Gizem TABAN/İZ GAZETE- Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte düğün sezonu da başladı. Ekonomik koşulların her geçen gün değiştiği Türkiye’de baştan sona bir düğün maliyeti ise cep yakıyor. Yeni evlenecek çiftlerin; ev tutmasından mobilyasına, beyaz eşyasından düğün salonuna, gelinliğinden damatlığına, kuaföründen berberine en az kalitede ve en standart hizmetiyle 160 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor, iyi kalite ve daha iyi standartlarda hizmet için ise rakam 500 bin TL’ye yaklaşıyor. 

df2616ba-e6aa-41fb-a9af-8ce24d5d4031

Ev tutmak en az 21 bin TL

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkan Yardımcısı Gönül Vural, kira fiyatlarının 7 bin TL’den başladığını, ortalama olarak 7 bin ile 20 bin TL arasında seyrettiğini, muhit ve özelliklere göre 20 bin TL üzerine de çıkabildiğini belirtti. Ev tutarken 1 kira bedelinin yanı sıra depozito ve emlakçı ücreti de ödendiği için minimum fiyat hesaplamasıyla bir ev tutmak 21 bin TL’ye mal oluyor.

özkoparan (2)

Beyaz eşya ve mobilya 

İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, yatak odası-yemek odası-koltuk takımı olmak üzere ev mobilyalarının toplam fiyatının 50 bin TL ile 100 bin TL arasında seyrettiğini, ortalama fiyatın ise 80 bin TL civarında olduğunu belirtti. Özkoparan, kaliteli mobilya istenirse 100 bin TL’nin gözden çıkarılması gerektiğini ifade etti. Yani bir çift, en standart mobilya seti için 50 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda… İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği Başkanı Metin Aztekin, ocak-fırın, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi olmak üzere beyaz eşya seti fiyatlarının 50-70 bin TL arasında değiştiğini, ürünlerin kalitesine ve özelliğine göre de toplam fiyatın 100 bin TL’ye varabildiğini kaydetti. Dolayısıyla bir çiftin, beyaz eşyaları için en az 50 bin TL ödemesi gerekiyor.

Murat Dokak

Düğün salonları değişken

İzmir Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Derneği Başkanı Vahyettin Murat Dokak, pasta ve meşrubat dahil olan 300 kişilik bir düğün salonu fiyatının 15-30 bin TL arasında olduğunu söyledi. Dokak, kokteyl dahil olan düğün salonlarında kişi başı fiyatların genellikle 150-200 TL arasında değiştiğini, yani 300 kişilik kokteylin olduğu bir düğün salonu fiyatının minimum 45 bin liraya denk geldiğini, yemekli düğün salonu fiyatının ise kişi başı 300-500 TL arasında değiştiğini, yani 300 kişilik yemekli bir düğün salonu fiyatının minimum 90 bin TL’ye denk geldiğini belirtti. Yani bir çiftin en standart bir düğün için ödeyeceği en düşük rakam 15 bin TL oluyor.   

İzzet Avcı

Gelinlik damatlıktan yüksek

İzmir Mimar Kemalettin Moda Merkezi Derneği Başkanı İzzet Avcı, gelinlik fiyatlarının 7 bin 500 TL ile 25 bin TL arasında değiştiğini, ortalama fiyatın ise 15 bin TL olduğunu kaydetti. Avcı, damatlıkların ise ortalama 5 bin TL’den başladığını ve 10 bin TL’ye kadar çıktığını söyledi. Buna göre bir gelinlik bir damatlık için için en az 12 bin 500 TL’yi ödenmesi gerekiyor. 

Sezai Apaydın

Kuaför masrafı en az 5 bin 500 TL

Gelin saç ve makyaj fiyatlarının 5-10 bin TL arasında değiştiğini belirten İzmir Kuaförler Odası Başkanı Sezai Apaydın, ortalama fiyatın 7 bin TL civarında olduğunu, müşterinin talebini göre ise fiyatın 10 bin TL üzerine de çıkabildiğini söyledi. Apaydın, damat tıraşının ise ortalama 500 TL civarında olduğunu açıkladı. Dolayısıyla gelin ve damat en az 5 bin 500 TL’yi gözden çıkarmak zorunda…

Murat Yavuz,

İzmir Fotoğrafçılar Odası Başkanı Murat Yavuz, düğün fotoğrafçısı ya da dış mekân çekimi için fotoğrafçılık hizmetinde fiyatların 5 bin TL’den başlayıp 10 bin liraya kadar çıktığını söylerken hizmetin içeriğine göre fiyatların 10 bin TL üzerine de çıktığını söyledi. Yani bir çiftin düğün fotoğrafçısı ya da dış mekân çekimi için en az 5 bin TL ödemesi gerekiyor.

7fcda079-49de-4abf-add8-22bf4bd868f4

Editör: Duygu Kaya