Ehliyetinizi kaybettiyseniz trafik kontrolüne yakalanırsanız ceza yersiniz. Bu yüzden kendinize yeni bir ehliyet çıkarmanız gerekiyor. Peki ehliyet nasıl yeniden çıkartılır?

Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım 2024?

Nüfus ve Vatandaşlık işlerine başvuru yapın

Önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesine girin ve buradan "Sürücü belgesi randevu al"ı tıklayarak başvuru yapın. Eğer internetle uğraşmak istemiyorsanız ALO 199'u arayarak da randevu alabilirsiniz.

Gerekli belgeleri toplayın

Randevuya gittiğinizde belgeleriniz hazır olmalı. O yüzden gerekli belgeleri toplamanız gerekiyor. Bu belgeler nüfus cüzdanı, sağlık raporu, fotoğraf ve ödeme makbuzu.

Kayıp ehliyet bedelini yatırın

Randevu sırasında belgelere ek olarak istenen harç ücretlerinin dekontu yanınızda olmalıdır. Sağlık raporu için ödenen ücret değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ücreti ödemelisiniz. 2024 yılında kayıp ve çalıntı ehliyet yenileme ücreti 2016 sonrası alınan yeni tip sürücü belgesi için toplam 1.220 Türk Lirasıdır. Değerli kağıt bedeli olarak 990 TL, vakıf payı olarak 230 TL ödenir. 2016 öncesi alınan eski tip ehliyetler için vakıf hizmet bedeli 2 TL, değerli kağıt bedeli 13 TL olmak üzere toplam 15 TL ödeme yapılır. Ücreti anlaşmalı bankalara yatırabilir ya da internet üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

Geçici sürücü belgesi alın

Kayıp başvurusunu tamamladıktan sonra geçici sürücü ehliyetinizi alabilirsiniz. Önceden bu çıktı emniyetten alınıyordu. Şimdi ise e-Devlet üzerinden belgeyi kendiniz çıkartabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu belge sadece 15 gün geçerli.

Başvurunuzu tamamladıktan sonra en geç 2 hafta içinde yeni ehliyetiniz adresinize gönderilecek.

Ehliyet için gerekli belgeler neler?


-Nüfus cüzdanı fotokopisi
-Sağlık raporu: Aile sağlığı merkezleri, özel hastaneler, devlet hastaneleri, özel poliklinik ve muayenehane aracılığıyla rapor alabilirsiniz.
-Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
-Yaptığınız ödemelerin makbuzları

Editör: Özlem Çimen Durmaz