İz TV’de ki “Kayıt” adlı programında çarpıcı açıklamalarda bulunan Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Millet Bahçesi projesi yapımı için Bergama Belediyesi'ne ait mülklerin elden çıkarılmasına değindi. Selinos Deresi ile ilgili olarak; "2019 yılından önce Bergama başka bir ülkenin kenti miydi de siyasi tercih değişince 2016 yılında hazırladığımız projeye sahip çıkıldı. Bergamalılar bunu sorgulamalılar” dedi.

Milet Bahçesi Projesi için düşüncelerini açıklayan Başkan Gönenç; "Burada ayrıca 100 tane dükkân var. Oradaki ekonomiyi ayakta tutan önemli bir etken. Bu dükkânların yıkılması ve yerine yenilerinin yapılmaması da söz konusu. Şüphesiz oraya bir yeşil alan yapılması gerekiyor. Ancak Bergama Belediyesi bunu kendi öz kaynaklarıyla, gerekirse dengeli bir ekonomi yönetimiyle borçlanarak ve kredi de kullanarak ya da illa ki bir şey satmak gerekiyorsa, Bergama Belediyesi’nin gelir getirmeyen mülkleri değerlendirilerek buraya yeşil alan yapılabilirdi. Bergama Belediyesi’nin kendi olanaklarıyla, dişinden tırnağından artırarak onlarca gencin spor yapabilmesi için yaptığı spor alanlarını elden çıkarmasının anlamı yoktu” dedi.

"KENDİ HALKININ DEĞİL, KAYYUMUN YANINDA YER ALDI"

Bergama’nın AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun Kozak Yaylası’ndaki çevre davalarından çekilmesine değinen Gönenç; “Kozak Yaylası, Türkiye’nin en önemli ekolojik alanlarındandır. Burada ciddi çevre felaketlerine yol açabilecek vahşi madencilik faaliyetleri yürütülüyor. Bu durum açtığımız davalarda bilirkişi ve bilim insanlarının raporlarıyla da kayıtlara geçti. Bilim insanlarının raporlarına rağmen belediye başkanının çevre davalarından çekilmesi ihanettir. Çünkü kendi halkının değil kayyumun yanında yer almıştır. Daha önce Ovacık Altın Madeni FETÖ terör örgütünün en önemli finans kaynaklarından birisiydi. Sonrasında da kayyumun oldu. Kayyumun başında hükümet var. Belediye başkanı da aynı partiden, bu da halkın değil, kayyumun belediye başkanı olmaktadır” dedi.

"MADENLER KOZAK İÇİN TEHDİT"

Gönenç, “Bergama çevre mücadelesinin ilk filiz verdiği yerdir. Böyle bir geleneği var ve bugünde hala sürüyor. Özellikle Kozak Yaylası’nda yaşayan köylümüzün ana geçim kaynağı çamfıstığıdır. Altın madenleri ve taş ocakları onlar için tehdit niteliğindedir. Oradaki insanlar bunu farkında. Kozak yıllarca göç vermemiş bir bölgedir. Geleneğini, kültürünü korumuştur. Orada yaşayanların çocukları sermayeye ucuz işçi olarak gitmek zorunda kalmamıştır. Ancak bu iş böyle devam ederse, maden talanına devam edilirse, burası yaşanmaz hale gelecek. Oradakiler topraklarını bırakıp başka yerlere gitmek zorunda kalacaklar”

"ÇALIŞANLARA BASKI UYGULADILAR"

Bergama’daki sendikal baskılara yönelik değerlendirmede bulunan Gönenç, “Sıkı bir mobbing uyguladılar. UNESCO Dünya Mirası adaylığında çalışan arkeolog arkadaşımızı fen işlerine attılar. Diğer arkadaşlarımızı sendikalarını değiştirmedikleri için başka yerlere sürdüler. İlk aydan itibaren ciddi bir baskı uygulandı. Sendikal örgütlenme konusunda Bergama Belediyesi’nde yaşanılanlar tüm sendikacılar tarafından tahlil edilmelidir”

‘KENTİN ÖYKÜSÜNE BAKILMALI’

Bergama’yı CHP yerine AKP’nin yönetmesi sorusuna cevap veren Başkan Gönenç; “İşi parti kalıbından çıkarıp, kentin öyküsüne bakarak değerlendirmek gerekiyor. Bergama kültür, sanat ve bilim şehridir. Bergama’da önemli isimler yetişmiştir. Kültürü ve geleneği böyleyken, belediyenin de kentin geçmişine yakışır işler yapması lazımdı. Bergama’da kültür sanat iklimi inanılmaz çoraklaştı. Pandemi bahane edilerek hiçbir şey yapılmıyor”

"TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİRİMDİ"

