ÖZGÜR COŞKUN/ İZ GAZETE- Mobilya sektörüne çırak olarak girdikten sonra uzun yıllar bu sektöre emek veren Hüsnü Yavuzkan ile müteahhitlik ve yine sektörle bağlantılı işler yapan Abdurrahman Çiçek'in el birliğiyle kurulan Ege Yıldız Mutfak, 2016 yılından bu yana Menderes'te faaliyet gösteriyor. İlk kurulduğu zamanlarda hizmet kısmında 4 beyaz yaka, üretim kısmında ise 2 ustayla sektöre adım atan Ege Yıldız Mutfak, yenilikçi ve ilerici yapılanmalarıyla, her yıl bir öncekinin iki katı ivme kazanarak bugünkü konumuna ulaştı. Sabit mobilya üretimi yapan Ege Yıldız, aynı zamanda inşaat şirketlerine ve bireysel müşterilerine tasarım desteği de sunuyor. Kapı, mutfak, akrilik tezgâh, vestiyer ve iç mobilya aksanlarını üreten ve montajını gerçekleştiren firma, ağırlıklı olarak İzmir ilçelerinde faaliyet gösteriyor.

foto1

‘ÜRETMEK ZEVKLİ’

Firmanın kurucu ortaklarından Abdurrahman Çiçek, 2010 yılında inşaat konut projeleri inşa etmeye başladı. Statik olmayı sevmediğini belirten Çiçek, daha yaratıcı bir sektör olması sebebiyle mobilya sektörüne adım attığını; tasarlayarak üretmenin kendisine, para kazanmaktan çok daha keyif verdiğini açıkladı. Çiçek, ortaklıklarının başlangıcını ise, “İnşaat projelerimin tüm mobilya İşlerini Hüsnü Bey yapıyordu. İşine olan güvenim tamdı. Esasında aynı sektörün renkleriydik, projelerimizde birbirimizi tamamlıyorduk. Bu durum bizi ortaklığa götüren sebeptir” şeklinde anlattı.

‘SEKTÖRE ÂŞIĞIZ’

8 yaşındayken çırak olarak sektörle tanışan Hüsnü Yavuzkan ise çok uzun zamandır emek veriyor. Bu sektöre küçük yaşlardan itibaren başlayan ve kısa zamanda uyum sağlayan, merakını aşka dönüştüren Yavuzkan, 11-12 yaşlarında kalfalık seviyesine ulaştı. Okuldan arta kalan zamanlarında önceleri para kazanıyor olmanın keyfiyle gittiği işinde, zamanla ürettiklerinin takdir görüyor olmasının kendisini bu mesleğe iten en büyük sebep olduğunu söyledi; “Siz üretiyorsunuz ve sayenizde insanların ihtiyaçları karşılanıyor. Bu paha biçilemez bir durum” dedi. Önceleri yeteneklerinin farkında olmayan Yavuzkan, zaman içerisinde verilen sorumlulukların kendisini geliştirdiğini, araştırmaya ve yenilikleri takip etmeye sürüklediğini de ekledi. Eğitim yaşamı boyunca mobilya sektöründe yer aldığını, üniversiteyi kazanmasına rağmen hedefinin mobilya sektöründe zirveye ulaşmak olduğundan dolayı kayıt yaptırmadığını belirtti. Ortağı Abdurrahman Çiçek için ise: "Sektöre sonradan giriş yapan birine göre detayları çok kısa sürede yakaladı. Yenilikçi ve araştırmacı; bu, sektör ve benim için büyük bir şanstır” dedi.

foto6

‘KONTROLLÜ BÜYÜYORUZ’

“Tam kapasite çalışıyoruz” diyen Abdurrahman Çiçek, “İlk iki aylık zaman diliminde programımız çok yoğun. Çoğunluğunu İzmir ilçelerinin kapladığı müşteri portföyümüze rağmen bizle çalışmak İsteyen farklı şehirlerde de projelerimiz oluyor. Yoğunuz ve yoruluyoruz ancak aldığımız geri dönüşler buna değer. Amacımız da buydu zaten. Bulunduğumuz yerde isim yaparak büyümek” diye konuştu. Ortağının sözlerine onay vererek eşlik eden Yavuzkan ise,“İş almak kolay kısmı asıl mesele işi zamanında ve hatasız yetiştirmek. Termin süresi ince çizgimizdir. Aldığımız işleri mutlaka zamanında teslim ediyoruz. Bu bir ekip işi, mevcut personelimize inancımız tam. Hepsi ayrı bir değer ve ellerinden gelen gayretin fazlasını gösteriyorlar, görüyoruz. Ancak hedeflerimize ulaşmamız için personel sayımızı kalifiye şekilde arttırmamız gerekiyor. Günümüz koşullarında kanayan bir yara var ki kalifiye personel bulmak güçleşti. Nadiren de olsa bu da istem dışı hız kaybına sebep olmuyor değil” şeklinde konuştu.

‘FARK YARATMAK İSTİYORUZ’

40’ın üzerinde çalışanla hizmet verdiklerini belirten Yavuzkan, büyümede ortaklı bir firma olmanın kendilerine kattığı faydaya da değindi: "İş bölümü yaptığımız için işlerimizi en iyi şekilde yönetiyoruz. Hem üretim, hem Showroom hem de proje yönümüz olduğundan her yere yetişmeye çalışmanın zorluğu hafifliyor. Dört mimarımızla tasarım hizmeti de veriyoruz. Mobilyayı satmadan önce tasarlıyoruz. Müşterinin sipariş ettiği ürünü önce üç boyutlu olarak tasarlayıp sunuyoruz. Rakiplerimizi tasarımlarımızla geride bırakmak istiyoruz. İyi tasarım ve kusursuz montaj ile işin katma değerini arttırıyoruz. Müşterilerimizden aldığımız teşekkür telefonları tüm yorgunluğumuzu alıyor. Zaman zaman bizden ya da kullanıcıdan kaynaklı aksaklıklar da yaşanıyor elbette. Cumartesi günleri servis hizmeti veriyoruz. Hafta içi gelen talepleri haftalık alıyor ve cumartesi günü çözüyoruz. Şikâyet ve öneriler asla bize külfet olmuyor, aksine büyüme yolunda bize çok yardımcı oluyor. Doğru geri bildirimlerin bizleri daha ileriye taşıyacağına inanıyoruz.”

‘HEDEFİMİZ İHRACAT’

2 bin 200 metrekare kapalı alanda üretim faaliyetini gerçekleştirdiklerini belirten Çiçek ve Yavuzkan uzun vadede hedeflerinin yurt dışına açılmak olduğunu, makine parkurlarını genişlettiklerini ve ihracatta büyüme hedeflerinden dolayı 2023 yılı için Ar-Ge çalışmaları ve pazar araştırmasına başladıklarını belirtti. Hilton banyo ve akrilik tezgâh ihracatı yapmayı hedefliyoruz diyen iki ortak “Almanya’da iki Showroom kurma planımız var. Yurt dışında doğru bir partner ile modüler sistemleri de ihraç etmeyi planlıyoruz. Hedefimiz yüzde 70-80 ihracat hedefine ulaşmak” ifadelerine yer verdi. 

Editör: Duygu Kaya