Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri sona ererken Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) de parti içi hareketlilik başladı. Seçimin ardından önce Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinde değişikliği giden CHP, sonrasında ise Kurultay kararı aldı. Buna göre, 3 Temmuz’da mahalle delege seçimleriyle başlayacak olan süreç, 15 Ekim’de il kongrelerinin tamamlanmasıyla sona erecek. Ardından ise CHP Parti Meclisi toplanarak kurultay tarihini kararlaştıracak. Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun değişim mesajları ve Genel Başkanlığa talip olacağı iddiaları da parti içi değişim tartışmalarını alevlendirdi. Kurultay süreci için geri sayım başlarken CHP’nin kalesi olarak nitelendirilen İzmir’de geçmiş yıllarda partinin il başkanlığı görevini yapan isimler, yaşanan gelişmeleri İz Gazete’ye değerlendirdi.

maxresdefault-1

Bugünler o günler değil

Parti içi değişime ihtiyaç olup olmadığına yönelik soruyu yanıtlayan CHP İzmir İl eski Başkanı Ekrem Bulgun, “Her zaman değişime ihtiyaç vardır ama bu günler o günler değil. Çünkü kısa bir zaman sonra yerel seçimler var. Eğer parti içeriden karışırsa, yarışa girerse ondan sonra İstanbul’u da Ankara’yı unutun. Partililerimizin sakin hareket etmesi lazım. Kurultay yapılacak, istiyorlarsa MYK’yı, Parti Meclisi’ni değiştirebilirler. Ama bu işlerin kavga etmeden olması lazım. CHP buradan sağlam çıkarsa o zaman kaybettiği büyükşehirlerin yanına yenilerini ekleyebilir” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’na tam not

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkanlığa talip olacağı konuşulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP’li Bulgun, “Ekrem İmamoğlu eğer İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan ayrılırsa bir daha hiçbir şey düşünmesin. Ne partiye genel başkan olabilir ne başka bir şey olabilir. Silinir gider! İyi bir arkadaş, çalışkan bir arkadaş, iyi bir partili oldu ama İstanbul’u, Cumhurbaşkanı’na vermemek lazım. Ben 1946 seçimlerini dahi hatırlıyorum. Bu seçime kadar bir genel başkanın bu kadar çok çalıştığını, bu kadar çok gayret sarf ettiğini görmedim. Kemal Kılıçdaroğlu bu seçimde tam not almıştır. Yüzde 48 bir başarıdır. Kılıçdaroğlu’nun istifayla gitmesi doğru değil” diye konuştu.

15f2ec53-f8e6-4b75-b680-0e46b8df3820

Tepeden tırnağa değişmeli

Partide tepeden tırnağa bir yenilenmeye ihtiyaç olduğunu söyleyen CHP İzmir İl Eski Başkanı Selçuk Ayhan, şunları söyledi: “Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin (SHP) iktidar olduğu 1989 seçimlerinden bu yana hiçbir zaman yüzde 25 bandından yukarıya çıkamadık, bunun nedenlerinin sorgulanması lazım. Yani, ‘Kurultay yapalım, Ahmet gitsin, Mehmet gelsin’ diyerek bu işler çözülmez. Parti, insanlarla iletişim ve örgütlerin daha dinamik çalışması konularını masaya yatırmalı ve bu konularda çözüm önerileri üretmeli… Partinin değişime ihtiyacı var ama bu ihtiyaç başrol oyuncusunu değiştirmek anlamında değil. Tepeden tırnağa bir yenilenme lazım. Dolayısıyla, ‘İmamoğlu geldi, millet bize oy verecek’ diye bir şey yok. Yani planla, projeyle, vizyonla geliyorsa tartışalım.”

Sükunetle hareket edilmeli

Kongre sürecinin sakin geçmesi gerektiğini belirten CHP’li Ayhan, “Yerel seçimlere güçlü girilmesi adına kongre süreci mümkün olduğunca kazasız belasız geçirilmeli. İnsanların birbirine düşürecek bir süreç yaşanırsa bu yerel seçimlere olumsuz yansır. Uzlaşıyla, sükunetle hareket edilmeli” dedi.

_Rıfat Nalbantoğlu

Kaya gibi çıkmamız lazım

Yerel seçimlere güçlü girmenin önemine vurgu yapan CHP İzmir İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, kongre sürecine yönelik de mesajlar verdi. Nalbantoğlu, şöyle konuştu: “CHP 100 yıllık koskoca bir çınar, benzer ne badireler atlattı. Önümüzde dipdiri, kaya gibi girmemiz gereken bir yerel seçim var. Şu anda 11 büyükşehir belediyesini, birçok kent ve ilçe belediyesini CHP yönetiyor. Bu rakamları artırabilmemiz için bu kongre sürecinden kaya gibi dimdik çıkmamız lazım. Biz bunu yapabilecek güçte ve kabiliyette bir örgütüz. CHP’nin ve ülkemizin geleceği noktasında ortaklaşacağımız konusunda en ufak bir şüphe duymuyorum. Zaten ödevimiz de budur!”

