CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve 22 milletvekili çocuk işçi ölümlerinin önlenmesi, bu konuda çözüm yollarının belirlenmesi için TBMM Başkanlığı’na Meclis araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, “İktidar partisi ve şürekası, çocuk işçilik gerçeğine gözünü-kulağını kapatmış, sanki çocuk işçilik yokmuş gibi bir politika benimsemiştir. AKP'nin çocuk işçiliğine gözünü-kulağını kapatma politikası, devletin açıkladığı verilerde açıkça görülmektedir” denildi. Önerge sahibi Bursa Milletvekili Öztürk de “Evlatlarımızı bir de iş cinayetine kurban vermek hepimizin vicdanını sızlatıyor” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve 22 milletvekili çocuk işçi ölümlerinin önlenmesi, bu konuda çözüm yollarının belirlenmesi için TBMM Başkanlığı’na Meclis araştırma önergesi verdi. 
Önergenin gerekçesinde, “İktidar partisi ve şürekası, çocuk işçilik gerçeğine gözünü-kulağını kapatmış, sanki çocuk işçilik yokmuş gibi bir politika benimsemiştir. AKP'nin çocuk işçiliğine gözünü-kulağını kapatma politikası, devletin açıkladığı verilerde açıkça görülmektedir” denildi. Bursa Milletvekili Öztürk de “Evlatlarımızı bir de iş cinayetine kurban vermek hepimizin vicdanını sızlatıyor” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve 22 milletvekili, giderek artan çocuk işçi ölümlerinin araştırılması ve bu konuda önlem alınması amacıyla TBMM Başkanlığı'na Meclis araştırma önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
  
"İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin AKP iktidarı dönemimde iş cinayetine kurban giden çocuklarla ilgili yayımladığı raporda 2013-2023 yıllarında en az 671 çocuk İşçinin hayatını kaybettiği görüldü. Söz konusu sayının yüzde 92'si ulusal basından, yüzde 8'i ise çocuk işçilerin ailesinden, çevresinden ya da yerel basından edinilen bilgilere dayandırıldı. AKP iktidara geldiği 2001 yılından bugüne kadar kadrolaşarak devletin merkezinde konumlanmış; partinin hayata geçirdiği sanayi, tarım, eğitim ve sosyal politikalar ise çocuk işçileşmesinin her geçen yıl daha da önünü açmıştır. Öte yandan iktidar partisi ve şürekası, çocuk işçilik gerçeğine gözünü-kulağını kapatmış, sanki çocuk işçilik yokmuş gibi bir politika benimsemiştir. AKP'nin çocuk işçiliğine gözünü-kulağını kapatma politikası, devletin açıkladığı verilerde açıkça görülmektedir.”
Önergenin ilk imza sahibi Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, yaptığı değerlendirmede; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre, 2013-2023 döneminde en az 671 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Öztürk, kayıt dışı çalıştırılan çocuk işçilerin haklarının devlet güvencesinde korunması gerektiğini belirterek, “Yaşam hakkı bile korunmayan çocuklarımızla birlikte aslında ülkenin geleceği ölüyor. Rant cinayetine kurban verdiğimiz yüzlerce çocuğumuzdan halen haber alınamamışken, evlatlarımızı bir de iş cinayetine kurban vermek hepimizin vicdanını sızlatıyor” ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı çocuk işçiliği bir istismardır!

Çocuk işçi çalıştırmanın bir tür istismar olduğunu söyleyen Öztürk, şunları söyledi:
“Çocuklar sadece iş cinayetine kurban gittiği için değil, kayıt dışı bir şekilde ucuz iş gücü olarak görüldüğü için de sesimizi yükseltmeliyiz. Çünkü çocuklar uyurken susulur, ölürken değil” dedi. Öztürk, konuyla ilgili verdiği araştırma önergesine de değinerek “AKP’nin çocuk işçiliğine gözünü kapatması sorunu ortadan kaldırmıyor. Kendi çocukları lüks içinde yaşarken vatanın çocukları istismara, ranta, iş cinayetine kurban gidiyor. Biz kayıt dışı olan ve gizli kalan çocuk işçi ölümlerinin araştırılmasını istiyoruz.”

Son 10 yılda 613 çocuk işçi hayatını kaybetti

2013 yılında en az 59 çocuk işçi, 2014 yılında en az 54 çocuk işçi, 2015 yılında en az 63 çocuk işçi, 2016 yılında en az 56 çocuk işçi, 2017 yılında en az 60 çocuk işçi, 2018 yılında en az 67 çocuk işçi, 2019 yılında en az 67 çocuk işçi, 2020 yılında en az 67 çocuk işçi, 2021 yılında en az 62 çocuk işçi, 2022 yılında en az 62 çocuk işçi, 2023 yılında en az 54 çocuk işçi.
KAYNAK: ANKA

Editör: Esra Seyirden