CİHAN SAMGAR - Daha önce yazdığım yerel seçim yazılarında hep birden fazla aday adayının adı geçiyordu. Bu sefer İzmir’in ve Türkiye’nin en gözde turizm kentlerinden birisi Çeşme’den tek bir aday adayından bahsedeceğim. Hani şu hastalıklı olduğu iddia edilen büyükbaş hayvanların olduğu ‘Rahmeh’ isimli gemiyi Çeşme Limanı’na yaklaştırmayan Ekrem Oran’ı yani nam-ı diğer ‘Bizim Eko’yu…

***

Yerel seçimler yaklaşıyor. Şu an herkes kendi partisinden aday adaylarıyla yarışıyor. Özellikle CHP’nin güçlü olduğu ilçelerde kıran kırana bir mücadelenin yaşanacağı/yaşandığı aşikar.

Çeşme de Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok güçlü olduğu ve adaylık yarışının başladığı ilçelerden birisi. Türkiye’nin turizm merkezlerinden… Rantçıların ve talancıların gözlerini en çok diktiği yerlerden biri. Hal böyle olunca Ege’nin hemen her coğrafi özelliğini bünyesinde barındıran Çeşme’nin yerel yönetimi de oldukça ağır bir sorumluluk gerektiriyor.

***

Ekrem Oran, 8 Ekim’de Çeşme’de CHP’den aday adaylığını açıkladı. Aday adaylığını açıkladığı sırada CHP İlçe Başkanı olan Oran neden aday olduğunu şu sözlerle anlattı:

“Çocukluğumdan beri bir parçası olduğum, 10 yıl (2004-2014) Belediye Meclis Üyeliği görevini onurla üstlendiğim, CHP İlçe Başkanlığım süresince mahalle mahalle, ev ev dolaştığım Çeşmemizin önceliklerini, hemşerilerimin sorunlarını ve beklentilerini biliyorum. Hedefim fark yaratmak ve Ovacık, Ildırı, Germiyan, Reisdere, Şifne, Dalyan, Çiftlikköy, Ilıca, Alaçatı’sıyla Çeşme'yi artık hak ettiği noktaya taşımaktır. Kimse merak etmesin reçetemiz hazırdır.”

“Kimse merak etmesin, reçetemiz hazırdır” diyor Oran ve her halinden Çeşme’yi karış karış bildiği belli. Peki Ekrem Oran kimdir? Ekrem Oran, Çeşme için ne ifade etmektedir?

Yazının başında da belirttiğim gibi Ekrem Oran’a Çeşme’de “Bizim Eko” diyorlar… Nice belediye vardır ki belediye başkanları ya da ilçenin siyasileri ulaşılmazdır, o ilçelerin sakinleri küçücük bir taleplerini aktarmak için dahi günlerce bürokratik meselelerle uğraşmak zorunda kalırlar. İşte Ekrem Oran, bu anlayışın tam tersi şekilde ilçenin hemen her yurttaşı tarafından tanınıyor, biliniyor ve üstelik seviliyor.

***

‘Bizim Eko’nun seçim sloganı “Çeşme bizim sevdamız”. Çeşme’nin gerçek bir sevdalısı olduğu CHP ilçe başkanıyken bulunduğu yerler, içerisinde yer aldığı faaliyetlerden belli. Örneğin; Çeşme’nin en büyük belalarından biri olan jeotermal projelerine karşı halkla birlikte mücadele eden ‘Bizim Eko’ o süreçte şu ifadeleri kullanmıştı: “Gözü ranttan başka bir şey görmeyen çekirge sürüsü gibi bir güruh, ülkenin bütün doğal zenginliklerini kemiriyor. İtiraz edeni, tarlasına toprağına sahip çıkanı da düşman ilan ediyorlar. Ovacık’a jeotermal enerji tesisi kurmak, doğa cinayetidir.”

***

Ekrem Oran’dan bahsedip İstanbul’dan kovulduktan sonra Çeşme açıklarına demirleyen ‘Rahmeh’ isimli gemiden bahsetmemek olmaz. Biliyorsunuz o gemide şarbonlu hayvanların olduğu iddia ediliyordu. Gemi Çeşme’ye geldikten sonra gemiyi de kadraja alarak bir video yayınlamıştı Ekrem Oran. O videoda söylediği bir söz var: “Şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen bu hayvanların Çeşme Limanı’ndan ülkemize indirilmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz. Her türlü eylemi yapmaya hazırız. Gerekirse binlerce Çeşmeli ile limanı kilitleyeceğiz." Hem yerel hem de ulusal çapta çok ses getiren bu eylem sonrası ‘Rahmeh’ isimli gemi Çeşme’den ülkeye girememiş ve izini bir süre kaybettirip başka bir limana yönelmişti. Hatta o günden sonra bir slogan bile türemişti: “Gemiyi limana yanaştırana kaptan, yanaştırmayana başkan denir.” diye.

Kısacası Ekrem Oran; halkın sağlığı, mutluluğu, Çeşme’nin çok daha güzel bir turizm merkezi haline gelmesi için çalışan bir siyasetçi… İşte bu sebeple dökülüyor şu cümleler ağzından:

“Turizmcimize, esnafımıza, balıkçımıza, çiftçimize, işçimize, memurumuza, engellimize, annemize, dara düşmüş bir babaya, iş bulamayan kardeşimize, emeklimize, öğrencimize el uzatmak, sokaktaki kediye, köpeğe, uçan kuşa, denizimize, plajımıza, rüzgârımıza, kavunumuza, enginarımıza, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmak boynumuzun borcudur.”

***

Eğer Ekrem Oran’ın Çeşme’deki aday adaylığı süreci başarıyla sonuçlanır ve Çeşme Belediye Başkanı olursa, Çeşme gibi dünya çapında bir turizm kentini halkçı, çevreci ve yurttaşla birebir iletişimi ön plana çıkaran sosyal belediyecilik anlayışıyla yönetecektir. Çünkü bugüne kadar, özellikle Çeşme’de yaptıkları bunun kanıtı.

Editör: Haber Merkezi