İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla 15-21 Şubat 2023 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin sponsorları arasına Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) de katıldı. Kongrenin tema sponsoru sayısı ESBAŞ’ın da katılımıyla ikiye çıktı. Kongrenin dört ana sponsoru Arkas Holding, Folkart, Türkiye İş Bankası ve Yaşar Holding; ilk tema sponsoru ise Sun Tekstil olmuştu.

Sivil, şeffaf ve tam katılımcı bir girişim olarak tasarlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, ortak akılla Cumhuriyet’in yeni yüzyılın iktisat politikalarını oluşturmayı hedefliyor.

SPONSOR SAYISI ALTIYA YÜKSELDİ
Türkiye’nin dış ticaretinde yaklaşık yüzde 5 paya sahip olan Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ), 25 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi ve ihracat üslerinden biri olan ESBAŞ, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne verdiği destekle Geleceğin Türkiyesi’nin ekonomi politikalarının şekillendirilmesine katkı sağlayacak.
İzmir’de doğup uluslararası bir holding haline gelen Arkas, 120 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye’nin dış ticaretine sağladığı önemli katkıların yanında İzmir’e eğitim, spor ve sanat alanlarında da önemli ve sürdürülebilir destekler sağlıyor.
İleri teknoloji ile donatılmış, dünya standartlarında yapılar inşa eden, ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülen Folkart, İzmir’in köklü şirketlerinden biri olarak İzmir’e ve Türkiye’ye değer katmaya devam ediyor.
İzmir İktisat Kongresi’nde, milli bir bankaya duyulan ihtiyaç çerçevesinde oybirliğiyle kabul edilen “bir ticaret ana bankası teşkili” kararının ardından 1924’te Atatürk’ün talimatı ve katılımıyla kurulan, o dönem genç Cumhuriyet’in iktisadi bağımsızlığının dinamosu olan Türkiye İş Bankası, kuruluşundan bu yana ülke ekonomisinin gelişimine destek oluyor.

Boya, gıda ve içecek sektörleri başta olmak üzere Türkiye’ye kazandırdığı sektörler ve yatırımları ile ülkemizin sanayileşme sürecine öncülük eden Yaşar Holding, güçlü şirketleri ile ekonomik kalkınmaya, eğitim, kültür, sanat ve spora yatırımlarıyla da toplumsal gelişime katkıda bulunmaya devam ediyor.
Türkiye’de konfeksiyon üretimi ve ihracatında lider şirketlerden biri olan ve 1987 yılında kurulan Sun Tekstil, yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlıyor ve birçok marka tarafından tercih ediliyor.

Uzman toplantıları devam ediyor
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin 10 Ağustos ve 1 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen ve kongrenin ilk safhasını oluşturan Paydaş Buluşmaları tamamlandı. Paydaş Buluşmaları kapsamında çiftçi, işçi, sanayici, tüccar ve esnaf örgütlerinin katıldığı birçok oturum yapıldı.
Her paydaş grubu, sektöründeki sorunları ve ilgili çözüm önerilerini uzun tartışmalar sonucu kapsamlı birer sonuç metni hâline getirdi. Çiftçi, İşçi ve Sanayici-Tüccar-Esnaf Buluşmaları sonucunda hazırlanan deklarasyonlar kamuoyuyla paylaşıldı.
Paydaş Buluşmaları’nın ardından ikinci aşama olan Uzman Toplantıları ise 13 Ocak’ta başladı. “Döngüsel kültür” anlayışını oluşturan birbirimizle, doğamızla, geçmişimizle ve gelecekle uyum kavramlarından esinlenerek kurgulanan uzman toplantıları dört farklı başlıkta yapılıyor.
İlk uzman toplantısı olan “Birbirimizden Razıyız” buluşması 13 Ocak’ta Aziz Vukolos Kilisesi’nde, “Doğamıza Dönüyoruz” toplantısı 20 Ocak’ta İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde (İZTAM), “Geçmişimizi Anlıyoruz” toplantısı ise 25 Ocak’ta Yeşilova Höyüğü’nde geniş bir katılımla düzenlendi. Son uzman toplantısı olan “Geleceği Görüyoruz” buluşması ise 4 Şubat’ta yapılacak.

İKİNCİ YÜZYILIN İKTİSAT KONGRESİ ŞUBAT’TA
Uzman Toplantıları’nın ardından 15-21 Şubat 2023 tarihlerinde İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi yapılacak ve yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak.
Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik takvimi için iktisatkongresi.org'u ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Duygu Kaya