Ege'nin incisi İzmir, çok sayıda adaya sahip bir kent. İzmir'in bazı adaları ise özellikle yaz aylarında büyük ilgi görüyor. Peki İzmir'in adaları hangileri? İzmir'in bazı adalarını sizin için derledik...

Büyükada: Karaburun'da bulunuyor. Adada keçilerin yaşadığı bilinmektedir. Keçilerin ihtiyacı olan taze su ilçenin balıkçıları tarafından bidonlarla taşınmaktadır. Adanın doğal yaşamında, Ege Bölgesi'nde görülen kırlangıç kuşları ve kekik bitkisi en önemli yeri oluşturur.

Çiçek adaları: Urla kıyısı açıklarında yer alan ada grubudur.  Akça Ada, İncirli Ada, Pırnarlı Ada, Yassıca Ada, Arap Adaları ve Körtaş Adaları'ndan oluşur. Çiçek Adaları Önemli Kuş Alanı statüsündedir. Adalar ayrıca Akdeniz foklarının yaşam alanıdır. Üzerinde kimsenin yaşamadığı adalar, günübirlik turizm faaliyetleri için kullanılmaktadır.

Foça adaları: Türkiye'nin İzmir ilinde İzmir Körfezi açıklarında bulunan takımadalardır. Adalarda yerleşim bulunmamaktadır. Fener adası, Atatürk adası, İncir Adası, Aslan Burnu Kayalığı, Pita adası, Metalik ada, Orak Adası, Eşek kayalığı adalarından oluşur.

Garip adası: Garip Adası İzmir'in Dikili ilçesi Bademli koyu açıklarında Kalemli Adası ile birlikte yan yana yer alan adacıktır. Ada turistik bir destinasyon olup üzerinde yerleşim yoktur. Adaya ulaşım yaz aylarında deniz motorları ile sağlanmaktadır.

Hekim adası: İzmir'in Urla ilçesinde yer alan adalardan biridir. Adanın üzerinde yerleşim yeri yoktur. Adanın Antik dönemde adı Pele idi. Hekim adı yeni bir addır. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında Yunanistan’a gitmesi gerekirken, İzmir'de kalmayı seçen Rum asıllı bir doktorun adada yaşamaya başlaması sebebiyle bu adın verildiği sanılmaktadır.

İncir Adası: Foça Adaları'nın parçası olan bir adadır. İncir Adası, yerel halk ve turistler için popüler bir rekreasyon yeridir. Adalar ve çevresindeki koylar, Türkiye'deki tek Akdeniz foku kolonisine ev sahipliği yapmaktadır.

Karantina adası: Karantina Adası, İzmir'in Urla ilçesinde bulunan bir adadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıkla mücadelede kullanılan ada, adını Fransızların 1865'te yaptığı karantina tesislerinden almıştır. Kurulduğu döneme göre oldukça ileri bir teknoloji kullanarak oluşturulan bu tesisler, 1865-1869 yılları arasında karantina uygulamaları için yoğun olarak kullanılmış ve sonrasında Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar da faaliyet hâlinde olmuştur. Karantina Adası, dünyada ayakta kalmayı başarmış olan üç tahaffuzhane adasından biridir.

Metalik adası: Foça Adaları adı verilen 6 adadan biridir. İzmir'in Foça ilçesinde, kıyıya yakın bir konumda bulunmaktadır.

Orak adası: Türkiye'nin İzmir ilinde Foça Adaları'nın parçası olan bir adadır. Ada, İzmir Körfezi açıklarında yer almaktadır. Foça kıyılarına yaklaşık 400 m mesafededir. Adanın kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu 2 km'dir. Adanın adı, güneydeki kıyı oku oluşumundan gelmektedir. Bölgeye yalnızca tekneler ile gidilebilmektedir.

Pırnarlı ada: İzmir Körfezi'nde ve Urla'nın karşısında yer alan ve üzerinde yerleşim yeri olmayan adalardan biridir. Çiçek Adaları grubunun en güneyindeki adadır. "Pırnar" (veya Pırnal) maki grubundan bir bitki olup, adanın adı da adada yaygın olan bu bitkiden gelir. Ancak pınarlı adı halk arasında söylene söylene Pınarlı haline gelmiştir. Adada ayrıca zeytin ve incir ağaçları da vardır.

Uzunada: Uzunada, diğer adıyla Kösten Adası, Türkiye'nin İzmir iline bağlı bir adadır. İzmir Körfezi'nin orta kısmında yer alır. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dördüncü büyük adasıdır.

Yassıca ada: İzmir ili Urla ilçesine bağlı olan ada, Urla'nın Çeşmealtı tatil beldesinin karşısına düşer. Pırnarlı Ada'nın 1 kilometre kuzeyinde ve Çeşmealtı sahilinin de 4 kilometre kadar doğusundadır.

Adada geçmişte bir Alman girişimci bazı yatırım faaliyetlerinde bulunmuş olduğundan, Alman Adası olarak da bilinir. Ada 400 metrelik kumluk sahili ile yazın çekici bir plaj alanına dönmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz