CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son çeyrek işgücü verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, dar tanımlı işsizlik oranındaki sınırlı gerilemenin tabloyu gizlediğini belirterek, “Gerçek işsizlik artıyor, umutsuzlar çoğalıyor, gençler sistemin dışına itiliyor” dedi.
TÜİK verilerine göre geçen yılın son çeyreğinde dar tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 913 bine gerilerken işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak açıklandı. Ancak çalışabilir yaştaki nüfus 479 bin kişi artarken; işgücü 180 bin, istihdam 35 bin, işsiz sayısı ise 146 bin kişi azaldı.
Yıldız, bu çelişkiye dikkat çekerek şunları söyledi:
“Çalışabilir nüfus artıyor ama işgücüne katılım düşüyor. İnsanlar iş bulamadığı için aramaktan vazgeçiyor. TÜİK’in dar tanımı işsizliği düşük gösteriyor; oysa gerçek tablo çok daha ağır.”
UMUDUNU KAYBEDENLERİN SAYISI 5 MİLYONU AŞTI
CHP’li Yıldız; İş bulsa çalışabilecek durumda olduğu halde son dört haftada iş aramadığı için işsiz sayılmayanların sayısı 5 milyon 80 bine yükseldi. Eksik istihdam edilen, yani kısa süreli işlerde çalışıp daha uzun süreli iş arayanların sayısı ise 3 milyon 809 bine ulaştı. Vatandaş umutsuz ve çaresiz; insanlar iş aramaktan vazgeçiyorsa bu bir istatistik değil, ekonomik çöküşün en acı göstergesidir” dedi.
Bu verilerle birlikte geniş tanımlı işsiz sayısı bir yılda 411 bin kişi artarak 11 milyon 802 bine çıktı. Yıldız, “Gerçek işsizlik verilerine baktığımızda tablo çok ağır. 12 milyona dayanan bir geniş işsizlik gerçeğiyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
İŞGÜCÜNE KATILIM VE İSTİHDAM ORANI GERİLİYOR
İşgücüne katılım oranı yüzde 54,1’den yüzde 53,5’e, istihdam oranı ise yüzde 49,5’ten yüzde 49,1’e düştü. İşgücüne dahil olmayanların sayısı ise 30 milyon 986 bine çıktı. Yıldız, “Türkiye üretimden koparılıyor. Çalışma çağındaki milyonlar sistemin dışına itiliyor” dedi.
HER DÖRT GENÇTEN BİRİ NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA
15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 25,4’ü; 15-29 yaş grubunun yüzde 27,7’si; 15-34 yaş grubunun ise yüzde 28,9’u ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor.
Bu kapsamda: 15-24 yaş grubunda 2 milyon 922 bin, 15-29 yaş grubunda 4 milyon 958 bin, 15-34 yaş grubunda 6 milyon 954 bin genç sistem dışında bulunuyor.
Yıldız, “Türkiye genç nüfusunu fırsata dönüştüremiyor. Gençler işsiz, umutsuz ve geleceksiz bırakılıyor” dedi.
İSTİHDAMIN YÜZDE 27’Sİ KAYIT DIŞI
Toplam 33 milyon 68 bin kişilik istihdamın 8 milyon 910 bini sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değil. Tarımda kayıt dışılık oranı yüzde 83,2’ye, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 16,9’a ulaştı.
Yıldız, “Bu tablo sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Milyonlarca insan güvencesiz çalıştırılıyor” değerlendirmesinde bulundu.
“BU TABLO EKONOMİ POLİTİKASININ İFLASIDIR”
CHP’li Hüseyin Yıldız açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“İşsizlik düşmüyor; tanımı değişiyor. Gençler üretimden kopuyor, milyonlar güvencesiz çalışıyor. Türkiye’nin ihtiyacı; üretimi, sanayiyi, tarımı ve istihdamı önceleyen halkçı bir ekonomi programıdır. Gerçekleri makyajlayarak değil, adil bir düzen kurarak çözüm üretebiliriz.”