UNESCO biriminin dağıtılmasına ilişkin soruyu cevaplayan Gönenç; “Türkiye’ye örnek bir birimdi. Efes, Gaziantep, İzmir, Ayvalık gibi birçok kente de destek olmaya çalışan bir birimdi. Herkesin örnek aldığı bu birimi sayın başkan açıkçası dağıttı. En son kültür bakanlığının atamış olduğu alan başkanı da ‘benim çalışma ortamım kalmadı’ diyerek ayrıldı. Yeni bir ekip kurulacak şüphesiz ama bunu yapacak liyakatte, birikimde kişiler olmalı” 

"DSİ PROJEYE YANAŞMADI"

Selinos Deresi projesi ile ilgili konuşan Gönenç; “Bergama’da uygulanması gereken bir projedir. İhalesi yapılan ve başlayacak olan proje; bizim dönemimizde yapılan ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onaylanan projedir. Yeni göreve geldikleri zaman bu proje yokmuş gibi davranıldı. Yeni bir proje girişiminde bulunuldu. Ancak hem zaman kaybedildi, hem de belki de para kaybı yaşandı. Çünkü kurul sundukları projeyi kabul etmedi. Kurul 2016 yılında yapılan projeyi yapın dedi. Bu projeye itirazım yok. Ancak ‘Neden yapmadın’ derlerse; başkanlığım dönemimde İZSU ile çalışmayı yürütüyorduk. Ne yazık ki yetişmedi. DSİ o dönemde hiç yanaşmıyordu. Ancak şuan kendisi parasını veriyor. 2019 yılından önce Bergama başka bir ülkenin kenti miydi de siyasi tercih değişince projeye sahip çıkıldı. Bergamalılar bunu sorgulamalılar” dedi.

“YASAL OLMAYAN BİR İŞ YAPTILAR”

Bergama’nın endüstriyel kültür mirası olarak adlandırılan ve Cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından gösterilen eski Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın imar değişikliği yapılarak satılacağına yönelik iddialar için konuşan Gönenç; “9 Eylül Üniversitesi Meslek Yüksel Okulu olarak tasarlanmıştı. Gelinen noktada Bergama Belediyesi tescilli olan bu alanı yasal zeminini yaratmadan ifraz etti. Yasal olmayan bir iş yaptı. Zaten bu durum yargıya taşındı. Burayı Bergama Belediyesi’nin SGK’ya olan borçlarına karşılık devretmeye hazırlanıyor. Bu yakında burasının satılması anlamına geliyor. Dolayısıyla bir gün daha da büyümesini umduğumuz üniversite için ayrılmış bir alan Bergamalının elinden çıkarılıyor”

“MİLLET BAHÇESİ YAPABİLMEK İÇİN BELEDİYENİN MÜLKLERİ GÖZDEN ÇIKARILDI”

Millet bahçesi için belediye mülklerinin elden çıkarılmasına da değinen Gönenç; “Millet bahçesi yapımı uğruna daha önceki dönemde Bergama Belediyesi'nin kendi olanaklarıyla yapmış olduğu Futbol Akademi Tesisleri, Erdal Önder Kapalı Spor Salonu, Göçbeyli’de bir, Bergama’da iki arsanın mülkiyeti bakanlığa geçirildi. Bunlar belediyenin mülkleriydi. Burada ayrıca 100 tane dükkân var. Oradaki ekonomiyi ayakta tutan önemli bir etken. Bu dükkânların yıkılması ve yerine yenilerinin yapılmaması da söz konusu. Şüphesiz oraya bir yeşil alan yapılması gerekiyor. Ancak Bergama Belediyesi bunu kendi öz kaynaklarıyla, gerekirse dengeli bir ekonomi yönetimiyle borçlanarak ve kredi de kullanarak ya da illa ki bir şey satmak gerekiyorsa, Bergama Belediyesi’nin gelir getirmeyen mülkleri değerlendirilerek buraya yeşil alan yapılabilirdi. Bergama Belediyesi’nin kendi olanaklarıyla, dişinden tırnağından artırarak onlarca gencin spor yapabilmesi için yaptığı spor alanlarını elden çıkarmasının anlamı yoktu”

“SİYASETİN DIŞINDA KALMAM”

‘Tekrar aday olur musunuz?’ Sorusunu da yanıtlayan Gönenç, “Politikanın dışarısında kalmam. Adaylık konusunda insanlar beni tanıyor ve neleri yapacağımı ya da yapamayacağımı biliyorlar. 10 yıllık belediye başkanlığı tecrübem de var. Tekrar aday olurum demem. Bu doğru da olmaz. Doğru olan partinin içimizden genç ve dinamik birisini bularak aday göstermesidir. Böyle bir seçenek geliştirilemezse, parti içerisinde konsensüsle bana teklif gelirse, belki düşünme hakkım olur” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi