Gizem TABAN/İZ GAZETE- Karaburun Yarımadası’nda çok sayıda rüzgâr tribünü bulunan Lodos Karaburun Enerji Şirketi'nin bu tribünlerin etrafında şekillendirmek istediği güneş enerji santrali (GES) projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'ndan geçti. Proje kapsamında rüzgâr tribünleriyle çevrili Yaylaköy ve Küçükköy mahallelerine 7 adet güneş enerjisi santrali dikilmesi hedefleniyor. Bölge halkından Mustafa Şenbahar ve Avukat Cem Altıparmak, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

‘HALK TEPKİLİ’

Yaklaşık 3 yıl önce Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen Karaburun Yarımadası’nda rüzgâr enerji santrali (RES) talanı devam ederken bu kez de GES kurulacak olmasına tepkiler sürüyor. Karaburun Yarımadası’ndaki RES faaliyetlerinin birçoğunun, Yarımada’nın orman, çayır ve mera arazileri üzerinde kurulu olmasının; ekolojiye olumsuz etkilerinin yanı sıra bölgedeki kıl keçisi sayısının da git gide azalmasına neden olduğu biliniyor. Geçmiş süreçte RES’lere karşı çıkan bölge halkı, aynı gerekçelerle GES’leri de istemiyor.

‘TALAN EDİLİYOR’

RES’lerin kurulduğu ve GES’lerin kurulmasının planlandığı bölgede arazisinin bulunduğunu söyleyen Mustafa Şenbahar, projeye karşı dava açacağını belirterek, şöyle konuştu: “Çevre Bakanlığı, çevre düşmanı! En çok Çevre Bakanlığı çevreye zarar veriyor. Karaburun Yaylaköy’de 10 bin adet keçi var ama maalesef keçilerin merası kalmadı. Köyün etrafına durmadan RES’ler dikildi. O yetmiyormuş gibi şimdi bir de GES’leri dikecekler. Maalesef Karaburun Yarımadası işgal altında… Daha önce RES’lere karşı da dava açmıştım, mahkeme henüz sonuçlanmadı. Buna da dava açacağım. Benim arazimde zeytinlikler var. Arazim hem RES’lerin yapıldığı hem de GES’lerin yapılacağı proje alanı içerisinde yer alıyor. Yaylaköy talan ediliyor. Bu projeye karşıyım.”

‘MEVZUAT DEĞİŞMELİ’

Karaburun’da ekolojiyi tehdit eden süreçleri yakından takip eden Avukat Cem Altıparmak ise mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.  Avukat Altıparmak, “Karaburun Yarımadası’nda mera arazileri çok dar bir alanda… Ancak Karaburun Yarımadası, o dar alanda bile İzmir’in en fazla kıl keçisi sayısına sahipti. Ama artık öyle değil. Ne yazık ki RES’lerin büyük bir kısmı Karaburun’daki mera alanlarını işgal etti. Son çıkan projenin de yine mera alanlarında uygulanmasına ilişkin bir projelendirme var. Aslında mevzuatta sıkıntı var. Yenilenebilir enerji santralleri ile ilgili mevzuatın acilen değişmesi gerekiyor. Çünkü şu anki mevzuata göre bunlar, istisnasız her yere yapılabiliyor; mera alanı, orman alanı, doğal sit alanı olması fark etmiyor. Yenilenebilir enerji desteklenmesi gereken bir üretim modeli iken Karaburun örneğinde zarara dönüşüyor. O yüzden ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç var. Şunun da altını çizmek lazım; bir enerji yatırımı yapıyorsanız, bunun sonucunda o bölgede nelerin yok olacağının hesabını yapmanız gerekir. Burada, enerji yatırımı ve keçi yetiştiriciliği bir arada yaşamak zorunda… Yani, ‘Enerji yatırımı yapıyorum, keçiler yok olsun’ diyemezsiniz. Bu, iklim değişikliğiyle mücadele ile de uyumsuz bir politikadır. Bunu sürekli dile getiriyoruz” diye konuştu. 

GÖRÜŞE AÇILDI

Bakanlık tarafından yapılan nihai karar bilgilendirmesinde, "İzmir ili Karaburun ilçesinde LODOS KARABURUN ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ YARDIMCI KAYNAK GES (99,9999 MWe/99,9999 MWp/99,9999 MWm-Toplam:118,9 ha) projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere ÇED Yönetmeliği'nin 14.Maddesi (1) no'lu bendi kapsamında Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde on (10) takvim günü görüşe açılmıştır. Bakanlığa/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur" ifadelerine yer verildi. ​​​​​​​

Editör: Haber Merkezi