İzmir'in 30 ilçesinden biri de Aliağa ilçesi. Bu ilçe İzmir'in kuzeyinde yer alıyor. Aliağa ilçesi önemli sanayi bölgesi olması olarak biliniyor. Aynı zamanda ilçe Herodot'un sözünü ettiği 12 Aiolis kentinden de biri.

İnsanlık tarihinin önemli uygarlıklarına ev sahipliği yapan Aiolis Bölgesi’nde kurulan ilçe, Aigai, Kyme, Myrina ve Gryneion gibi en önemli Aiol kentlerini bünyesinde barındırıyor. Bu dört antik kentin yanı sıra, özellikle Osmanlı döneminde yapılan eserlere ait kalıntıları görebileceğiniz Güzelhisar Kalıntıları da Aliağa’da tarih tutkunlarını bekliyor.

4 kilometre plajı var

Her ne kadar Seferihisar, Çeşme, Urla kadar adını duyuramasa da Aliağa'da harika plajlara sahip. İlçede uzunluğu 4 kilometreyi bulan plajlar var ve tamamı kum. Özellikle İzmir-Çanakkale kara yolu üzerinde bulunan ve merkezden ulaşılması oldukça kolay olan Aliağa’nın Şakran Plajı, temiz denizi ve el değmemiş doğasıyla Kuzey Ege'nin yıldızı parlayan turizm bölgelerinden biri.

Aynı zamanda ilçede bir de şelale bulunuyor. Uçansu Şelalesi 40 metrelik yüksekliğe ve 2 metrelik derinliğe sahip. İzmir'in en büyük şelalesi olan Uçansu, Aliağa, Manisa ve Menemen arasında kalan bölgede yer alıyor.

Plajlar mevkiinde bulunan Aliağa Kuş Cenneti de doğal yaşamın tüm güzelliklerini görebileceğiniz bir başka nokta. Mevsimlere göre değişmekle beraber, Türkiye’deki 425 kuş türünden 103’ünün yaşadığı Kuş Cenneti ve Güzelhisar Deltası, yaz aylarında kuruyor, kış aylarında kuş gözlemcileri ile doğa fotoğrafçılarının vazgeçilmez rotalardan biri haline geliyor.

Aliağa'da gezilecek yerler

Uçansu Şelalesine gidebilir, harika manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. 12 Aiolis kenti arasında en büyüğü olan ve Çakmaklı Köyü yakınlarında yer alan Kyme Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Kyme Antik Kenti kadar olmasa da Aliağa’da ayrıca Myrina, Gryneion (Gyrna), Aigai (Nemrutkale) ve Pitane (Çandarlı) antik kentlerinin de kalıntıları görülebilir.

Tercihiniz doğadan yana ise Aliağa Kuş Cenneti ve Gülhisar Deltası’nı gezebilir burada bulunan yüze yakın kuş türünü izleyebilirsiniz.

Yaz aylarında ise tercihiniz denizden yanaysa Şakran Plajı tam size göre. Burada deniz, güneş ve kumun keyfini çıkartabilirsiniz.

Aynı zamanda ilçe bulunan dağ yürüyüş parkurlarını da değerlendirebilirsiniz.

Aliağa'da ne yenir?

Otları ile ünlü Aliağa’ya özel lezzetler arasında yer alan Şevket-i Bostan Yemeği ve Şakran Usulü Fırında Mercan’ı deneyebilirsiniz. Çakmaklı Köyü’ne yolunuz düşerse “pita böreği”ni, Güzelhisar Köyü’nde “keşkek”i tatmanızı öneririz.

Aliağa'ya nasıl gidilir?

Eğer şahsi aracınız yoksa Aliağa'ya İZBAN kullanarak gidebilirsiniz.

Editör: Özlem Çimen Durmaz