Brezilya'da bulunan bir hapishane, cezaevinde bulunan mahkumlar kaçmasın diye ilginç bir yönteme başvurdu. Hapishanede 'ajan kazlar' olarak adlandırılan hayvanlar, devriye geziyor. Hapishanenin iç çitleri ile ana dış duvarı arasında devriye gezen kazlar, olası bir kaçış durumunda yetkililere bağırarak haber veriyor.

Brezilya'nın Santa Catarina Eyaleti'nde bir hapishane kazlar tarafından korunuyor. Kazlar cezaevindeki elektronik ve fiziksel güvenlik önlemlerinin yanı sıra, güvenlik duvarı boyunca devriye görevi yapıyor. Kazlar en ufak bir hareketlenmede ötüp görevlileri harekete geçiriyor.

Personel, kazların uyanıklığının onları köpeklerden bile daha iyi koruma hayvanları haline getirdiğini söylüyor. Kaz Piu-Piu küçük sürünün başında yer alıyor ve diğer kazların da tesisi denetlemesine öncülük ediyor. Memurlar adını söylediğinde Piu-Piu cevap veriyor.

Cezaevi müdürü Marcos Roberto de Souza, kaz sürüsüne bakmanın köpek yetiştirmekten daha uygun maliyetli olduğunu ve cezaevinin bu tür bir uygulamaya uygun olduğunu alanın gece çok sessiz olduğunu söyledi. Öte yandan birimin mimarisi ve lojistiği kaz sürüsü tarafından güvenliğin desteklenmesine uygun.

Editör: Özlem Çimen Durmaz