Burhan Özfatura, 8 Haziran 1943'te Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde dünyaya gelmiştir. Hayatının büyük bir bölümünü siyasete ve köşe yazarlığına adayan Özfatura, ilköğrenimini Mustafakemalpaşa'da orta ve lise öğrenimini Balıkesir'de tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mekteb-i Mülkiye) 1964 yılında bitirmiştir. Maliye Bakanlığı hesap uzmanlığı, İzmir Hesap Uzmanları Grup Başkanlığı, İzmir Defterdarlığı, öğretim görevliliği, Başbakanlık Müşavirliği, Yeminli Mali Müşavirlik yapmıştır. 1966 yılında İzmir Grubu’na tayin edilmiştir. 1968-1970 yıllarında Mardin, Cizre, Nusaybin’de Seyyar Jandarma olarak askerliğini yaptıktan sonra askerlik dönüşü İzmir Hesap Uzmanları Grup Başkanlığı görevine getirilmiştir. 1973-1974 yıllarında Belçika’da KDV konusunda ihtisas yapmıştır ve İzmir Defterdarlığı’na tayin edilmiştir. 2 yıl boyunca bu görevi sürdürmüştür.

Siyasi baskılar sebebiyle defterdarlıktan ayrılan Özfatura, Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne geçmiştir. Ücret Sistemleri konusunda master, İşgücü Planlaması konusunda doktora yapan Burhan Özfatura. 9 yıl öğretim görevlisi olarak da çalışmıştır. Turgut Özal’ın öncülüğünde uygulamaya başlanan 24 Ocak Kararları’nda vergi uzmanı olarak görev almıştır. 1989 yılından itibaren bir yıl süreyle Başbakanlık Müşaviri olarak görev yapmıştır ve ardından emekli olmuştur. Özfatura aynı zamanda Yeminli Mali Müşavir olarak danışmanlık da yapmıştır.

İzmir Belediye Başkanlığı dönemi

Burhan Özfatura, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürütürken önemli projelere imza atmıştır. Özellikle Büyük Kanal ve Halkapınar - Üçyol metro hattı gibi İzmir'in kemikleşen sorunlarına karşı projelerde önemli mesafeler katetmiştir. 15 Aralık 1986 tarihinde Tansaş İzmir Büyükşehir Belediyesi İç ve Dış Ticaret A.Ş. kurmuştur. 1996 yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Tansaş hisselerinin %32.98'i halka açıldı. Sahil yolunu birleştirme projesi de planlarının arasındaydı, ancak gerçekleştiremedi. Balçova'ya ve İzmir'e kazandırdığı Turkuvaz sahil alanı, İnciraltı'nda önemli bir kıyı düzenleme çalışmasının ilk adımıydı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nı 1999 seçimiyle devrettikten sonra, yıllar önceki mesleği yeminli mali müşavirliğe dönmüştür. Belediye başkanlığı öncesinde de İzmir'in başarılı defterdarları arasında olan Özfatura, evli ve üç çocuk babasıdır. Yeni Asır, Dünya, Ege Haber ve Türkiye gibi önemli gazetelerde de köşe yazarlığı yapmıştır.

Editör: Tuğkan Üsküp