İzmir'in terk edilmiş köylerinden biri de Aliağa'da bulunan Eski Hacı Ömerli Köyü. Köyde artık 2 hane yaşasa da bir zamanlar hayatın olduğu bir köymüş.
Eşsiz doğal güzellikleri ile dikkat çeken köy, doğuda Güzelhisar Barajı'ndan batıda ise sahile kadar uzanıyor.
Köyde sadece iki hane yaşarken, köyde yaşayanlar ise Aliağa Petrol Rafinerisi’nin kurulması ile birlikte burada çalışmak için başka alana taşınmış. Ama köyün terk edilmesinin tek nedeni bu değil. Köy halkı, temiz su şebekesinin olmaması, yolun yapılmaması ve toplu ulaşımın olmaması nedeniyle de köyü terk etme kararı almış.
Köyün geçmişi ile ilgili çok fazla bir veri bulunmuyor. Ancak tarihi araştırmalarda köyün geçmişinin 400 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.
Terk edilmiş olsa da köyde geçmişte kurulan zeytinyağı fabrikası, çitlembik fabrikası ve un fabrikası duruyor. Bir zamanlar çevre köylerde yaşayanların zeytinyağı çıkartmak için bu köye geldiği belirtiliyor.
Geçmişte bu köyde kilim, halı ve el dokumacılığı yapıldığı bunun yanı sıra nalbant, semerci, berber, terzi, marangoz, bakkal gibi dükkanların da bulunduğu ifade ediliyor.
Taş evleri ile dikkat çekiyor
Köyde şimdilerde ise ıssız taş evler bulunuyor. Genellikle tek katlı olsa da köyde iki katlı evler de bulunuyor. Bu iki katlı evlerin alt katları ise depo olarak kullanılıyormuş.
Şimdilerde harabe haline gelmiş olan evler, film sahnelerini aratmıyor. Taş mimarisi ile dikkat çeken köy, kaderine terk edilmiş olsa da, tarihi dokuları görmek isteyenlerin, fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası oluyor.
Eşsiz manzarası ile büyülüyor
Güzelhisar barajının kenarında bulunan köy, aynı zamanda eşsiz bir manzaraya sahip. Adeta gizli bir cennet olan köy, sakinlik arayanların uğrak noktası oluyor.
Film çekmek isteyenlerin tercihi olmuş
Aynı zamanda köy, filmcilerin de uğrak noktası olmuş. Eski köy sahneleri çekmek isteyenler köyün yolunu tutarken, burada çekilen dizilerden biri de Çanakkale Yüzyıllık Mühür olmuş.