Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) tarafından 15-21 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin hazırlık toplantılarında ikinci aşamaya geçildi. Ağustos ayından bu yana; işçi, çiftçi, sanayici, esnaf, tüccar temsilcileriyle bir araya gelen İzBB Başkanı Tunç Soyer, bu kez ‘Birbirimizden Razıyız’ başlığıyla düzenlenen toplantıda uzmanlarla buluştu. Aziz Vukolos Kilisesi’nde gerçekleşen kapalı toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, İktisat Kongresi’nin hazırlıkları hakkında bilgilendirme yaparken kongrenin önemini de vurguladı.

‘ÇOK CİDDİ BİR EMEK VAR’

Toplantının içeriğine dair bilgiler veren Başkan Soyer, “Bugün, ikinci yüzyılın iktisat kongresinin ikinci safhasında, uzmanlarımızla, akademisyenlerimizle bir araya geldik. Ağustos’tan bu yana sürdürdüğümüz; işçi, çiftçi, sanayici, tüccar, esnaf buluşmalarımızda ortaya çıkan kararları masaya yatırdık, ‘Birbirimizden Razıyız’ buluşmasıydı. Belki de ‘Demokrasi Masası’ diye de tarif edilebilir. ‘Birbirimizden Razıyız’ kavramı üzerinden de her gruptan gelen deklarasyonlar, uzmanlar tarafından değerlendirildi. Bir akademik çerçeveye, kavramsallaştırmaya ihtiyaç duyan kararlar ve ilkeler, ortak akılla farklılıklar üzerinde müzakere edildi. İktisat Kongresi’ne daha olgunlaşmış, daha pişmiş, daha tamamlanmış, eksikleri veya kusurları giderilmiş metinler olarak taşınabilecek hale gelsin istiyorduk. Çok ciddi bir emek var. Akademisyen ve uzman arkadaşlarımız çok ciddi bir çalışma yapmışlar ve tüm o çalışmaları bizlerle paylaştılar” diye konuştu.

‘ATATÜRK, MECLİS’E BIRAKMAMIŞ’

Son derece heyecanlı olduklarını vurgulayan Başkan Soyer, “Çünkü İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde, geleceğe ışık tutacak, yeni yüzyılda geleceği aydınlatacak kararlar olsun istiyoruz. Yüz yıl önce atalarımızın yaptığı gibi… Yüz yıl önce atalarımız, büyük bir özgüven ve umutla yüzyılın şekillenmesi için bir araya gelmişler, ortak kararlar almışlar. İktisat politikalarını belirleyen bu toplantı, sivil inisiyatif olarak ortaya çıkmış. O dönemde de Meclis varmış ama Mustafa Kemal Atatürk, bu kararları meclise bırakmamış, Türkiye’nin her yerinden delegelerin bir araya gelmesiyle ortak kararlar alınmasını sağlamış. İzmir, kuruluşun ve kurtuluşun kenti olmasıyla; bu sorumluluğu omuzlarında taşıyan bir kenttir. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni yapmak İzmir’in boynunun borcudur. Bunu en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘GELECEĞİ İNŞA ETMEZSENİZ…’

Tarihsel sorumlulukla hareket ettiklerinin altını çizen Başkan Soyer, “Net olarak söyleyeyim; ensemizi karatmıyoruz. Çok büyük bir umudumuz var. Bu güzelim topraklarda, bu bereketli coğrafyada, insanlarımızın, doğamızın çok daha iyisini hak ettiğini biliyoruz. O nedenle de bunu sağlayacak çalışmaları el birliğiyle yürütmeye devam edeceğiz. Yine biliyoruz ki, sadece geçmişi değil, geleceği de miras bırakmakla yükümlüyüz. Bizden sonraki nesiller için iyi tasarlanmış bir gelecek bırakmak istiyoruz. Gelecek, zaten gelecek ama onu inşa etmeye gayret etmezseniz neyin geleceğini bilemezsiniz. Bu sorumlulukla gayret ediyoruz. İzmir olarak kendimizi borçlu hissediyoruz. Destek olan herkese çok teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Başkan Soyer, İktisat Kongresi hazırlıklarının şu şekilde süreceğini söyledi: “20 Ocak’ta ‘Doğamıza Dönüyoruz’ başlığıyla ikinci uzman buluşmamız gerçekleşecek. 23 Ocak’ta ‘Geçmişimizi anlıyoruz’ başlığıyla, 4 Şubat’ta ‘Geleceği Görüyoruz’ başlığıyla buluşmalarımız gerçekleşecek. Ardından da 15 Şubat ve 21 Şubat tarihleri arasında İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni İzmir’de gerçekleştiriyor olacağız.”