘Köksüzler’ isimli kitabında İzmir’in yoksullarını anlatan ve aynı zamanda çektiği ‘Kabuğu Kırmak’ adlı belgeseliyle İzmir midyesi üzerinden Girit-Mardin dostluğunu tüm Türkiye’ye tanıtan Yazar Barış İnce, kültür sanat alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldü.

İz Gazete ekibine teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan İnce, “Anlattığım hikâyeler, sizin hikâyeleriniz. İnsan ölümlü olduğunu bilen bir canlı. O yüzden ülkesine, geleceğine iz bırakmaya çalışan bir canlı. Bu izi bırakan en önemli şehirlerden birisi de İzmir. İzmir, uygarlık ve hoşgörü açısından diğer kentlerimizden biraz farklı durumda. Bunu gördüğümüz yerlerden birisi de seçim sonrası günleriydi. Bu iktidarın baskıcı, şeriatçı bir uygulamaya gideceği belliydi ve bunu öngörebilen şehir İzmir’di. O günlerde küçümsenen, ‘laikçi teyze’ diye adlandırılan annelerimize, dedelerimize, babalarımıza selam olsun. İyi ki varsınız. İzmir direnmeseydi her şey daha kötü olabilirdi. Her seçimde İzmir farkını göstermeye çalıştı. Evet belki artık bu karanlıktan kurtuluyoruz ama son bir görev daha düşüyor hepimize. Bu ülkeyi, yoksulların da rahat edebildiği, Atatürk’ün de dediği gibi ‘kimsesizlerin kimsesi olan bir cumhuriyet’ haline getirmek bizlere düşüyor” ifadelerini kullandı.

ik iz gazete

BU ÖDÜLÜ MUHABİRLER ADINA ALIYORUM

Halk TV’de yaptığı haber programlarında yerel gazete manşetlerine de yer vererek yerel basına anlamlı bir destek sağlayan İsmail Küçükkaya da İz Bırakanlar Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği Özel Ödülü verildi.

Yaptığı konuşmada yerel gazetelerin önemine değinen İsmail Küçükkaya, “Öncelikle bu ödüle bizi layık gördüğünüz için çok teşekkür ediyorum. İzmir’de olmak ve İzmir’deki gazetecilerden bu ödülü almanın önemi büyük. Çünkü İzmir çok uzun yıllardır gazeteciliğin en güçlü olduğu ve yapıldığı yer. Mevcut iktidarın politika ve tercihleri nedeniyle ulusal gazete ve televizyonların etkisinin kaybolduğu, izlenmez, okunmaz olduğu bir dönemde yerel gazeteler bir çıkış noktası olabilir diye düşündük ve her gün yerel gazetelere programlarımızda yer vermeye çalıştık. Bunun ne kadar önemli olduğunu İz Gazete manşetlerine bakarken fark ediyoruz. Çevreden, tarıma, insan ve hayvan haklarına kadar birçok önemli konularda habercilik yapıyorlar. İz Gazete’nin, Pınar Teke imzalı Selahattin Demirtaş manşeti ile aslında bir yerel gazetenin nasıl ulusal manşet attığını da gördük. Bu o kadar önemliydi ki… Dolayısıyla ben bu ödülü, bütün muhabir arkadaşlarım adına alıyorum. Çünkü mesleğimizin özü muhabirliktir” diye konuştu.

‘HABERSİZ BIRAKMADIK’

İz Bırakanlar Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) Özel Ödülü’nün ikincisi ise ‘dokuz8AKADEMİ’ ve ‘Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu’ gibi önemli projelere imza atan dijital haber platformu dokuz8HABER’e verildi.

Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, ödül konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu ödülü başından beri takip ettiğim İzGazete’nin 7. yılında almaktan çok mutluyum. Türkiye’de gazeteciliğin çok zor yapıldığı bir dönemdeyiz ama İz Gazete’ye baktığımızda ve İzmir’in bu gazeteyi ne kadar sahiplendiğini gördüğümüzde, en zor şartlarda bile verilen emeklerin boşa gitmediğini görüyoruz. Türkiye’nin kader seçimlerinin yapılacağı bir yılın içerisindeyiz. Bizler en ağır şartlarda bile toplumu habersiz bırakmamak için elimizden geleni yaptık ve harekete geçerek Türkiye’nin 973 ilçesinden haber akışını sağlamak, güvenilir habere erişmek ve toplumu manipülasyona maruz bırakmamak için ödüle gerekçe olan projemizi oluşturduk. Bu toplumu seçim kampanyasında da seçim gününde de seçim sonrasında da habersiz bırakmamak üzere yerel ve yurttaş gazeteciler ile elimizden geleni yapacağız. Sizin de desteğinize ihtiyacımız var. Gelin beraber tüm Türkiye’yi değiştirelim ve Türkiye’nin yeniden inşa edilmesinde kurucu özne olalım” şeklinde konuştu.

