Hava cıva otu cilde iyi gelen bitkilerden biri. Ülkemizde genellikle Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen bu ot hodangiller familyasına ait. Çiçekleri mavi olan iç kısmı ise sarı olan otun öz kısımları ise kırmızı. Otun kökünden de boya elde ediliyor. Hava cıva otu tıbbi alanlarda kullanıldığı gibi günümüzde kozmetik olarak cilt problemlerine karşı krem olarak üretilmiş ve oldukça ilgi görmüştür. Egzama, yanık ve ciltteki yaralara mucizevi etkide bulunan hava cıva otunun kremini rahatlıkla ve güvenli olarak evde kullanabilirsiniz.

Hava cıva otunun faydaları neler?

Hava cıva otunun faydaları cilt tedavileri ile sınırlı değildir. Çay olarak tüketildiğinde idrar ve balgam söktürmede oldukça yararlıdır. Bitkiden yapılan çay kişide müshil etkisi yapmakta ve kabızlığı giderip bağırsak hastalıklarıyla da savaşmakta dır ve vücuttaki ağrıların dinmesine yardımcı olur.

- Ağrı kesici özelliğe sahiptir.

- Öksürüğü keserek, balgam söktürür.

- Bu bitkinin akciğerleri temizleyen özelliği vardır.

- İshale karşı olumlu etkileri bulunur.

- İnsan vücudundaki enfeksiyon oluşumunu önler.

- İltihaplara karşı yararlıdır.

- Vücudu serinlemesine olanak sağlar.

- Karaciğer rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

- Yanık tedavisi adına kullanıldığı zaman oldukça hızlı bir iyileşme sağlayarak iz bırakmaz.

- Mide ülseri için faydalıdır.

- Bağırsak yaraları için kullanılır.

- Rahimde oluşmuş olan kist ve miyomlara karşı kullanılır.

- Adet dönemlerinde fazla kanamayı azaltır.

Hava cıva otu nasıl kullanılır?

Bu otu iki şekilde kullanabilirsiniz. İlki çay olarak kullanımı ikincisi ise krem olarak kullanımı. Hava cıva kökü kurutulup kaynatılarak çay elde edilir. Bu elde edilen çayı 3 bardak içilirse idrar ve balgam söktürücü etkisi meydana gelir. Ayrıca eski zamanlarda kökünden kırmızı boya elde edilir ve o boya ahşap boyama ve şarap renklendirme amacı ile kullanılıyordu. Günümüzde sıkça kullanılan havacıva kremi ise yine eski dönemler de zeytinyağına hava cıva tohumu katılarak ilkel bir krem olarak kullanılmaktaydı. Şimdi ise daha etkili bitkisel yöntemlerle üretilmekte ve kullanılmaktadır.

Editör: Özlem Çimen Durmaz