Küresel saat piyasasının iki devi Swatch ve Citizen, tekelcilik ve fiyat manipülasyonu suçlamasıyla karşı karşıya.

İtalya Rekabet Kurumu, bu şirketlerin internet satışlarında bayilere fiyat dayattığını, serbest piyasayı baltaladığını ve tüketiciyi yüksek fiyata mahkum ettiğini iddia ederek soruşturma başlattı.

Kasım ayının en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu
Kasım ayının en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu
İçeriği Görüntüle

İki dev markanın, yetkili satıcılarına (distribütörlerine) internet üzerinden yapılacak satışlarda "etiket fiyatı" dayatması yaptığı ve bu yöntemle fiyat rekabetini ortadan kaldırdığı öne sürülüyor.

Kurum, bu haksız uygulamaların Avrupa Birliği kurallarına aykırı olabileceğini ifade etti.

Ofi̇slere Baskin

BAYİLER ÜZERİNDE SATIŞ BASKISI

Soruşturma dosyasındaki iddialar, şirketlerin bayiler üzerinde baskı kurduğu ifade edildi. İki şirketin dikey anlaşmalarla distribütörlerin elini kolunu bağladığı, belirlenen fiyatların dışına çıkanlara ise "ceza" kestiği iddia ediliyor.

Kurumun açıklamasında, şirketlerin talimatlarına uymayan bayilere karşı “misilleme niteliğinde ticari tedbirler” uygulandığı vurgulandı. Yani iddiaya göre dev firmalar, ucuza satış yapmak isteyen bayiyi ticari olarak cezalandırıyor.

OFİSLERE BASKIN

Rekabet Kurumu yetkilileri, iddiaları mercek altına almak için 3 Aralık’ta harekete geçti. Swatch ve Citizen’ın İtalya’daki ofislerine denetim ve inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi.

Soruşturma kapsamında birçok belge ve bilgiye el konulurken, Swatch ve Citizen cephesinden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