‘BİR GAZETEDEN DAHA FAZLASI’

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar Ödülleri’nin ilki ise İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılında tarihe iz bırakan etkinlikler düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Tunç Soyer’e verildi. Başkan Soyer etkinliği katılamadığı için ödülünü Başkan Vekili Mustafa Özuslu aldı. Özuslu, “Sevgili başkanım Tunç Soyer’in sevgi ve selamlarını iletiyorum. Bu akşam buradaki tabloyu gördükten sonra gerçekten de İz Gazete’nin aslında bir gazeteden daha fazla şey yaptığını hep birlikte görmüş olduk. İzmir’in direnen bütün insanlarını, kurumlarını, STK’larını, odalarını, partilerini bir yerde bir amaç uğruna toplamış olmak, bir gazeteyi aşan bir iş yaptığını gösteriyor. Başta Ümit Kartal olmak üzere tüm ekibi kutluyorum. İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılında, Türkiye tarihinin en büyük görsel şölenini yapmış olmanın onurunu bir kez daha yaşattığı için İz Gazete’ye çok teşekkürler. Eğer bu cumhuriyet ilelebet payidar kalacaksa bu salondaki insanlarla, demokrasiden yana, hak ve hukuk mücadelesini her alanda veren insanlar sayesinde kalacaktır. Üç ay sonra bir şey değişecek çok şey değişecek” ifadelerini kullandı.

7 YILIN İZİ'NE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

BİR YANIMIZ BURUK

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar ikincisi; 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan İzmir depreminin ardından dayanışma çalışmalarına imza atarak her platformda depremzedelerin seslerini duyuran Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’a verildi. Ödül Töreni’nde konuşan Başkan Sandal, “Bu ödülü almak tabii ki mutluluk verici ama bir yandan da üzücü. Keşke o deprem yaşanmasaydı ve biz de bu ödülü almasaydık. Ancak alnımız akıyla çıktığımız bu çalışmada sırtımızı dayadığımız bir Büyükşehir Belediyesi çalışanları ve Bayraklı Belediyesi çalışanları ve İzmirliler vardı. Bu ödülü onlar adına alıyorum” şeklinde konuştu.

‘SAĞLIKLI ÇEVRE EN ÖNEMLİSİ’

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar ödülünün üçüncüsü; İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların bulunduğu alanın temizlenmesi için eylemler yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya verildi. Arda, “İz Gazete’yi çok kısa sürede İzmir’in en önemli saygın kurumları haline getiren tüm İz Gazete ailesini öncelikle kutluyorum ve burada olmaktan son derece mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Hayata geçirdiğimiz bir sürü sosyal proje var. Bu projeler için en önemli şey sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşayabilmek. Maalesef ilçemde nerden geldiği hala sorgulanmamış olan bir nükleer atık var. Bununla ilgili ‘Dik Duran Adam’ eylemi yaptım ve bu eylemde beni yalnız bırakmayan herkese çok teşekkür ediyorum ve bu ödülü Gaziemir Belediye çalışanları ve beni eylemde yalnız bırakmayan, İzmir’in sahipsiz olmadığını gösteren herkes için alıyorum” ifadelerini kullandı.

YAŞASIN BARIŞ

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar ödülünün dördüncüsü; İon Kentler Birliği projesi ile kültür-turizm-barış rotası oluşturan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’e verildi.

Yetişkin’e ödülünü Dikili’nin efsane belediye başkanı Osman Özgüven takdim etti. Osman Özgüven “Yaşasın barış” diye bağırdı. Salondakiler ayağa kalkarak efsane başkanı alkışladı.

İsmail Yetişkin ise şöyle konuştu: “İz Gazete çalışanlarına bu ödülü bize layık gördüğü için çok teşekkür ederim. Bu ödülü sadece Seferihisar için almıyorum. Selçuk’tan Foça’ya, Samos’tan Sakız’a kadar İon Kentler Birliği projesinde yer alan tüm ilçeler adına alıyorum. Onların çalışanlarına da çok teşekkürler. Ayrıca sayın Osman Özgüven başkanımın elinden bu ödülü almak ayrıca büyük bir onur” diye konuştu.

‘KOMÜNİST OSMAN’

Gazeteci Gökmen Ulu ise efsane başkan Osman Özgüven’i anlattığı, ‘Komünist Osman’ isimli belgeseli seyircilere tanıttı. Yeni nesile pek anlatılmayan efsane başkan Osman Özgüven’le ilgili yapılan belgeselin önemine değinen Gökmen Ulu, “Osman Özgüven ve arkadaşları, 12 Eylül faşizminin karşısında ilk aydınlanma meşalesini yaktılar. Ege’de dostluk kapısını da hazırlayan bir isimdir Osman Özgüven. Onların açtığı barış yolundan nice insan yürüdü. Herkes şunu gördü ki; savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Ne mutlu Osman Özgüven’e ve yoldaşlarına.” diye konuştu.

‘ÇOCUKLAR İÇİN…’

Yerel Yönetimlerde İz Bırakanlar ödülünün beşincisi; belediyeye ait 70 dönümlük araziyi Bilimler Köyü kurulması için tahsis eden, çocuk belediyesi kurulmasını sağlayan, köylerdeki okullara yeni derslikler ve kütüphaneler kazandıran, köy okullarındaki dezavantajlı öğrencilere ulaşım, kırtasiye ve eğitim setleri desteği veren Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e verildi. Başkan Gürbüz, “Bu ödülü bize layık gördüğünüz için çok teşekkürler. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için çalışıyoruz ve bize destek veren büyükşehir belediye başkanımız Tunç Soyer’e da teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.