ÖZGÜR COŞKUN / İZ GAZETE - İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) seçim heyecanı başladı. Bugünkü Komite ve Meclis asil yedek üye seçimlerinin ardından 8 Ekim Cumartesi günü Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Birlik Genel Kurulu Delege Seçimleri ile Meclis Başkanlığı ve Başkanlık Divanı seçimleri gerçekleşecek. Gaziemir Fuar İzmir’de 80 meslek grubunda yapılacak seçimler sonucunda ise 186 Meclis üyesi ve 452 komite üyesi belirlenecek.

2018-2022 döneminin son meclis toplantısında, 4 buçuk yıl boyunca İzmir’in ticaret hayatını daha üst seviyelere taşımak, sektörleri geliştirmek ve üyelere daha iyi hizmet sunmak amacıyla birçok çalışma gerçekleştirdiklerini belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bu süreçte Yönetim Kurulu, Meclis ve Komitelerin fedakâr ve yoğun bir çalışma takvimi izlediğini belirtti. Başkan Özgener, 4 buçuk yıllık dönemini İz Gazete’ye şöyle özetledi:

6.878 KARAR ALINDI

Yönetim Kurulu olarak 233 kez toplandık ve bu toplantılarda kentimizin ticari hayatına yön verecek, üyelerimizin sorunlarına çözüm olacak 6.878 karar aldık. 79 Meslek Komitemiz de çalışmalarını aralıksız bir tempoda sürdürdü. Komitelerimiz, 4.152 olağan ve 324 olağanüstü olmak üzere yaptıkları toplam 4.476 toplantıda sektörleriyle ilgili önemli konulara temas ederek 22.168 karar aldı.

1.362 SEKTÖREL TOPLANTI YAPILDI

Göreve geldiğimizde komitelerimizin daha aktif ve etkin çalışması öncelikli hedeflerimiz arasındaydı. Yönetimimiz, Meclisimiz ve Komitelerimiz arasındaki uyumlu ve güçlü iş birliği sayesinde bu hedefimize ulaştık. Aynı zamanda, interaktif bir çalışma atmosferi yaratmayı ve hep birlikte hareket etmeyi önemsedik. Her konunun çözümünde, tüm tarafların fikir ve deneyimlerini paylaşabileceği yapıcı ortamlar oluşturulmasını destekledik. Bu kapsamda, toplam 1.362 sektörel toplantı organizasyonu gerçekleştirdik.

72 BAKAN DÜZEYİNDE TOPLANTI

Yaptığımız bu çalışmaların ve ortaya koyduğumuz çözüm önerilerinin politika yapıcılar nezdinde karşılık bulması için kamu kurum ve kuruluşlarımızla yakın bir iletişim ve işbirliği içerisinde ilerledik. 72 kez gerçekleştirdiğimiz Bakan düzeyindeki toplantılarda üyelerimizin taleplerini ve projelerimizi Bakanlarımıza birebir iletme olanağı bulduk. Aynı zamanda, Bakanlıklar ve TOBB nezdinde 1.047 adet girişimde bulunduk. Girişimlerimizin 318 tanesi olumlu ve kısmi olumlu olarak sonuçlandı. Diğerlerinin de takibine ısrarla devam ediyoruz.

TÜRKİYE’YE KATKI SUNAN GELİŞMELER

Olumlu sonuç aldığımız stratejik önem taşıyan ve ülke geneline katkısı olan bazı konulara da değinmek istiyorum. 48 yıldır yürürlükte olan ve sektörün ihtiyaçlarını karşılamanın gerisinde kalan Su Ürünleri Kanunu’nun değiştirilmesiyle, ilgili sektörlerin önünü açacak bir başarıya imza attık. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinde ve uzun yıllar sonra kentimizin İmar Yönetmeliğine kavuşmasında inşaat sektöründeki üyelerimiz önemli katkı sağladı. İzmir Alsancak Limanı’ndan Ro-Ro seferleri; Şubat 2021’de yeniden başladı. Böylece, Alsancak Limanı’ndan İspanya’nın Teragona limanına yeni Ro-Ro seferlerinin yapılmaya başlamasına da destek sağladık.

