Gizem TABAN/İZ GAZETE- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubelerine mensup kadın emekçiler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İlk olarak Alsancak Liman tarafında buluşan emekçiler, sloganlar ve pankartlar eşliğinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü.

bdd15f8d-d1e9-4e44-8e99-c3d873cc0871

Yürüyüş esnasında ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’, ‘Yaşasın kadın dayanışması’, ‘Kadın, yaşam, özgürlük’, ‘Karanlığa teslim olmayacağız’ sloganları atan emekçiler, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem bölgesinde yurttaşlardan helallik istemesini hatırlatarak ‘Hakkımızı helal etmiyoruz’ diye de haykırdı. Eylemin bir bölümünde kadınlar sokakta oturarak slogan attı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın da katıldığı eylemde basın açıklamasını Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin okudu. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklaması öncesinde, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremdeki halkın yardım çığlıklarına dair sesler sokağa dinletildi, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Basın açıklamasında DİSK’li kadınların talepleri sıralandı.

2da39178-4689-4530-8c4c-2cbc446ffc4a

Öncelik olmalıdır

“Bu yıl 8 Mart’ı büyük bir ekonomik, sosyal ve siyasal kriz ile birlikte hepimizi derinden sarsan deprem felaketiyle karşıladık” sözleriyle konuşmasına başlayan DİSK Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, “Bir doğa olayı olan deprem, hükümetin rantçı politikaları ve deprem sonrasındaki organizasyonsuzluğu nedeniyle felakete dönüşmüştür. Bu felaket kadınların yükünü artırmış, kadınları temel ihtiyaçlara erişemez hale getirmiştir. Barınma başta olmak üzere su, tuvalet ile hijyen malzemelerine erişim, aradan geçen bir aylık sürede dahi giderilememiştir. Siyasi iktidar, salgında olduğu gibi, deprem felaketinde de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik, kadınları koruma ve destekleme mekanizmalarını hayata geçirmemiştir. Depremden etkilenen vatandaşları ve kadınları, depremin yıkıcı sonuçlarıyla baş başa bırakmıştım. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik kamucu sosyal politikalar, bölgedeki yaraların sarılmasında öncelikli olmalıdır” açıklamalarında bulundu.

d8064279-9ee1-42ac-b49e-02a9ab63dc04

Mücadeleyi yükselteceğiz

Türkiye’de kadınların, geçmişten bugüne, her türlü eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı, eşdeğer işe eşit ücret diyerek, başta çalışma hayatında, işyerlerinde, sokakta ve yaşamın her alanında, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için mücadeleye devam ettiğini vurgulayan Gümüştekin, “Bugün depremin açtığı yaraları sarmak için de ülkenin dört bir yanında kadınlar ekonomik kriz ve depremin getirmiş olduğu eşitsizlikleri, yoksunlukları, acıları gidermek için dayanışmayı ilmek ilmek örüyor. Kadın mücadelesi, yaşamın her alanında değiştirmeye ve dönüştürmeye devam ediyor. Bizler erkek egemenliğine, eşitsizliklere, ayrımcılığa, şiddete ve tacize, nefret söylemine, karar mekanizmalarından dışlanmaya ve yok sayılmaya karşı mücadeleyi yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

3b6999ba-5d2f-495b-b6cc-25877f1de91b

Emekçi kadınların talepleri

Gümüştekin, açıklamalarının ardından DİSK’li kadınların taleplerini 8 maddede sıraladı. DİSK’li kadınların talepleri şöyle:

1)Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, güvenceli ve insan onuruna yaraşır işler yaratılmalıdır. Depremden etkilenen kadınların istihdama katılmaları için özel önlemler alınmalıdır. Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek- güvencesiz ve kayıt dişi çalıştırmaya son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.

 2)Kadınların istihdama katılımının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bakim ve ev işi yükünü alacak ücretsiz, nitelikli kreş ve yaşlı bakim evleri yaygınlaştırılmalı, erkek işçiler de kreş imkânlarından faydalanmalıdır. Bu talepler deprem bölgesinde de hızla hayata geçirilmelidir.

 3)Barınma en temel haktir. Deprem bölgesinde hızla kadınlara güvenli barınma   imkânı sağlanmalıdır. Kadınlar ve kız çocukları için güvenli yaşam alanları oluşturulmalıdır. Deprem sonrası artacak olan şiddet, taciz ve istismara karşı özel önlemler alınmalıdır.

 4)Kadın ve kız çocuklarının temel ihtiyaçlarından olan hijyen kiti, mama ve bez vb. ürünlerin ücretsiz, düzenli ve sürekli bir şekilde deprem bölgesine ulaşması organize edilmelidir.

 5)İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa, etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

 6)ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylanmalıdır.

 7)Toplumsal cinsiyet eşitliği, çalışma yaşamı başta olmak üzere, yaşamın her alanında hayata geçirilmeli, kadınların karar mekanizmalarında yer almasını sağlayacak politikalar uygulanmalıdır.

 8)Kamu hizmetleri başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere, eşitsiz ve korunması gereken gruplar için yeniden organize edilmelidir.

Editör: Duygu Kaya