Bergama’nın önceki dönem CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Hakan Koştu'nun "FETÖ Bana kumpas kurdu" şeklindeki değerlendirmesi için savcıları göreve çağırarak; "İddia edilen FETÖ kumpası doğru ise bunun ardındaki siyasi uzantılar ve AKP içindeki işbirlikçileri yargılanmalıdır. Bergamalılar AKP'nin yeni adayının başarısız ya da suça bulaşmış bir başkan yerine, AKP tarafından önerilen yeni bir aday mı yoksa FETÖ kumpasının adayı mı olduğunu bilmek ister" dedi.

İlginç bir 'aşırma'ya imza attı

Başkan Gönenç, Koştu dönemi ile ilgili saptamalarına birde analiz ekleyerek; "Kimsenin pek farketmediği ama kişiliği konusunda bir ipucu veren ilginç bir 'aşırma' ya imza attı. 75. Yılında Belediye tarafından yarışma ile belirlenen Uluslararası Bergama Kermesi'nin logosunu kendi isminin grafik çalışması olarak kullandı" sözlerine yer verdi.

Kardeşi de 'mal varlığı şaibeli' demişti

Bergama’nın AKP’li Belediye Başkanı Hakan Koştu’nun kardeşi Hale Koştu Özyeşil sosyal medya hesabından, abisinin malvarlığının şaibeli olduğunu, kendisine oy vermeyeceğini ifade etmişti. Açıklama kamuoyu gündemine bomba gibi düştü. Hale Koştu Özyeşil basına yaptığı açıklamada ise abisi Hakan Koştu’nun Almanya ve İstanbul’da villa aldığını gayrimenkulleri ise İstanbul’da yaşayan kayınçosunun üzerine yaptığını belirtmişti. Koştu ise, üzerine sadece bir ev bulunduğunu belirterek iddiaları yalanlamıştı.

Erdoğan MASAK raporu sonrası üzerini çizdi

Basında yer alan haberlerin ardından Hakan Koştu, tekrar aday gösterilmedi. Yerine Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer aday gösterildi. Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre ise 2024 yerel seçimlerinde tekrar aday gösterilmesi garanti olan Hakan Koştu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 4 Ocak tarihinde hazırlanan MASAK raporu ulaştırıldı. Rapor sonrası Erdoğan, Koştu’nun üzerini çizerek Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer'i aday olarak listeye yazdı.

Hiç bir projeyi hayata geçiremedi

Tüm bu yaşananların ardından Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Koştu’nun görev yaptığı dönemi değerlendirdi.
Gönenç, sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi;

"AKP Genel Başkanı tarafından, yaklaşık 5 yıldır görevde olan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu'nun yeniden aday gösterilmeyeceği ilan edildi. Görev süresi boyunca her fırsatta 2009-2019 yılları arasındaki CHP’li Belediye dönemini 'hizmetsizlik dönemi' olarak nitelendirerek gerçek dışı bir algıyı yerleştirmeye çalışan Sayın Koştu’nun 5 yılını bir anımsayalım ;
●    Göreve gelir gelmez sendikalı işçilere uyguladığı baskı ve mobing ile yandaş sendikayı yetkili kıldı.
●    Emeği ile çalışan liyakatli ve uzmanlaşmış kadroları ya işten çıkardı ya da sürgün ederek etkisiz görevlere çekti.
●    İstedikleri her alım- satım evrağının ve ihale şartnamelerinin altına imza atacak personel arayışına girdi. Bergama dışından, başka belediyelerden ve kurumlardan buna uygun personeller transfer edildi.
●    Görev süresince Bergama Belediyesi'nin projelendirdiği ve kendi bütçesi ile gerçekleştirdiği neredeyse hiç bir projeyi yaşama geçiremedi.
●    Önceki dönemde zaten başlamış olan 'Doğalgaz' ve 'Çevre Yolu' gibi projeleri kendi yaptırtmış gibi anlattı.
●    Yine önceki dönemde projelendirilmiş 'Selinos İslah Projesini' ,'Tabakane Restorasyonlarını', 'GES Santrali' gibi projeleri benzer bir algıyla kendi gündeme getirmiş gibi sundu.
●    Tamamen Devlet yatırımı olan 'Diş Hastanesi', 'KYK Öğrenci Yurdu', 'Millet Bahçesi' ve 'TOKI' projelerini bir belediye icraatı gibi sundu. Hatta 1990’lı yılların sonunda temelleri atılan BOSBİ'yi 2018 yılında protokolü imzalanan Serbest Bölgeyi bile sahiplendi.
●    Kimsenin pek farketmediği ama kişiliği konusunda bir ipucu veren ilginç bir 'aşırma' ya imza attı. Bergama Kermesi'nin 75. Yılında Belediye tarafından yarışma ile belirlenen Uluslararası Bergama Kermesi'nin logosunu kendi isminin grafik çalışması olarak kullandı.
●    İnatlaşma ile tüm yapısalları ve binaları tamamlanan Çamlı Parkı 4 yıl boyunca çürümeye terketti, kamu zararına yol açtı.
●    Stad esnaflarını yanıltarak ve deprem-afet kandırmacasını kullanarak tahliye etti. Benzeri bir akıbete Belediye Binasındaki dükkan sahipleri de uğradı. Liste uzun saymakla bitmez."

