CHP Gaziemir Belediye Başkan Adayı Ünal Işık İz TV’de yayınlanan Gizem Taban Şeber ile Z Raporu’nun konuğu oldu. Işık, seçimi kazandığı takdirde nasıl bir yönetim anlayışı sergileyeceğine, CHP içerisindeki aday belirleme sürecinde yaşananlara ve değişim sürecine dair açıklamalarda bulundu. Seçildiği takdirde katılımcı bir yönetim anlayışı sergileyeceğini ve muhalefet partilerini de karar alma sürecine dahil edeceğini ifade eden Işık, “Bütün konuları oy birliğiyle geçirmek için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Sancısız aday belirleme süreci

Adaylığının tartışma yaratmadığını ifade eden Işık, “Tüm adaylar birbirinden kıymetliydi ve hangimiz atanırsak atanalım hepimiz bu işin altından kalkabilirdi ama MYK’mız beni tercih etti. Atamam örgüt kavramına ne kadar önem verildiğini gösteren bir atamaydı. Tartışma çıkmamasının sebebiyse 10 yıllık Belediye Meclis Üyeliğim ve örgütün içinden olmamdı. Örgütten biri aday olmazsa tepki gelmesi normaldir ancak adaylar tanındıkça tepkiler diner diye düşünüyorum. Bizim meclis listemiz de tartışma konusu olmadı çünkü liyakat esaslı seçimler yapıldı” diye konuştu.

Belediye Meclisi'nde uzlaşı mesajı

Muhalefet partilerini de kapsayarak ortak aklı benimseyeceğini söyleyen Işık, “Ben Meclis Üyesi listemi bana biat etsinler diye değil benimle çalışsınlar diye seçtim. Dediğim gibi arkadaşlarımın hiçbiri hatır için yazılmadı. Bu isimlerin hepsi Gaziemir için örgüt için çalışmıştır. Meclis Belediye Başkanının her şeyidir. Meclis Üyelerinin diğer partilerden gelen arkadaşlarla uyum içerisinde çalışmak için elimden gelen her şeyi yapacağım, en nihayetinde karşımda düşmanlarım olmayacak siyasi rakiplerim olacak. Meclis Belediye Başkanının her şeyidir. Gaziemir için olumlu olacak hiçbir şeye karşı çıkamaz eğer çıkarsa başka bir yerde görev alır. Ben belediye başkanı olduğumda mutlaka Grup Başkan Vekilleri arasında bir diyaloğun kurulmasını sağlayacağım. Bütün konuları oy birliğiyle geçirmek için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Değişim değerlendirmesi

Değişimin umut ve heyecan yaratarak sokağı etkilediğini açıklayan Işık, “Sosyal Demokrat partilerde değişim kaçınılmazdır. Partimizde yaşanan değişim, kırma dökme değil daha iyiyi arama değişimidir. Hem genel başkan hem belediyelerde olan değişim yeni bir heyecan başlattı. Değişimle umut yeniden filizlenmiş durumda hem toplumun tamamı hem de örgütümüz değişimi pozitif karşılıyor. Gaziemir’de, ‘Ben sandığa gitmeyeceğim’ demiyor. Vatandaşlarımızın desteklerini alıyoruz, mutlaka ama mutlaka sandığa yoğun katılım olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Önce muhtarların görüşü alınacak


Katılımcı bir belediyecilik anlayışı benimseyeceğinin altını çizen Işık, “Katılımcı bir belediyecilik anlayışını benimseyeceğim. Muhtara, esnafa, vatandaşa, personele rağmen iş yapmayacağım, her dinamiğin görüşünü alacağım. Bir yolda, bir mahallede değişiklik yapılacaksa önce muhtarın görüşü alınacak. Kararsızlık varsa anketler yaptıracağız ve en doğru yolu bulup, Gaziemir’i birlikte yöneteceğiz. Sokakta birisi mutsuzsa o mutsuzluğu ben de hissedeceğim. Belediye içerisinde de vatandaşların kapı kapı dolaşmasını engel olacak bir yapı kuracağım. Bir ekiple belediyeye gelen vatandaşa yardımcı olacağız” dedi.

CHP rozetimi bir kenara bırakacağım


Seçildikten sonra CHP rozetini bir kenara bırakacağını söyleyen Işık, “Belediye Başkanı olduktan sonra CHP rozetini bir kenara bırakacağım. İlçe Örgütü içerisinde aktif rol alarak onların işlerine karışmam gibi bir şey olamaz. Örgütün Belediyeye, Belediyenin Örgütün işine karışmaması lazım ki İlçe Başkanımız da öyle birisi değil. CHP’nin öz evlatlarından birisiyim ve CHP benim her şeyim, örgütle belediye birbirinin işine karışmayacak ancak ben asla partimden kopmayacağım. Örgütle fikir alışverişine devam edeceğim, onlar makamda bana misafir olacak ve diğer partilerin başkanlarını da ağırlayacağım” diye konuştu.

Elimden geleni yapacağım

Gaziemir’deki nükleer atıkları temizlemek için elinden gelen her şeyi yapacağını kaydeden Işık, “Çernobil duran adam eylemleri çok güzel başladı ancak bir noktadan sonra başkanımıza, ‘Durmak çözüm değil daha fazlasını yapmalıyız’ demiştim. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önüne gidelim orada duralım önerim de kabul edilmemişti. Bir ilerleme kaydedilmedi, bu sorun Gaziemir ya da Büyükşehir Belediyesi olarak çözülecek bir sorun değil. Türkiye’de bile bu kolay kolay çözülebilecek bir sorun değil, bu sorun artık dünyanın gündemine gelmelidir. Ben geldiğimde bu konu mutlaka ana gündemlerimizden olacak. Mevcut belediye başkanımızın çalıştığı çok kıymetli bir ekip var, bu ekipte Yaser Emre Küçükgül var. İlk temasın bu ekiple olacak, ilk bilgileri aldıktan sonra bakanlık ne yapıyor bunu öğreneceğim. Dünyanın önde gelen bilim insanlarına ve kuruluşlarına ulaşma şansımız var, benim dönemimde bu zehirli maddelerin uzaklaştırılması için elimden geleni yapacağım” şeklinde konuştu.

Halk ittifak yapar

Partiler arasında ittifak olmasa da halkın tabanda ittifak yapacağını kaydeden Işık şöyle konuştu: “İttifak olmaması CHP’yi zora sokmaz çünkü halk ittifak yapar. Bütün partilerin belediye başkan adaylarını başarılar diliyorum, hepsi partilerinin layık gördüğü insanlar. Toplumda yaptığımız temaslarda bizim bir adım önde olduğumuz görünüyor, hiçbir adayı küçümsemiyorum ama CHP olarak toplumda yarattığımız karşılık beni başkanlık koltuğuna taşıyacak. Bir risk görmüyorum.”

Editör: Özlem Çimen Durmaz