Kurultay’ın dediği olur

Değişim tartışmalarına da değinen CHP’li Nalbantoğlu, “Ülkemizin ve partimizin ihtiyacını karşılayacak bir değişim Kurultay’da gerçekleşir. Buna kurultay delegelerimiz karar verecektir.  Biz sağduyumuzu, dayanışma duygumuzu, birliktelik ruhumuzu yeter ki kaybetmeyelim. Genel Başkanımızın aldığı yüzde 48 oy küçümsenecek bir oy oranı değil. Bu ciddi bir başarıdır. Tabi ki bir seçimde gerçek bir başarı, kazanmaktır ancak yüzde 48, partimizi umutsuzluğa sürükleyecek, partimizin içinde çok büyük dalgalanmalara yol açacak bir şey değildir. Tabi ki Sayın İmamoğlu da başka arkadaşlarımız da genel başkanlık taleplerini dile getirebilirler. Ama ben, Genel Başkanımızın son seçimde gösterdiği performansla, tavrıyla; en azından önümüzdeki birkaç sene daha partimizin liderliğini sürdürebilecek durumda olduğunu görüyorum” açıklamalarında bulundu.

Kişilerin değişmesi yetmez

Parti içinde genel merkeze yönelik bir muhalefet olduğuna dikkat çeken CHP İzmir İl eski Başkanı Tacettin Bayır, rehavet uyarısı da yaptı. CHP’li Bayır, şunları söyledi: “Ortada bir başarısızlık olduğu kesin. Adamlar kazandı, 5 yıl daha ülkeyi yönetecekler. Bu gerçeğin dışında bizim yapacağımız şey; mevcut yerel yönetimleri korumak. O yüzden rehaveti tehlikeli buluyorum. Parti içinde genel merkez yönetimine muhalefet var. Öyle olmasa neden Genel Başkan, genel başkan yardımcılarının büyük çoğunluğunu değiştirsin. Partinin özüne dönmesine ihtiyacı var. Kişilerin değişmesi yetmez, düşüncenin değişmesi gerekiyor. CHP, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş, Cumhuriyet çizgisinde bir partidir. Ama partide biraz eksen kayması olduğunu düşünüyorum, kuruluş ilkelerine dönülmesi gerekiyor.”

thumbs_b_c_6819ac6516cfff629c645ff6b4b41744

İmamoğlu sorusuna yanıt

Bayır, Genel Başkanlığa aday olacağı öne sürülen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yönelik ise, “İmamoğlu konusunda şöyle bir tehlike görüyorum; İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını, genel başkan yaparsanız 20-25 yıl sonra kazandığınız İstanbul ile Ankara’yı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu dönem o dönem değil, görevlerini bir dönem daha yapmalılar, hizmetlerini perçinlemeliler” dedi.

İki başkan ile de konuşmalı

CHP İzmir İl eski Başkanı Bedri Serter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, ‘değişim şart’ açıklamalarına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Kaybettiğimiz bir seçim var, bu seçimin neden kaybedildiğinin mutlaka irdelenmesi gerekir. Bu değişim nereden başlamalı; tepeden aşağıya mı, aşağıdan yukarıya mı? Bunu çok net görmek lazım. Ben, Genel Başkanımızın bu seçime dair performansını takdire şayan görüyorum. Bu kadar ayrı kutuptaki insanları bir araya getirerek bu süreci yürütmesi gerçekten şapka çıkarılacak bir olay… Ama sonuçta kazanamadık. Tüm sürecin bir masa etrafında toplanarak değerlendirilmesinde fayda görüyorum. Ben Genel Başkanımdan hem Ekrem Bey hem Mansur Bey ile hem de kimse güveniyorsa ‘Gelin beraber bir konuşalım’ demesini beklerim.”

serter

Başarılı bir siyasetçi ama…

Serter, Genel Başkanlığa aday olacağı öne sürülen İmamoğlu hakkında, “Sayın İmamoğlu, 2019’da büyük bir oy farkıyla, uzun yıllar sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Genel Başkanımız kendisine Cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini tevdi edeceğini söyledi. Bu süreçte çalışmalarında çok başarılı olduğunu Türk halkı gördü. İyi bir siyasetçi, Türkiye’nin kabul edilebileceği bir siyasetçi… Olur veya olmaz, zaman gösterir, hakkında hayırlı olsun ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni düşünmek mecburiyetindeyiz, burayı kaybetmemiz lazım” dedi.

DENİZ YÜCEL (1)-1

CHP güçlenerek çıkacaktır

CHP İzmir İl eski Başkanı ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, kongre ve kurultay sürecini değerlendirirken değişim tartışmalarına ilişkin de konuştu. Yücel, şunları söyledi: “CHP’nin bir genel başkan sorunu yoktur. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu bu seçimde olağanüstü bir performans ve çaba gösterdi. Alınan oy yeterli değildir ama vatandaşlarımızın yüzde 50’ye yakını da ‘değişim’ demiştir. Bu değişim mesajını görüyoruz, kendi eksiklerimizi tamamlayarak varsa hatalarımızı düzelterek, gerektiği takdirde yönetim kademelerinde yenilenmeler yaparak önümüzdeki sürece daha güçlü ve emin adımlarla devam edeceğiz. Kongre sürecinde bir ayrışma, çatışma olması bence söz konusu olmaz. Bu süreç partimize, demokrasi kültürümüze yakışacak şekilde gerçekleşecektir. CHP bu kongre sürecinden güçlenerek çıkacaktır.”

Kongre süreci gösterecek

Yücel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun değişim mesajları hakkında ise, “Demokrasiyi içselleştirmiş siyasi partilerde, özellikle CHP’de değişim talepleri olur. Bunun tabanda ve halk nezdinde bir karşılığının olup olmadığını kongre süreci hepimize gösterecek. Neticede, değişmeyen tek şey değişim. Eğer böyle bir ihtiyaç ve beklenti varsa, il, ilçe yönetim kurullarında da değişiklikler olacaktır, zaman zaman siyasi partilerde bayrak değişimleri olur, bunlar her kademede olur. Bu ihtiyacın derecesini de kongre sürecinde yaşayıp göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Duygu Kaya