Doğal güzellikleriyle Ege Bölgesi'nin en güzel şehirlerinden biri olan Muğla turistlere ve yerel halkına görsel şölenler sunuyor. Gezilip görülmesi gereken yerlerin listesini çıkarmaya harfler yetmiyor. Muğla'nın gizli cennetleri olan şelaleler de onlardan biri. İşte Muğla'da keyifli anlar yaşayıp kafa dinlemenize olanak sağlayacak birbirinden eşsiz şelaleler...

Turgut Şelalesi

Turgut Şelalesi saklı bir cennet gibi. Su ile ormanın sarmaş dolaş olduğu Turgut Şelalesi toplamda 5 şelaleden oluşuyor. Sığla ağacı, çamlar ve çınar ağaçları gökyüzünü kapatmış burada. Ağaçların arasında doğanın içine gizlenmiş olan Turgut Şelalesi oluşturduğu doğal havuzlarıyla Marmaris sıcağında insanlara güzel bir serinleme imkanı veriyor.

Marmaris Turgut Şelalesi’nde suyun sıcaklığı yazın 15-20 dereceye kadar düşebiliyor. Turgut Şelalesi’nin yürüme mesafesi (merdivenli yol) uzunluğu yaklaşık 1 km. Merdivenlerden ilerlediğinizde şelaleler son buluyor ve aşağıdaki fotoğraflarda gördüğünüz yeşil cennete ulaşıyorsunuz. Burada yosunlar ağaçları sarmış ve doğal bir güzellik oluşturmuş.

Turgut Şelalesi’nin giriş noktasında bazı işletmeler var buralarda çay-kahve molası verebilirsiniz ya da kahvaltı yapabilirsiniz. Marmaris’e gelirseniz gezilecek yerler listenize Turgut Şelalesi’ni kesin ama kesin almalısınız.

Turgut Şelalesi’nin giriş ücreti yok. Girişler ücretsiz. Burada ücretsiz otopark da var. Turgut Şelalesi’nin herhangi bir giriş-çıkış saati de yok. Gündüz istediğiniz zaman buraya gelebilirsiniz.

Turgut Şelalesi Nerede ?

Marmaris ile Turgut Şelalesi arası mesafe 36 km. Turgut Şelalesi Marmaris’e Bayır ile Turgut Köyleri arasında kalıyor. Şelaleye 1 km kala yol asfaltken 1 km kadar yol toprak zemin oluyor. 

Toparlar Şelalesi

Son zamanlarda bilinirliği daha da artan ve Köyceğiz’de bulunan Toparlar Şelalesi tam bir saklı cennet. Şelaleye gitmek için Köyceğiz-Muğla yolu istikametinde ilerlemelisiniz. Sağ tarafınızda bir yol ayrımında küçük bir tabelası var. Burayı kaçırırsanız ileriden U çekerek aynı yolu geri gelmeniz gerek o yüzden yavaş ve dikkatli olun. Yol ayrımından döndükten sonra aracınızı park edip yolun devamını yürüyerek gitmeniz gerekecek. Yürüyerek ormanın içine dalıp kayaların üzerindeki kırmızı beyaz boyaları takip ediyorsunuz. Yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüyüşten sonra ilk ve büyük şelalenin olduğu yere ulaşıyorsunuz.

Şelalenin önünde biriken havuzda yüzmek isterseniz buradaki patikadan aşağı inmeniz gerek. Burası biraz kalabalık olabiliyor. Patikadan inmeyip devam ederseniz daha küçük olan ikinci şelaleye ulaşıyorsunuz ki buranın bilinirliği daha az.

Toparlar Şelalesi nerede?

Köyceğiz Toparlar Şelalesi arası mesafe yaklaşık 12 km. Toparlar Şelalesi Köyceğiz – Muğla yolu üzerinde bulunuyor. Buranın tabelası var ile yok arasında. Şelalenin giriş yolu köprünün hemen çıkışında ve giriş yolu Köyceğiz’den Muğla’ya giderken sağda kalıyor. Dönemeç sonrası topraklı yol var. Dönemeci kaçırmamak için yavaş gitmeniz gerekiyor. 

Gizlikent Şelalesi

Muğla’nın Seydikemer ilçesinin cennetlerinden biri olan Gizlikent Şelalesi'nin oldukça güzel ve biraz da zorlu bir parkuru var. Buraya gelirken suda yürüyüş yapacağınız için deniz ayakkabısı getirin. Ola ki ayakkabınız yoksa buradan da kiralayabilirsiniz. Seydikemer’in sıcağında serinlemek için sizi aşağıda efsane bir şelale bekliyor. Şelaleye ulaşmak için yaklaşık 300 basamak inmeniz gerekiyor. Daha sonra suyun içinde yürüyüp şelaleye ulaşıyorsunuz.

Gizlikent Şelalesi’nin herhangi bir giriş ücreti yok. Giriş ücretsiz. Sadece 10 TL araç park ücreti alınıyor. Burada bulunan restoranda bir şey yerseniz araç park ücreti hesaptan düşülüyor.

Saklıkent Kanyonuna çok yakın olan Gizlikent Şelalesi, kanyona kadar gelmişken görmeniz gereken bir yer. Yolu biraz kötü olsa da kesinlikle gitmeye değer

Editör: Tuğkan Üsküp