Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’yi yasa boğan depremin acısı sürerken yaralar da sarılmaya çalışılıyor. Depremin ilk gününden bu yana imkanlarını depremzedeler için seferber eden İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB), deprem sonrası en acil ihtiyaç olarak gündeme gelen konteyner evleri üretmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzBB bünyesinde imal edilen konteyner evleri deprem bölgesine göndereceklerini açıkladı. İlk etapta 15 konteyner evi bölgeye gönderdiklerini aktaran Başkan Soyer, mart başına kadar 500 konteyner ev üreterek bölgede kullanıma hazır hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Atölyeler kuruldu

Depremzedeler için konteyner ev üretimine giden sürecin nasıl geliştiğine ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üretim için İzmir’de 2 tane, montaj için de deprem bölgesinde bir atölye kurduklarını belirterek, “Bir tırla en çok 2 konteyner gönderebiliyorsunuz. Bu da olağanüstü bir maliyet ve zaman kaybı demek... Biz, ‘Burada imal edebilir miyiz’ diye düşündük. Arkadaşlarımız sıkı çalıştılar ve bunu yapabileceğimizi gördük. Malzeme alımını tamamladık ve üretime başladı. İlk etapta 15 tane bölgeye gönderdik. Burada imalatla uğraşan 2 tane atölye var, orada da montaj için bir atölye var. Böylece hem üretimi hem montajı hızlı şekilde sağlayabilir hale geldik.” diye konuştu.

Hedef 500 konteyner

Üretimin ne kadar devam edeceğine yönelik konuşan Başkan Soyer, “Hedefimiz, mart başına kadar burada 500 tane üretip orada hızlıca montajını yaparak peyderpey insanların kullanabileceği hale getirmek. Tüm deprem bölgesinin ihtiyacını karşılamak gibi bir iddiamız olamaz ancak gücümüz yettiğince yapacağız. Biz İzmir olarak en fazla sayıda en hızlı şekilde ulaştırmaya gayret ediyoruz” dedi.

İzmir’e geri dönecek

Deprem bölgesinde ihtiyacının sona ermesi halinde konteyner evleri İzmir’e geri taşıyacaklarını ve olası bir afet durumunda İzmir için hazır halde tutulacağını dile getiren Başkan Soyer, “Bunlar, oradaki ihtiyaç bittiğinde demonte olduğu için aynı ekiplerimiz tarafından sökülecek ve İzmir’e geri taşınacak. İzmir’de bir afet anında hızlıca montajını yapabileceğimiz bir konteyner stokumuz olacak” ifadelerini kullandı.

Desteğe ihtiyaç var

İzBB’nin deprem dayanışması için oluşturduğu Umut Hareketi adlı yardım kampanyasında yer alan konteyner ev ile ilgili İzmirlilere çağrıda bulunan Başkan Soyer, “Keşke daha çok destek olsa, keşke daha çok imal etsek. Biz ticari bir müessese olmadığımız için gelen para olduğu gibi imalata ve montaja aktarılıyor. İzmirlilerin her türlü desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Konteyner ev desteği nasıl sağlanabilir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Umut Hareketi adlı yardım kampanyasında seçenekler arasında yer alan konteyner ev için destek sağlamak isteyen yurttaşlar, kampanyanın internet sitesinden konteyner ev kısmını seçerek destek olabiliyor. Katılım desteği toplam 70 bin TL olan konteyner ev için katılım desteği payı seçeneği de yer alıyor. Konteyner ev desteği vermek isteyen yurttaşlar yüzde 100’ünü karşılamak için 70 bin TL, yüzde 20 katılım desteği payı için 14 bin TL, yüzde 40 katılım desteği payı için 28 bin TL, yüzde 60 katılım desteği payı için 42 bin TL, yüzde 80 katılım desteği payı için 56 bin TL ödeme yaparak destek olabiliyor.

Editör: Duygu Kaya