CHP’nin çırak ve stajyer öğrenci olarak çalışanların sorunlarıyla ilgili Meclis araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 
CHP Niğde Milletvekili Öner Fethi Gürer, "Emeklilerin içinde bulunduğu koşullar ağır ama emekliliğe erişim de ağır. AKP hem emekli olmayı zorlaştırdı hem emekli olduktan sonra yaşamayı da zorlaştırdı. AKP iktidarları seçimden seçime kısmi iyileştirmeler yapıyor, seçim bitiyor emekliyi de staj mağdurunu da taşeronu da unutuyor. Türkiye'nin en büyük sorunu bugünkü yönetim anlayışının yoksul kesimleri görmemesi" dedi.
Önerinin gerekçesini açıklayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanı 2024 yılının emekliler yılı olacağını açıkladı, öyle olunca yıl boyunca emeklileri çok konuşacağız. Emeklilerin bayram ikramiyesi de 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Bin liralık artışa 1 teneke 5 litrelik zeytinyağı dahi alınmıyor. Staj ve çırak olarak işe başlayanlar 18 yaş ve altında işe başladıklarında onlara yapılan sigorta kaza ile ilgili yani yaşlılık sigortasıyla ilgili sigorta başlamıyor. O insanlar umutla bekliyor ki emekliliğe erişebilmek için işe başladıkları gün yaşlılık sigortasının başlangıcı sayılsın. Bunların hakkı gasp ediliyor, Meclis'imiz bu duruma bir el koysun. Bağ-Kur'lu olan çiftçinin, esnafın 9 bin gün olan çalışma prim gün sayılarının 7 bin 200 güne indirileceğini bir yıl önceki seçimden önce iktidar partisi de vaat etti, bugüne kadar onlar da gerçekleşmedi. Emeklilerin içinde bulunduğu koşullar ağır ama emekliliğe erişim de ağır. AKP hem emekli olmayı zorlaştırdı hem emekli olduktan sonra yaşamayı da zorlaştırdı. Bu ülkenin geniş kesimleri açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edildi, yoksulluk yaygınlaşıyor, derinleşiyor. İleriki aşamada emeklinin maaşa erişimi dahi problemli olacak, sistemi yürütenlerin sistemin içindeki çürümüşlüğü görmeleri gerekiyor. Ama AKP iktidarları seçimden seçime kısmi iyileştirmeler yapıyor, seçim bitiyor emekliyi de staj mağdurunu da taşeronu da unutuyor. İçinde bulunulan koşullarda ekonomik anlamda daralmanın yarattığı sorunlar ailelerin mutluluğunu ortadan kaldırdı, yuvalar çatırdıyor. Türkiye'nin en büyük sorunu bugünkü yönetim anlayışının yoksul kesimleri görmemesi."

"Yurt dışında staj yapan Türk genci emekli oluyor Türkiye’de yapan olamıyor"

İYİ Partisi Grubu adına söz alan Bursa Milletvekili Hasan Toktaş da şöyle konuştu:
"Özellikle staj mağdurları konusu, önergede de belirtildiği üzere ciddiye alınması gereken, vatandaşlarımız üzerinde adaletin de tesis edilmesi gereken bir konudur. 3308 Sayılı Meslek Eğitim Kanunu çerçevesinde 80'li ve 90'lı yıllarda meslek liselerinde ve çıraklık okullarında zorunlu staj yapanların hakları ciddi anlamda yenmektedir. Yurt dışında staj yapan bir Türk genci Türkiye'de emekli olabilmekte fakat Türkiye'de staj yapan bir Türk genci emeklilik hakkından bu yaşlılık ödeneği yatırılmadığı için emeklilik hakkı elinden alınmaktadır. Bu adalete sığmayan bir durumdur. Gelin bu insanların mağduriyetlerini görün."

DEM Parti Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu ise şunları ifade etti:

"EYT yasasını çıkardınız ama insanları perişan ettiniz, Öyle bir yasa çıkardınız ki 1 günle insanlar 17 yıl kaybettiler. Bir de üstüne üstlük çıraklık ve staj döneminde geçirilen sürelerde ödenen sigorta primleri emeklilik kapsamında sayılmadı ve çıraklık ve staj dönemindeki bu arkadaşlarımızın çok ciddi mağduriyeti ortaya çıktı."

CHP grubunun önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

KAYNAK: ANKA

Editör: Esra Seyirden