Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Ege Bölgesinde, bahar aylarında yetişmektedir. Bahar aylarında otlar arasında oluşan kızılbacak otu, başının kızıllığından adını almaktadır. Bu ot şifasından daha çok lezzeti nedeni ile insanlar tarafından sevilmektedir. Tuzunun bol atılması, kavurmasının lezzetini ciddi anlamda arttıracaktır. 
Kızılbacak otu, Marmara ve Ege gibi bölgelerde ekşi ot olarak da bilinmektedir. Ekşi ot oldukça kaygan bir yapıya sahiptir ancak herhangi bir ıslaklığı bulunmamaktadır. Ekşiliği nedeni ile bu bitkiyi tek başına pişirirseniz tam lezzet alamayabilirsiniz. İçine ekşiliğini dengeleyecek malzemeler katmanız gerekmektedir.

Vitamin ve mineral deposu

Demir eksikliği olan insanların kesinlikle bol bol tüketmesi gereken bu ot, içerisinde yüksek oranda demir bulundurmaktadır. Bu nedenle tam bir demir kaynağıdır demek yanlış olmayacaktır.
İçerisinde A ve K vitaminlerini barındırması nedeni ile bu vitamine ihtiyacı olan herkes bol bol kızılbacak otu tüketebilirler. Ancak kesinlikle aşırı bir şekilde tüketilmemelidir. Aksi halde sindirim sisteminizi yumuşatacaktır.
İçerisinde bulunan folik asit, hafızanın güçlenmesine etkili olmaktadır. Bunun için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle mevsiminde bol bol tüketmeniz tavsiye edilir.
Son olarak önemli faydalarından biri de birçok yemek ya da salata içerisinde yeşillik amacı ile eklenebilir olmasıdır. Zaten belli bir dönem bulabileceğiniz bu bitkiyi, konserve haline de getirebilirsiniz.

Kızılbacak otunu kimler tüketebilir?

Kızılbacak otunun en büyük zararı hamile olan bayanlar üzerinde görülmektedir. Hamilelikte bayanlarda hormonal hassasiyet oldukça yüksektir. Bu gibi otlar ve çaylar hormonların etkilenmesine neden olabileceği için kesinlikle doktor bilgisi olmadan kullanılmamalıdır.
Bu otun bir diğer zararı ise sürekli olarak tıbbi ilaç kullanan kişiler üzerinde olan etkileridir. Tıbbi ilaçların içerisinde bulunan bazı maddeler bu ot içerisinde bulunan maddelerle etkileşerek küçük yan etkilere neden olabilmektedir.
Kızılbacak otu, aşırı bir şekilde tüketildiğinde ya da çay yapılarak çok fazla tüketildiğinde ciddi anlamda mide bulantısı, bunalma hissi ve sindirim bozukluğu sorunlarına neden olur. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketmek daha sağlıklıdır.
Kızılbacak nasıl tüketilmeli?

Tıbbi alanda nasıl kullanılır?

Kızılbacak otu, geçmiş dönemlerde tıbbi ilaçlar üzerinde özü alınarak uzun bir süre kullanılmıştır. Günümüzde tıbbi anlamda kullanımı bitmiş olsa bile istenilmesi durumunda tıbbi alanda kullanımına devam edilebilir.

Çay olarak nasıl hazırlanır?

Kızılbacak otu, çay yapılarak düzenli bir şekilde tüketildiğinde son derece önemli faydaları olmaktadır. Bu nedenle insanlar bitkisel çay olarak da sağlık alanında bu çayı kullanmaktadır.

Kızılbacak otunun yemeği nasıl yapılır?

Bir ıspanağı andıran ve lezzeti açısından da ıspanağa benzeyen bu otu, yemek yaparken ya da salatalar içerisinde kullanabilirsiniz.

Editör: Esra Seyirden