Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki faaliyetlerinin azaldığı yansıdı. Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’ı ziyaret ederek sorunları çözme mesajı vermesi de bunlara eklenince Mavi Vatan konsepti konusunda geri adım tartışmaları başladı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, bu tartışmaların ortasında şu hatırlatmada bulundu. Ceylan, "Etkin devletler milli politikalarını desteklemek için sembolleri ve isimleri kullanır. Bu çerçevede özellikle askeri tatbikatların isimlendirilmesi siyasi mesaj taşımaktadır. Türkiye, 2019 yılından itibaren, yıllık olarak, tüm denizlerimizde aynı anda Mavi Vatan Tatbikatı’nın icrasına başlamış, uluslararası hukuktan doğan denizlerdeki hak ve menfaatlerini her hal ve şartta koruyacağı mesajını dünyaya vermiştir. Ancak mevcut durumda bazı basın organlarında ve sosyal medya platformlarında Mavi Vatan Tatbikatı’nın yerine bundan sonra; yaklaşık 30 yıl önce uygulandığı şekilde Denizkurdu-1 tatbikatının icra edileceği haberleri yer almıştır" ifadelerini kullandı. 

3 yıldır faaliyet bulunmuyor

Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e, "Mavi Vatan ismi ile artık tatbikat icra edilmeyeceği doğru mudur" diye sordu  Bu iddianın doğruluğunun netleştirilmesini isteyen Ceylan, bunun AB ve ABD baskısıyla Mavi Vatan konseptinden bir geri adım olup olmadığını bilmek istediğini sözlerine ekledi.

Editör: Esra Seyirden