Belediyenin borcu 10 kat arttı

"Ama hepsinden önemlisi Köylerimizin, Belediyemizin neredeyse tüm arazilerini sattı. AKP’li Hakan Koştu zamanında satılan arazilerin toplamı yaklaşık 2.700.000 metrekare yani 2700 dönüm. Bugünün piyasa değeri ile yaklaşık 800-900 milyon. Öte yandan yaklaşık 60 milyon borç ile devraldıkları Bergama Belediyesinin bugünkü borcu şirketleriyle birlikte 600 milyon TL’ye dayandı. 5 yılda 10 kat artan bir borç var ortada. Övündükleri ve ilk şiddetli yağmurda tarumar olan yollar için de iller Bankası'ndan yüz milyonlarca TL kredi kullanıldı. Aklıselim Bergamalılar ve süreci yakından takip edenler nereye gitti bunca para, bu nasıl hesap diye kafa yorarken bir skandal patlak verdi.

Aylardır sosyal medyada bir takım sahte hesaplarca dillendirilen iddialar bu kez Belediye Başkanımızın öz kardeşi tarafından dillendirildi: 'Ağabeyim mal varlığını açıklasın kendisi dışında çocuklarının ve eşinin kardeşinin de üzerindeki mal edinimlerine bakılsın"

"Bu açıklamanın hemen ardındaki günlerde de AKP Genel Merkezi Hakan Koştu’yu belediye başkanı adayı yapmayacağını duyurdu ve çocuğunun okulu için(?) kaydını Bergama’ya aldığını söyleyen Kınık Belediye Başkanını Bergama Adayı olarak açıkladı. Oysa o güne kadar AKP medyası ve Aktroller tarafından ve elbetteki Akp İlçe Yönetimi tarafından yere- göğe sığdırılamayan bir Başkan vardı. Peki gerçekten ne oldu?
Bu gelişme sonrasında Belediye Başkanı Hakan Koştu arkasında hiç bir Parti İlçe Başkanı ve Yöneticisi olmadan, sadece 2-3 meclis üyesinin ve eşinin yanında olduğu bir kürsüsü konuşmasıyla yanıt vermeye çalıştı; 'Bana operasyon yapıldı, bu bir FETÖ operasyonu'"

Savcıları göreve çağırıyoruz

"Seçilmiş bir Belediye Başkanının iddiası önemlidir, araştırılmaya değerdir, savcıları göreve çağırıyoruz. Her ne kadar siyasi rakibimiz olsa da hiç kimsenin -eğer gerçekten doğru söylüyorsa- böyle bir damga yemesini istemeyiz. Her eski başkan gibi O’nun da –başarı yada başarısızlığı bir yana- şehrinin sokaklarında şaibe ile değil başı dik olarak yürüme hakkı vardır. İddia edilen FETÖ kumpası doğru ise bunun ardındaki siyasi uzantılar ve AKP içindeki işbirlikçileri yargılanmalıdır. Bergamalılar AKP'nin yeni adayının başarısız ya da suça bulaşmış bir başkan yerine AKP tarafından önerilen yeni bir aday mı yoksa FETÖ kumpasının adayı mı olduğunu bilmek ister."

İhaleler yeniden incelenmeli

"Yok eğer Belediye Başkanı hedef şaşırtıyor ve iddialar doğruysa ortada açıklanamayan bir zenginleşme ve yolsuzluk varsa savcıları göreve çağırıyoruz. İçişleri Bakanlığı tarafında Bergama Belediyesi’nin ve şirketlerinin tüm satın alma işlemleri ve  ihaleleri yeniden incelenmelidir. Adaylıktan el çektirmek ya da başka aday göstermek bir çözüm değildir, hukuk devleti böyle çalışmaz. Bu süreç 'aile içi çekişme' ya da 'kol kırılır yen içinde kalır' basitliği ile örtülemez. Eğer varsa yolsuzluğun ve hırsızlığın adli bir karşılığı olmalıdır."

"AKP Genel Başkanı veya söz söylemeye yetkileri-cesarteleri varsa partinin yetkili isimleri Bergamalılar’a gerçeği açıklamak zorundadır. Gerekli soruşturma ve adli işlemlerbir an önce  başlatılmalıdır.

Eğer bunlar yapılmaz ve AKP yönetimi tarafından bu olayın üstü sadece aday- figüran değiştirilerek kapatılmak istenirse o zaman bu 5 yıllık dönem de Bergama siyasi tarihine 'Kumpas ve Hırsızlık Dönemi' olarak geçecektir."

Editör: Özlem Çimen Durmaz