Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin doğal güzellikleri ve tarihsel zenginliği açısından en zengin şehirlerinden biri olan Muğla her yıl yerli yabancı turist akınına uğruyor.  Euromos Antik Kenti içinde bulunan Zeus Tapınağı da bunlardan biri. Zeus Tapınağı'nın tarihçesi nedir? Nerededir? Nasıl gidilir ve giriş ücreti nedir?

Euromos Tarihi

Euromos antik kentine dair en yakın bilgilerin MÖ 5. Yüzyıla ait olduğu ifade edilmektedir. Euromos kentinin Delos Deniz Birliği’nin bir parçası olduğu ifade edilmektedir. Sonrasında ise Büyük İskender’in kenti ele geçirdiği bilinmektedir. Ancak sonrasında ise Mısır ve Suriye Krallıklarının topraklarına katıldığı da ifade edilmiştir. MÖ 5. Yüzyılda Makedon Kral 5. Philippos’un isteğiyle adı değişerek Philippoi olmuştur. MÖ 188 yılında ise savaşta Mylasa ile ittifak yapmak durumunda kalmış ve Euromos kenti bu savaş sonunda da Rodos’a bağlanmıştır. Ancak komşu şehir devleti olan Herakleia’nun da saldırısına uğrayarak, bu durum sonunda toparlanamamıştır.

Euromos antik kenti 18. Yüzyıldan beridir Karia bölgesine rağbet eden Avrupalıların uğrak noktası haline gelmiştir. Burada yer alan tapınak detayları oldukça değerli bir belge özelliği taşımaktadır.

Euromos Antik Kenti

Bu antik kent içerisinde Zeus Tapınağı da yer alıyor. Bu tapınağın Milas ile Bafa Gölü arasında yer aldığı ifade edilmektedir. MS 2. Yüzyılda inşa edilen bu tapınağın 17 sütunundan 16’sı halen daha ayaktadır. Aynı zamanda da 3 sütunun tamamlanmamış olması bu tapınağın faaliyete geçmediğinin de göstergesidir. 1969 yılında yapılan araştırmalar doğrultusunda Helenistik dönemden kalan bir yazıtın da farklı bir tapınağın üzerine bu binanın yapıldığını kanıtlamaktadır.

Euromos antik kenti içerisinde yer alan en önemli yapılardan bir tanesi da agora kalıntılarıdır. Karayolundan rahat bir biçimde görünen bu kalıntıların üç cepheli olduğu görülebilmektedir. Kuzey cephesinde de MÖ 150 yılına ait Kallisthenes’e adanan bir ferman yer almaktadır.

MÖ 3. Yüzyılın ortalarında inşa edilen antik tiyatro da Euromos kenti içerisinde bulunmaktadır. Antik kentin batı tarafında yer alan bu noktanın yaklaşık 2000 kişilik olduğu ifade edilmektedir. Ana kaya üzerine yapılan bu antik tiyatronun Helenizm dönemine ait mimari özellikleri taşıdığı da ifade edilmektedir. Karya kentleri arasında yer alan Euromos döneminin önde gelen şehirleri arasında yer alsa da çok sayıda saldırıya maruz kalmasıyla da biliniyor.

Euromos Nerede ?

Euromos Antik Kenti Muğla İli, Milas İlçesi, Selimiye Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. Antik Kent Muğla merkezine 78 KM uzaklıktadır. Milas merkeze ise 13 KM uzaklıktadır.

Euromos Giriş Ücreti

Antik Kente giriş ücreti 20 TL 'dir. Ayrıca Müze Kart geçerlidir. Haftanın her günü 08:30 ila 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Tuğkan Üsküp