İSİG Meclisi'nin raporuna göre, Şubat ayında en az 121 işçi yaşamını yitirdi. Bu, yılın ilk iki ayında kaybedilen 299 işçiye eklendi. Şubat ayında kaybedilen işçilerin büyük bir kısmı sanayi, hizmet, inşaat ve tarım sektörlerinde çalışıyordu. Raporda ayrıca, iş cinayetlerinin sebeplerine dair dikkat çeken veriler de paylaşıldı.
İSİG Meclisi'nin raporuna göre, Şubat ayında iş cinayetlerinin en yoğun yaşandığı sektörler sanayi ve taşımacılık oldu. Sanayi sektöründe 55, taşımacılıkta ise 34 işçi hayatını kaybetti. Taşımacılık işkolunda şoförler ve servis kazaları nedeniyle ölümler çoğunlukla yaşanırken, inşaat ve tarım sektörlerinde de 19 ve 13 işçi hayatını kaybetti. İkinci sırada yer alan ezilme ve göçükler ile üçüncü sıradaki yüksekten düşmeler, iş cinayetlerinin başlıca sebepleri arasında yer aldı.
Şubat ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 7 kadın işçiden 3’ü hizmet sektöründe, 2’si tarımda, biri sanayi ve biri inşaat sektöründe çalışıyordu.
Çocuk işçiliği ve göçmen işçiler
Şubat ayında 4 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçiler, ticaret, metal, inşaat ve konaklama sektörlerinde çalışıyordu. Çocuk işçiliği sorunu, Türkiye'de yaygın olarak devam eden ve acil çözüm gerektiren bir mesele olarak gündeme geldi. İSİG, bu soruna karşı mücadele etme adına çeşitli adımlar atacaklarını belirtti. Ayrıca, Şubat ayında 4 göçmen işçi hayatını kaybetti. Göçmen işçilerin büyük kısmı tarım, ticaret ve genel işler işkollarında çalışıyordu.
Yoksulluk, sendikasız çalışma ve emekli olamama sorunları
50 yaş ve üzeri işçiler: Şubat ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin yüzde 43'ü 50 yaş ve üzerindeydi. Yaşlı işçilerin, düşük ücretler, güvencesiz çalışma koşulları ve emeklilik hakkına sahip olmamaları nedeniyle daha fazla risk altında olduğu kaydedildi.
Rapora göre, ölen işçilerin yüzde 96,7’si sendikasız çalışıyordu. Sendikalı işçilerin oranı ise yalnızca yüzde 3,3 olup, bu gruptan ölen işçiler enerji, çimento ve belediye sektörlerinden.
İstanbul, Kocaeli, İzmir
İş cinayetleri, büyükşehirlerde ve sanayileşmiş Orta Anadolu şehirlerinde yoğunlaşıyor. İstanbul, iş cinayetlerinin en çok yaşandığı il olarak öne çıkıyor. İstanbul dışında, Antalya, Bursa, Gaziantep, Kocaeli ve İzmir gibi illerde de iş cinayetleri yaygın şekilde görülüyor.