Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı’da Ermenistan tarafından 32 yıl önce katledilen 613 kişi Karabağlar'da törenle anıldı. Azerbaycan Türkleri ve Dost Dernekler Federasyonu Başkanı İsa Ambarcı, her zaman yanlarında olan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nu “onursal genel başkan” seçtiklerini açıkladı. Başkan Selvitopu da federasyon yönetimine teşekkür ederek, üzerine düşen görevi yapmaya devam edeceğini vurguladı.

Karabağlar Belediyesi’yle Azerbaycan Türkleri ve Dost Dernekler Federasyonu tarafından Salih Omurtak Mahallesi’ndeki Hocalı Anıtı önünde düzenlenen törene, Başkan Selvitopu, Azerbaycan dernekleri üyeleri, meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Tören, katliamda yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından Azerbaycan Milli Marşı'yla İstiklal Marşımız okundu.

Azerbaycan Türkleri ve Dost Dernekler Federasyonu Başkanı İsa Ambarcı, bu anmaları 8 yıldır Başkan Selvitopu ve Karabağlar Belediyesi'nin destekleriyle yaptıklarını hatırlatarak, “Görev azmi ve aşkıyla çalışan başkanımıza minnettarız. Federasyonumuz bu sayede bir ağabey kazandı. Başkanımıza ve tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Kendisi federasyonumuzun aldığı kararı umarım kabul eder. Bundan sonraki süreçte 'onursal genel başkan' olarak bilgi ve tecrübelerini bizimle paylaşmasından onur duyarız” dedi.

Unutturmayacağız

Başkan Selvitopu da, insanlık görevi olarak Hocalı ve diğer tüm katliamları kınamaya devam edeceklerini vurguladı. Federasyonun kararından şeref ve onur duyduğunu belirten Başkan Selvitopu, “Bu ünvan olmasa bile üzerime düşen görevi yapmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Kimden, nereden ve hangi gerekçeyle gelirse gelsin sivil halka yönelik katliamların kabul edilemeyeceğini vurgulayan Başkan Selvitopu, “32 yıl önce Hocalı'da yapılanları unutursak, 613 insanın kemiklerini sızlatmış oluruz. İnanıyorum ki Karabağlar'da her yıl bu anmalar gerçekleştirilecek. Ben de sağlığım elverdiği ölçüde her zaman bu anma toplantılarına katılacağım. Dünyada emperyalist güçler şu anda Filistin'de de 300 binin üzerinde insanı katletti. Onları da rahmetle anıyor, katledenlerini kınıyoruz” diye konuştu.

Tören, geçen aylarda yaşamını yitiren Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'nın “Türkiyem” şiirinin seslendirilmesinin ardından anıta karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

Tören kapsamında ayrıca Azerbaycan Türkleri ve Dost Dernekler Federasyonu tarafından Başkan Selvitopu'na plaket ve Azerbaycan bayrağı rozeti takdim edildi.

Editör: Tuğkan Üsküp