Gizem TABAN ŞEBER/İZ GAZETE- Türkiye’de yerel seçimlere geri sayım başlarken siyasi partilerde de aday belirleme mesaisi sürüyor. Bu kapsamda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi, il başkanlıklarına gönderdiği genelgede; belediye meclis üyesi adaylıklarında örgüt denetiminde önseçim olup olmaması ile ilgili ilçe başkanlıklarından görüş istedi. Genelgede, “Belediye meclis üyeliği çift sıra adaylarının fermuar yöntemiyle örgüt denetiminde önseçimle belirlenmesi esas olmakla; il başkanlıklarımızın ilgili ilçe örgütlerinin de görüşünü alarak 20 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 12.00’ye kadar hangi seçim çevresinde, örgüt denetiminde önseçim talep edileceğini, örgüt denetiminde önseçim talep edilmiyorsa gerekçesinin gönderilmesi…” ifadelerine yer verildi. Partinin kalesi olarak nitelendirilen İzmir’de meclis üyeliği adaylıklarında ön seçim olup olmayacağı merak konusu oldu. İzmir’in metropol ilçe başkanları ön seçim konusundaki görüşlerini İz Gazete’ye açıkladı. Buna göre 8 metropol ilçede; Buca, Karşıyaka ve Karabağlar ön seçim istedi, Konak, Bornova ve Gaziemir’in ön seçim talebi olmadı, Çiğli ve Bayraklı ise kararı CHP Genel Merkezi’ne bıraktı.

Metropol ilçeler ne dedi?

CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi: Hem zamanın kısıtlı olmasından dolayı hem de örgütün enerjisini içe değil dışa dönük harcaması gerekçeleriyle ön seçim talebimiz olmadı.

CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya: Ön seçim istedik.

CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın: Yerel seçime az bir süre kaldı, üye sayımız çok fazla… Bu şartlarda Bornova İlçe Yönetimi’nin görüşü ön seçim yapılmaması yönünde oldu.

CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Levent Güçlü: Ön seçim talep ettik.

CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan: Adaylık dosyası alan tüm arkadaşlarımızla bir araya gelerek ön seçim olup olmamasıyla ilgili oylama yaptık ve yüzde 80 ‘hayır’ çıktı. Dolayısıyla ön seçim istemedik.

CHP Çiğli İlçe Başkanı Erkan Akar: Biz sürecin başından bu yana ön seçime tarafız, olursa nasıl olur, olmazsa nasıl olur konusunda görüşlerimizi belirttik ancak net bir ifademiz olmadı. Genel Merkez’in kararına bıraktık.

CHP Karabağlar İlçe Başkanı Bülent Sözüpek: Karabağlar olarak ön seçim istedik.

CHP Bayraklı İlçe Başkanı Didem Gültekin: Takdir Genel Merkez’in dedik.

Editör: Duygu Kaya