Yerel seçimlere 1 aydan kısa bir süre kala tüm adaylar seçim çalışmalarına hız verdi. İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ümit Özlale de seçim çalışmaları kapsamında Urla’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek soruları yanıtladı. Özlale, geçtiğimiz aylarda CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelttiği eleştirilere dair gelen bir soruya, ‘Tunç Bey’i çok severim, aramızda bir kırgınlık da yoktur. Hatta Cemil Bey aday ilan edildiğinde de kendisiyle konuştuk. Evet, ara ara sürtüştük ama herhangi kırgınlığımız yok. 2023 yılının eylül ayında kendisiyle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacağımı da paylaşmıştım” diye konuştu.

Barcelona modelini örnek alacağız

Soyer’e dair eleştirileri sorulan İzmir Büyükşehir Belediyesi için bütçe vizyonunu açıklayan Özlale, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi bütçesini yaratması gerekiyor. Bugün, belediyenin bütçesinin yüzde 90’ı merkezden geliyor. Oysa Barcelona gibi hem fiziki hem de kültürel açıdan birbirine benzeyen şehirde bütçenin yüzde 50’si belediyenin yarattığı projelerden geliyor. 10 yıl içerisinde bütçemizin yüzde 40’ı kendi projelerimizden gelecek. İzmir’in tekrardan zenginleşmesi, kendi potansiyelini yaratıp kullanarak zenginleşmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Bilinçli seçmen büyük travma yaşadı

Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi’ne dair değerlendirmelerde bulunan Özlale, “Merkez sağ ve merkez sol partilerden hiçbir şey gelmeyeceğini düşünen vatandaşlar aşırı sağ ve sol partilere yöneldi. 1930’larda Amerika’da da aynısı oldu. Tarihi bilmeyenler onu tekrar etmeye mahkumdurlar, bunlar yüzyıl önce yaşanmış ve bunun sonucunda ne olduğunu biliyoruz. Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi de bunları temsil ediyor. Bu 2 partinin oy oranlarının artması aslında bize bir mesaj, seçmenler, ‘Kendinize gelin’ diyor. 28 Mayıs’tan sonra bilinçli seçmenler çok büyük bir travma yaşadı. O travmayı yenebilecek çabayı göstermezsek insanlar merkez partilerden ümidi tamamıyla kesecekler. Benim siyasete girişim de bununla ilgilidir” dedi.

İlk biz dikkat çektik

Menderes’te altın madenciliği yapılan Efem Çukuru’na dair soruyu yanıtlayan Özlale, “İliç’e ilk dikkat çeken ve giden bizdik. Diğer siyasetçiler kadar popülist söylemlerde bulunmadık ama ilk biz dikkat çektik. Efem Çukuru hakkında da ilk biz konuştuk, bununla ilgili görüşmelerde bulunduk. Yerel seçimlerden sonra Menderes’e bağlandı orası ve oraya da gideceğiz. Dünyada madencilikten çıkan hiçbir ülke yok. Amerika’dan Avusturalya’ya kadar hiçbir ülke çıkmıyorsa biz de çıkmamalıyız. Madenler orman sahasında mı olmalı? Evet, çünkü madenler orada. Kanada’da şunu görmüştüm, madenin üzerine yapılan gölde insanlar üzüyordu. Ne madenler kapansın ne de doğa katledilsin diyoruz. İliç’teki maden faciası bize çok şey anlatıyor, Efem Çukuru’ndaki şirketin sahibi Mehmet Yılmaz, isterseniz sizleri onunla da buluşturabilirim” diye konuştu.

Tugay’ın arkasından yürüyemem

İttifak’a dair gelen sorulara yanıt veren Özlale, “Niye iş birliği yapmıyorsunuz diye eleştiriler geliyor. Örnek veriyorum eğer İzmir’de ittifak yapsaydık CHP diyecekti ki, ‘Aday Cemil Bey olsun’, ben bunu kabul edemem çünkü ben Cemil Bey’den daha iyi bir adayım. Teşkilatımı da benden iyi olmayan bir adayın arkasında gezmeye ikna edemem. Bu sebeplerden ötürü biz bir iddia ortaya koyduk ve birçok ilçede çok iyi adaylar çıkardık” şeklinde konuştu.

Kendi başıma bir hikaye yazamam

İYİ Parti İzmir eski İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu’nun zehir zemberek açıklamalarla görevden alınmasına yönelik gelen soruya yanıt veren Özlale, “Genel Başkanımızı burada temsil eden kişi İl Başkanımız Ülkü Doğan’dır, onun da bu soruya cevap vermesi gerekir. Ben, belediyecilik işi ekip işi derken kendi partimi de işin dışında bırakmıyorum. Kendi başıma İzmir’de bir hikaye yazamayacağımı biliyorum, bunu da bildiğim için şu an çok mutluyum çünkü çok iyi bir İl Başkanım var. Sinan Bey’le geçmişte fikir ayrılıklarına düştüğümüz doğrudur ama ben bu partiye hizmet edenlere teşekkürden başka bir şey demem. Sinan Bey ve arkadaşlarına sadece teşekkür ettim çünkü gayet de güzel işler yaptılar” dedi.

Özlale’nin ardından Bezircilioğlu ve ekibinin genel merkez tarafından görevden almasını değerlendiren İYİ Parti İzmir İl Başkanı Av. Ülkü Doğan şöyle konuştu:
“Son kongrede demokratik bir yarış oldu ve yaklaşık 14 oyla, 8 delegenin fikir değiştirmesiyle kongreyi kaybettim. Ümit Hocam çok doğru bir şey söyledi, bu iş gerçekten bir ekip işidir. İl Başkanlıkları siyasetin göbeğindedir ama arka mutfaktır. Çok değerli bir adayımız var ve 3 aday içerisinde en donanımlısıdır. Bu seçime yaklaşırken bu konuda genel merkez tarafından bir tasarrufta bulundu. Bu kararın neden bu kadar geç verildiği tartışılabilir ama bu partinin iç meselesidir. Bir gereklilik vardı ki bir değişikliliğe gidildi. O dönem Sinan Bey’in açıklamaları oldu ama bazen olayların sıcaklığıyla duygusal bir açıklama yapılabilir. Yine de hepimiz İYİ Parti çatısının altındayız.”

Editör: Tuğkan Üsküp