İZ GAZETE- İZ Tv’ye konuk olan İzmirli araştırmacı gazeteci Sinan Genç, İz Medya Yayınlar Koordinatörü Murat Attila’nın sorularını yanıtladı. Şehrin köklü spor kulüplerinden Göztepe'nin tarihiyle ilgili çarpıcı belge ve bilgilere ulaşan Genç, çıkaracağı kitaba dair açıklamalarda bulundu. Genç, araştırmaları sonucunda 14 Haziran 1925 tarihinin Göztepe’nin kuruluş tarihi değil, önemli bir toplantının yapıldığı tarih olduğunu anlattı. Altay'ın Aydın seyahati sırasında takımda yaşanan tartışmanın kulübün kuruluşunu hızlandırdığını söyledi.

KULÜBÜN KURULUŞUNA DEĞİNDİ

Genç, Göztepe ile ilgili sohbet başladığında herkesin 1960-70 yılları arasındaki efsane kadroyu konuştuğunu ancak kulübün bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi. Göztepe’nin kuruluş sürecinin bilinenden farklı olduğunu belirten Genç, şunları söyledi: “Araştırmalarımıza başlarken 1925 yılında Altay’ın Aydın seyahatinin Temmuz ayında olduğunu öğreniyoruz. 4 Ağustos tarihinde Anadolu Gazetesi’nde bir teşekkür ilanı veriliyor. Buradan anlıyoruz ki Altay Kulübü 31 Temmuz’da Aydın’a gidiyor. Ancak Göztepe’nin kurulması için atılan tarihi adım 14 Haziran. Yani bu seyahatten bir buçuk ay önce. Bu konuya ilişkin sonraki tarihler için araştırma yaptığımızda 1925 yılında Göztepe-Karşıyaka maçıyla karşılaşıyoruz. Spor Alemi Gazetesi’nin sahibi Celebizade İsmail Bey, bir turnuva düzenliyor. Karşıyaka, Altınordu ve Altay kulübünden ayrılan futbolcuların kurmaya çalıştığı kulüp turnuvaya Göztepe Gayrifederi ismiyle katılıyor. 23 Ekim 1925’de Göztepe Altınordu’yla maç oynuyor ve 2-2 bitiyor. Araştırmalarda da ileriye doğru gittikçe Göztepe’nin kuruluşuyla ilgili bir şey geçmeyince, İzmir Dernekler Masasına başvurdum. 1925 yılının dışında başka tarih gözükmediğini söylediler. O dönem de federe olmak için sadece beden terbiyesi kanalıyla başvuru yapabiliyorlar. 13 Aralık 1925 yılında Göztepe kulübü evraklarını teslim ediyor.”

14 Haziran’ın Göztepe tarihindeki yerini açıklayan Genç, “Dönemin önemli isimlerinden Şevket Filibeli’nin babası iş adamı Rahmi Filibeli, Güzelyalı’ya has ve milliliği önde tutan bir kulüp kurmak için hazırlıklar yapmaya başlıyor. Semt ileri gelenlerinden olan Yusuf Ziya Selamioğlu, Mithat Efendi, Naci Elbirlik, Nüzhet Bandak ve Muammer Akar’ı İskele Gazinosu’nda bir araya topluyor. 14 Haziran 1925 buradan geliyor. Bu Göztepe kulübünün kurulması için karar verilen tarihtir ancak resmi kuruluş tarihi değildir” ifadelerini kullandı.

ADININ ÇIKIŞ NOKTASI

İskele Gazinosu’nda yapılan toplantıda tamamı yerli veya semtin çocuklarından oluşan takımın kurulması fikrinin ortaya atıldığını söyleyen Genç, Göztepe’nin isminin bulunuşunu şu şekilde anlattı: “Kulübün tamamen yerli ve milli olması gerektiğini, futbol takımının tamamen semtin çocuklarından oluşmasını istiyorlar. Takım adı konusunda da; o dönemde de yıllardan beri adı değiştirilmeyen Susuz Dede’deki Göz Tepe’yi herkes bildiği için adını Göztepe koyuyorlar. İlk başta kulübün adının Göztepe Zafer Kulübü ve renklerinin de yeşil-beyaz olması şeklinde karar alıyorlar” dedi.

Kulübün ilk fahri başkanının Kazım Dirik olmadığını söyleyen Sinan Genç, "Kazım Dirik o dönemlerde Bitlis Valisi. Kendisi fahri başkan olsa İzmir’deki gazetelerin bu konuda hiçbir şey yazmaması mümkün değil. Böyle bir kayıt yok. Altay’ın Aydın seyahatinden sonra futbol oynayan Necati, Muzaffer, Nihad, Nebil, Ferit gibi isimler, Rahmi Filibeli ile birlikte toplantı yapan kişilerin yanına geliyorlar. Altay kulübünden ayrıldıklarını ve ‘kuracağınız oluşumun yanında olacağız’ diyorlar. Bu toplantının ardından kurulma çalışmaları başlıyor. Ancak kurulması zaman alıyor” açıklamasında bulundu.

‘10 AYDIR ÇALIŞIYORUM’

Sinan Genç, Göztepe’nin kuruluşundan bugüne kadar oynayan efsane futbolcular ve unutulmaz maçların da yer aldığı, 'Göztepe’nin Gerçek Tarihi' adlı kitabı tamamlamak üzere olduğunu belirterek, “Yaklaşık 10 aydır araştırmalara devam ediyorum. Araştırmalarımın hepsi Göztepe’ye hizmet ve bir şeyler katabilmek için. Göztepe’nin bilinmeyen tarihine ilişkin belgelere ulaşırken, APİKAM Koordinatörü Hasan Tahsin Kocabaş, rahmetli Sancar Maruflu, Bedri Cumhur, Ahmet Diker gibi birçok isim süreç içerisinde yardımcı oldular” dedi.

Göztepe Kulübü’nün kurucularının babalarının Cumhuriyet’in kuruluşunda ve Kurtuluş Savaşı’nda dönemlerinde önemli görevler almış kişiler olduğunu söyleyen Genç, “Ceyhan Yazar Göztepe’nin efsane isimlerindendir. Babası Mustafa Kemal Atatürk’ün yazıcısı ve telgrafçısıdır. Hakkı Ulaş’ın babası Hakkı Şakir Osmanlı döneminde kolağasıdır” açıklamasında bulundu. Sinan Genç ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’ün Göztepe nüfusuna kayıtlı resmi yazıların olduğunu da gösteren belgelerin olduğunu belirtti.