KISA SÜREDE OLUMLU SONUÇLAR  ALINDI

Üyelerimizin tamamını ilgilendiren asgari ücretin vergiden muaf tutulması hakkında girişimimize çok kısa bir süre içerisinde olumlu yanıt aldık. Asgari ücretin vergiden muaf tutulması ve asgari ücret desteğinin devamı üyelerimizin maliyetlerini bir nebze azalttı. Türkiye Bankalar Birliği ile yaptığımız toplantıdan hemen sonra Ziraat Bankası tarafından akaryakıt sektörümüze yönelik kredi imkanı sunuldu. Su ürünleri sektörümüze işletme kredisi de, yakın bir zaman önce yine Ziraat Bankası tarafından hayata geçirildi. 30 Ekim 2020 İzmir Depremi sonrası KOSGEB Acil Destek Kredisinin faaliyete geçmesini sağladık. Bu sayede üyelerimiz faizsiz kredi kullanma şansına sahip oldular. Pandemi sürecinde, üyelerimizin ihtiyaç duyduğu finansal desteğe çözüm oluşturmak için Türkiye genelinde Nefes Kredisi’ne en çok kaynak ayıran 3. Oda olduk. Ayırdığımız kaynaklarla toplamda, 4 bin 315 üyemize, 342 milyon 542 bin 500 lira kredi verilmesini sağladık.

İEÜ’DE YÜZDE 99.5 DOLULUK ORANINA ULAŞILDI

İzmir Ekonomi Üniversitemizin yakaladığı başarı da en büyük gurur kaynaklarımızdan biri. En önemli hedeflerimizden bir tanesi Üniversitemizi ülkemizde ve dünyada hak ettiği yüksek sıralara taşımaktı. Göreve geldiğimiz 2018 yılında Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında 31. sırada yer alan Üniversitemiz, 2021’de yüzde 97.68’lik kayıtlanma oranıyla lisans programlarına göre Türkiye’de en çok tercih edilen 4. Vakıf Üniversitesi oldu. Üniversitemiz; ek yerleştirme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte 2022 yılı itibariyle lisansta yüzde 99.5’lik genel doluluk oranına ulaştı. Üniversitemiz bu yıl yakaladığı önemli başarı grafiğiyle Bilkent, Sabancı, Koç gibi üniversitelerin de önüne geçti. Bu doluluğun sadece nicelik değil nitelik olarak da değer taşıması bizi ayrıca gururlandırıyor. Üniversitemiz, ülkemizin en başarılı öğrencileri tarafından tercih ediliyor.

GELECEK DÖNEMDE DE HEP BİRLİKTE ÇALIŞARAK BAŞARILI OLACAĞIMIZA İNANCIMIZ TAM

Önümüzdeki dönemde daha çok kenetlenerek ve belirsizlikleri aşmamızı sağlayacak refleksler geliştirerek ilerlememiz gerekeceğinin farkındayız. Daha önceki deneyimlerimiz ve başarılarımızın bize kazandırdığı güçle, her engelin altından hep birlikte kalkacağımıza inanıyorum. Yapacağımız projelerde ve çalışmalarda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her kesimin fikrini almaya azami özen göstereceğiz. Yeni dönemde başladığımız projelerimizi geliştirmek, kentimize dokunan projelerimize yenilerini eklemek, bunları yaparken de dünyanın geldiği noktayı, yeni trendleri, meslekleri ve teknolojileri odağımıza alarak çalışmalar gerçekleştirmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde; aynı heves ve anlayış, biz diyen yönetim yapımız, kentimizi ve dolayısıyla ülkemizi kalkındırmak için gerekli olan enerji ve dinamizmimiz, sizlerin deneyimi ve gençlerimize olan umudumuz ile birleştirdiğimizde çok daha başarılı olacağımıza inancım tam.