Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformunun çağrısı ile Foçalılar jeotermal projesine karşı durmak için Nihat Dirim Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme, siyasi parti temsilcileri, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve Belediye Meclis üyeleri de destek verdi. Eylemde, “Foça’ya sahip çık başka Foça yok”, “Havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkıyoruz”,  “Tarım ve yaşam alanlarına sahip çıkıyoruz”, “JES istemiyoruz”, “Rant projelerine hayır” yazılı dövizler açıldı. 

Birlikte mücadele edelim

Basın açıklamasını okuyan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam, JES projesi iptal edilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, tüm doğa dostlarını ve Foçalıları birlikte mücadele etmeye çağırdı.
Foça yarımadasına yönelen rant talan politikası doğrultusunda her gün yeni bir saldırının eklendiğini söyleyen Sağlam, “sağlık turizmi” adı altında jeotermal kaynak arama sondaj girişimlerinin başlatıldığını ifade etti. Proje için jet hızıyla “Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir” kararı verildiğini hatırlatan Sağlam, “Foça’nın sağlık turizmine ihtiyacı mı var? Bu projenin Foça’ya katkısı ne olacak?” sorularını sordu. Sağlam, jeotermal sondaj çalışması yapacakları bölgenin arkeolojik ve tarihi sit alanı, özel çevre koruma bölgesi, zeytinlik ve ormanlık alan olduğunu dile getirdi.

Karar yargıya taşındı

Rant Projesine karşı yürüttükleri görüşmeler doğrultusunda Foça Belediyesi’nin “ÇED gerekli değildir” kararını yargıya taşıdığını söyleyen Sağlam, “Soruyoruz, kamu kurumlarının sakıncalarına belirtmesine, Foça Belediyesi’nin olumsuz görüş bildirmesine rağmen projeye ÇED gerekli değildir kararının verilmesinin ardında siyasi erkin rolü nedir? Yerel seçimlere sayılı aylar kala Foça’ya dayatılan, Foça’nın doğasını yok sayan talan rant projelerini hayata geçirmeye çalışanlara geçit vermeyeceğiz!” dedi. 

Editör: Esra Seyirden