Türkiye'nin dört bir yanından yerel gazeteciler 3 günlük bir seçim haberciliği eğitimi için Ankara'da buluştu. #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ işbirliğiyle düzenlenen ve  2 Şubat'da kadar sürecek eğitimde medyada dijital dönüşümden seçimlerdeki hak ihlallerine, seçim sürecinde habercilikten sosyal medya ve doğrulama araçlarına pek çok başlık bulunuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'in yanı sıra Diyarbakır, Trabzon, Artvin, Hakkari, Van, Bingöl, Manisa, Bitlis, Afyon, Antalya, Dersim, Elazığ, Siirt, Konya, Sakarya, Iğdır, Tekirdağ, Samsun, Hatay, Denizli ve Kayseri kentlerinden gelen yaklaşık 50 gazeteci, Türkiye'nin kritik seçimi öncesi bir araya geldi, yapılacakları konuştu.

Eğitim programının ilk gününde dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, dokuz8HABER deneyimini anlattı ve önümüzdeki seçim sürecinde Yerel Medya Koordinasyonu'nun yapacakları konusunda bilgi verdi. Gazeteci Mustafa Kara ise, "Dijital Çağda Haberin Dönüşümü, Habere Hak Odaklı Yaklaşım ve Seçim Sürecinde Habercilik" konulu sunumuyla, seçim sürecinde gazeteciliğin yaşayacağı riskleri anlattı, "haber kavramı" üzerine tartışma yürüttü. Gazeteci Bekir Güneş ise, "Seçim Sürecinde Yerel Medyanın Rolü" başlıklı sunumuyla deneyimlerini paylaştı.

Katılımcıların etkin katılımı ile yer yer forum havasında geçen ve farklı bölgelerden gelen gazetecilerin değerli tartışmalar yürüttüğü Seçim Haberciliği Eğitim Programı yarın Nejat Taştan'ın "#Seçim2023'e doğru Seçim İzleme, İhlal Tespiti ve Raporlama-Bağımsız Seçim İzleme Platformu Deneyimleri", Ercan Yılmaz ve Nurcan Seven'in "Seçimlerin Anlık Takibi için Mobil Odaklı Video Haberciliğe Giriş" ve Sibel Hürtaş'ın "Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik" sunumlarıyla devam edecek. Eğitim Programı'nın 2. günü ayrıca "#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu Çalışmaları, Mevcut Durum, Olanaklar, İhtiyaçlar ve Planlar" başlıklı bir forum düzenlenecek.

Eğitim Programı'nın 3. ve son günü ise Bilgi Üniversitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Saka, "Haber İçin Sosyal Medya v Sosyal Medya Araçları", Sinem Saka "Youtube Haberciliği", İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal "Yerel Medya ve Sürdürülebilirlik Deneyimleri" başlıklı sunumlar yapacak. Son gün ayrıca "Seçimlerde Yalan Haber, Manipülasyon ve Dezenformasyona Karşı Veri Doğrulama" başlıklı bir eğitim modülü yer alacak ve sertifika dağıtım töreni gerçekleştirilecek.

Her bölgede eğitimler

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu ve dokuz8AKADEMİ tarafından düzenlenen Yerel Medya ve Yurttaş Haberciler İçin Seçim Haberciliği Eğitim Programı daha önce de pek çok kentte gerçekleştirildi. İzmir ve Karadeniz'in üç ayrı bölgesinde Hopa, Samsun, Ereğli’de düzenlen eğitimlerin İstanbul'da Türkiye Buluşması gerçekleştirmiş, 24-26 Ağustos’da Van’da bölge eğitim programı gerçekleştirilmişti. İzmir'de düzenlenen eğitim programı sonrası Ege Bölge Ağı kuruldu, hemen ardından Manisa'da bir günlük bir seçim haberciliği eğitim programı hayata geçirildi. Ardından Denizli ve Samsun'da da eğitimler gerçekleştirildi. Seçim haberciliği eğitimlerini tüm yurda yayması planlayan dokuz8AKADEMİ, bu amaçla bir eğitim seferberliği de başlattı.  Seferberlik kapsamında somut bir yüz yüze eğitim planı olmasa da bu linkten başvuru yapmak, sıradaki yüz yüze ve online eğitimlerden haberdar olmak ve #Seçim2023 Yerel Medya Kooordinasyonu'nun çalışmalarına destek olmak mümkün.