Agos gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesiyle ilgili hukuki süreçte tetikçi Ogün Samast ve çevresindeki ekip yakalanıp yargı önüne çıkarılsa da cinayetin perde arkası, aradan geçen 19 yıla rağmen hâlâ aralanamadı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, Ogün Samast ve diğer sanıklar hakkındaki "zaman aşımı" kararına karşı Dink ailesi tarafından yapılan itirazı reddetti.
Mahkeme, ailenin "örgüt adına suç işleme" eyleminden doğrudan zarar görmediğini ileri sürerek itiraz hakkının bulunmadığına hükmetti.
AİLEYE "ZARAR GÖRMEDİNİZ" REDDİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ocak 2025'te Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de aralarında bulunduğu yedi sanık hakkında "örgüt adına suç işleme" davasını zaman aşımı gerekçesiyle düşürmüştü.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, aile avukatlarının karara karşı yaptığı itirazı "sıfat yokluğu" sebebiyle reddetti.
Kararın gerekçesinde, suçun niteliği itibarıyla ailenin suçtan "doğrudan doğruya zarar görmediği", bu nedenle davaya katılma ve kararı istinaf etme yetkilerinin olmadığı savunuldu.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN İTİRAZINA RED
Kısa Dalga'dan Canan Coşkun'un haberine göre; Mahkeme, davaya katılan bir diğer taraf olan Cumhurbaşkanlığı'nın itirazını da reddetti.
Daire, Cumhurbaşkanlığı vekilinin de "örgüt adına suç işleme", "örgüte üye olma" ve "kasten öldürme" suçları yönünden hükmü istinaf etme yetkisinin bulunmadığına karar verdi.
Böylelikle davanın en kritik suçlamalarından biri olan “örgüt bağlantısı” konusundaki itiraz yolları istinaf düzeyinde kapanmış oldu.
19 YILLIK ADALET ARAYIŞI
Cinayetin üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen dosyada henüz kesinleşmiş bir hüküm bulunmuyor. Kamu görevlileri ve sivil sanıklar yönünden dosyalar İstinaf ve Yargıtay’da incelenmeyi beklerken, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurular da henüz sonuçlanmadı. Davanın zaman aşımıyla kademeli olarak kapanması, kamuoyunda "cezasızlık" tartışmalarını yeniden alevlendirdi.





