İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, bugün partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zorlu, şunları söyledi:

"Emeklilerin kendilerinin yılı olan 2024’e nasıl girdiklerine bir bakalım. Geçen yıl 7 bin 500 TL ile geçinemediğinden dert yanan emeklilerin aylığı 10 bin TL’ye çıktı ve gerçekleşen artış oranı yüzde 33,3 oysa bu yıl enflasyon yüzde 64,8. Peki bu yıl Mayıs- Haziran gibi hangi düzeye çıkacak enflasyon? Yüzde 70’in üzerine. O zaman çok basit bir matematik yapalım. Yüzde 33,3 artış oranı yüzde 65’ten veya yüzde 75’ten küçük mü, değil mi? Demek ki emekliler enflasyona ezilerek girdiği 2024’e bu sonuca rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Sayın Erdoğan’ın emeklilere ilk müjdesinin de aslı budur. Rakamları eğip bükmeye, gündemi değiştirmeye çalışsalar da gerçekler budur. Sayın Cumhurbaşkanı’nın emekliler yılı ilan ettiği 2024 yılı emeklinin maaşıyla ev kirasını, faturalarını ödeyemediği ikinci bir işte çalıştığı yokluk ve açlıkla mücadele ettiği bir utanç yılı olarak maalesef başlamıştır.

2024 bütçesinde Cumhurbaşkanı’na yıllık maaş ödeneği olarak 2,2 milyon TL ayrıldı. Günde 18 bin TL en düşük emekli maaşından bahsediyoruz. Bu maaş bir yana Cumhurbaşkanlığı kurumunun kendisine ayrılan bütçeye pek sadık kalmama gibi bir özelliği de var. Cumhurbaşkanlığına 8 programda ödenek tahsis edildiğini biliyoruz. En büyük iki kalem Cumhurbaşkanlığı ile dış politika programları. Hadi dış politika için bir şey demeyelim… Elbette Cumhurbaşkanı dış temsil yapacak anlayışıyla bunu yorumlayalım. Cumhurbaşkanlığı programı adı altında yapılan harcamalar kurumun kendi çarklarını çevirmesi için gereken harcamalar esasında.

 

Merkez Bankası tepkisi

Bugünkü ağır sorunların merkezinde bu kurumların itibarının yerle bir edilmesi yatmaktadır. Bir Merkez Bankası Başkanı düşünün ki makro ekonomiyle para politikası ile ilgili söylemlerinden çok aile hayatıyla ve magazin konularıyla ilgili ön plana çıkıyor. Bir Merkez Bankası Başkanı düşünün ki ülkede enflasyon ataleti konuşulurken kendisi kendi işi olamamasına rağmen Amerika’da sözde yatırımcı bulma çabası içerisinde oluyor. Bir Merkez Bankası Başkanı düşünün ki ne Para Politikası Kurulu üyelerini ne kendi yardımcılarını takıyor. Gündeme gelen iddiaların ardından soruları baştan savıcı yapılan açıklamalar ise aslında başka bir garabet. Zira Merkez Bankası Başkanı’nın Amerika’ya gidiş tarihi Amerika’dan noel tatilinin başlangıcına rastladığı görülüyor. Merkez Bankası Başkanı’nın yatırımcı arayışına çıktığı bir ortamda, zaten yabancı yatırımcıyı cezbedemezsiniz. Kaldı ki sayın Şimşek, ‘Paraya ihtiyacımız yok’ ifadesinde bulunurken sayın Erkan neden asli görevini bir kenara bırakıp sözüm ona yatırımcı arayışına girebiliyor… Sanırım yönetmeye çalıştıkları artık tek beklenti, sayın Erkan ve ailesinin hayatlarından duydukları memnuniyet haline getirilmiş.

Ülkeyi düştüğü enflasyon kuyusundan çıkaracak politikaları uygulayacak ana aktörlerden biri olan Merkez Bankası Başkanı’nı seçerken hiç mi doğru düzgün bir araştırma yapmadınız. Son iddiaların ardından artık Merkez Bankası Başkanının asıl işinden uzaklaştığı ve artık Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın uyum sorunu yaşadığı anlaşılmaktadır… Biz buradan siyasi iktidarı uyarıyoruz, her şey daha da içinden çıkılmaz bir hal almadan gereğini yapın ve ülkemizin itibarını kurtarın. İYİ parti olarak beklentimiz de Hafize Gaye Erkan ve ailesine yönelik iddialara olarak milletimizin derhal aydınlatılması ve onun ardından gereğinin yapılmasıdır.

Bir kez daha görülüyor ki siyasi gücün bir kişide toplanmasında kurumlarda da güç zehirlenmesi inanılmaz noktalara geliyor. Cumhuriyet tarihi boyunca atana veya görevden alınan Merkez Bankası başkanlarının yaklaşık 3’te 1’i bu hükümetler dönemine tekabül ediyor. Bu açık bir yönetim beceriksizliği. Ülkenin en çok güven duyulması gereken güzide kuruluşu gelinen durumda bir dedikodu üretim merkezi haline getirilmiştir. Yaşanan bu olaylar bize gösteriyor ki siyasi iktidar, liyakatli atama yapma mesuliyetini burada da yerine getirememiş

 

Bir dakika bile görevinde durmamalı

Zorlu basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıklamalarını “tatmin edici” bulmadıklarını söyleyen Zorlu, “Yani aslında bugün olanlar gitmekte olduğumuz yerin bir habercisiydi. Merkez Bankası eğer bugün işlevini yitirirse, uzaklaşırsa ve o kadar dış yatırımcıya, yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyduğumuz böyle bir dönemde, istikrarını ve ciddiyetini sürdüremezse bu en başta bizlerin, vatandaşlarımızın bu ekonomik darboğazının derinleşmesine sebep olacaktır. Bu anlamda bu kaygıyla eğer milletimizi bu iddialar karşısında tatmin edici bir cevapla aydınlatamıyorsanız o zaman gereği dediğimiz ifade o Merkez Bankası Başkanı’nın bir dakika bile görevinde durmamasıdır” dedi.

Kaynak: ANKA