BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE- İzTV’de yayınlanan Doğan Beyazgül ile Özgür programının konuğu Önceki Dönem Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç oldu. Gönenç, yaklaşmakta olan genel seçimler ve hâlihazırda AKP’li bir başkanla yönetilen Bergama Belediyesi’ne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Belediyenin işçilerin toplu sözleşme ile elde ettikleri hakları bile vermediğini hatırlatan Gönenç, “O kadar kötü yönetiliyor ki, işçilerin alması gereken kömür yardımını bile veremiyorlar. Kışın ortasına geldik. İşçinin yakacağını ne zaman vermeyi düşünüyorlar acaba? Böyle beceriksiz bir belediye yönetimi var ama Türkiye’nin kaderinin erken seçimle değiştiği gibi Bergamamızın kaderi de ilk yerel seçimlerde değişecek. En azından bizim tüm çalışmamız çabamız bu yönde” dedi.

bergama-belediyesi

‘EMEK HIRSIZLIĞI’

Bergama Belediyesi’nin yapımına önceki dönem başlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan ‘TIR Garajı’nı kendi dönemlerinde yapılmış gibi duyurmasına ilişkin konuşan Gönenç, “TIR Garajı’nın yapımı aslında 2019 öncesine dayanıyor. Uzun yıllardan beri Bergama’da önemli bir sorundu, kamyonların TIR’ların mahalle aralarına koyulması ve can güvenliğini tehdit etmesi. Bu doğrultuda Bergama Şoförler Odası, Bergama Ticaret Odası ve benim o dönem başkanı olduğum Bergama Belediyesi üçü birlikte hareket etti. Öncelikle Tariş’e ait bir arazinin kiralanması gündeme geldi. Ticaret Odası’nın çabaları ve Belediyenin altyapı sağlamasıyla arazi tahsisi sağlandı. Sonrasında dönem değişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi işin neredeyse tamamını; altyapısını, bağlantı yollarını tamamladı. Burada ilçe belediyesinin yaptığı tek şey, Bergamalılar bilir; buradan Kestelli Barajı’nın küçük bir sulama kanalı geçer. Genişliği en fazla bir, bir buçuk metre olan bir sulama kanalı, bunun üzerine beton bir köprü yapmaktır. Onun dışında tır garajı ile ilgi ilçe belediyesi hiçbir şey yapmamıştır. Haberleri görünce bende çok şaşırdım. Belediye sayfasında, ‘başkanın seçim vaadiymiş yerine getirilmiş’, ‘Bergama Tır Garajı’na kavuşmuş’ falan olayın aslını bilenler zaten biliyor. Bu bir emek hırsızlığı, bu seçmene yalan söylemek” ifadelerini kullandı.

‘BORÇ BATAĞINDA’

Bergama Belediyesi’nin bir önceki dönemin iki katından fazla borçlanmasının anlaşılır bir yanının olmadığını söyleyen Gönenç, belediyenin sattığı gayrimenkullere dikkat çekti. Gönenç, “Tipik AKP anlayışı ve tipik AKP yönetimi, yani ülke nasıl yönetiliyorsa belediyeler de öyle yönetiliyor. Borcun nasıl bu kadar arttığını anlamak çok zor, Bergama Belediyesi son üç yılda inanılmaz gayrimenkul sattı. İzmir’in ilçeleri arasında en çok gayrimenkul satan belediye, ona rağmen bu denli bir borcun oluşması şaşırtıcı. Gerçi benim 5 yıllın sonunda giderlerken 300- 350 milyon borç bırakırlar diye tahmin ediyordum. Şimdi açıklanan 194 milyon liralık borç sadece belediyeye ait borç, bir de bunun belediye şirketleri var. Tahminin orada da 100 milyona yakın borcu vardır. Şu an 4. yılın sonunda benim koyduğum hedefe ulaşmış durumda. Bir yandan da bunu anlamak zor çünkü belediye şu ana kadar 200’e yakın gayrimenkulü satışa çıkarmış, yaklaşık 150-160 tanesini de satmış. Bunların arasından arsalar, tarlalar falanda var. Geçtiğimiz hafta alınan kararla 14 tane daha gayrimenkul satışa çıkarılacak. Bunlardan topladığı para 200 milyon kadar para, borç da ortada bu bir matematik hesabına sığan bir şey değil, anlaşılır bir şey hiç değil. Bunu her halde bunlar gittikten sora yerine gelecek CHP’li başkan açacak defterleri bakacak öyle anlayacağız” diye konuştu.

Bergama’da yürütülen çalışmalar ilişkin izlenimlerini paylaşan Gönenç, “Ben hâlâ Bergama’da yaşamaya devam ediyorum. Olabildiğince objektif gözlem yapmaya çalışıyorum. Şu an belediyenin Bergama’da yaptığı ufak çaplı yol çalışması dışında bir çalışması yok. Bergamalılarda bunun farkında, ancak hiç kimse belediye kötü yönetiliyor diye mevcut başkanı değiştirmez. Cumhuriyet Halk Partisi’nde bu işi hakkıyla yapacak isimler var. Ben bu süreç başladığından birkaç tane bu işi kotaracak adayın çıkacağını düşünüyorum ve umuyorum” ifadelerini kullandı.

 ‘DEMOKRASİDE ISRAR’

Seçim gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulunan Gönenç, bu seçimin bir başkanlık değil demokrasi seçimi olduğunu söyledi. Gönenç “Altılı Masa’yı bir arada tutan şey yeni Türkiye’de, hukukun, eşitliğin ve adaletin temininde ısrarcı olmasıdır. Dolayısıyla ben bunu önemsiyorum ‘tek adam’ değil demokrasi. Buna seçmen karar verecek, tek kişinin iki dudağının arasında mı olacak bu ülkenin kaderi. Düşünün önce yüzde 25 zam vereceksiniz. Ertesi gün ağa bahşişi gibi yüzde 30’a çıkaracaksınız. Böyle bir ülkemi olacak Türkiye yoksa kuralların olduğu, kuralların herkese eşit işlediği, hukukun olduğu bir ülkemi olacak. Yoksa burada mesele, ‘Kılıçdaroğlu mu, Erdoğan mı?’ olacak değil. Yoksa AKP’nin rejimi değiştirmesine ihtiyacı yok rejimin adını değiştirmeden her şeyi yozlaştırdı zaten” dedi.

‘ZAMANA İHTİYAÇ VAR’

“Milletvekilli adayı olacak mısınız?” sorusunu cevaplayan Gönenç, bu soruya net bir cevap verebilmek için zamana ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Bu konunun netleşmesi için birtakım görüşmeler yapmak gerekiyor ama aday olsam da olmasam da sahada olmaya devam edeceğim. Çünkü artık bu bir parti meselesinden öte bir vatandaşlık meselesi. Benim bireysel adaylığımdan öte Bakırçay olarak nitelendirdiğimiz Menemen’den başlayan, Aliağa, Foça, Bergama kapsayan bölgede yerel bir aday çıkarmak önemli. Bu bölgeyi tanıyan CHP’nin oy oranını arttıracak bir aday çıkartmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya