Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Oğan, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak aday gösterilmesi formülünü 'anayasa aykırı' buldu.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Ayhan Oğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterilmesine itiraz etti.

Oğan'ın tweeti şöyle:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde güçlü,daha güçlü,cumhurbaşkanı yardımcısı gibi bir makam yoktur.
Seçilmiş cumhurbaşkanının yetkilerini başkalarının kullanması anayasa aykırıdır. Bu kadar cahillik ancak talimle mümkündür.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı kesinleşme durumuna gelirken, iki belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterileceği ve seçimin kazanılması durumunda geniş yetkilerle bu görevi yürütecekleri belirtiliyor.

Formülü eleştiren Oğan'ın açıklamasına tepkiler de geldi. Hükümetin Anayasa'nın hükümlerini uygulamadığı yorumları yapıldı.

Bir tepki de Uçum'dan

Oğan'ın çıkışının ardından bir tepki de Mehmet Uçum'dan geldi.

Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağının iddialarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, "Anayasanın açık ihlalidir. Hukuk dışı çözüm arayışları boştur" dedi.

İmamoğlu ve Yavaş'ın Cumhurbaşkanı olmasının hukuk dışı olduğunu ifade eden Uçum, "Anayasaya göre vesayet makamı ile belediye başkanlığı asla birleşemez(m.127/5).Aynı kişinin hem CB Yardımcısı hem Belediye Başkanı olması Anayasanın açık ihlalidir. Küresel sömürgecilerin planları ve dar çıkarlar için hukuk dışı ve abes çözüm arayışları boştur. Halk hesabını sorar" dedi.

Editör: Özlem Çimen Durmaz